Uvjeravaju da su na strani žrtava. Pozvali su ih da im se jave emailom

Politika & Kriminal
              Biskupi na hitnom sastanku napali patera Marka koji je časne mamio u 'seksualno Sveto Trojstvo': 'Zaustavimo ovo zlo'

FOTO: screenshot Splitsko-makarska nadbiskupija/YouTube

Nakon što je The Times objavio da je slovenski svećenik blizak papi Franji, pater Marko Ivan Rupnik, navodno pokušao dogovoriti seks u troje s dvije časne sestre, uspoređujući taj čin sa Svetim Trojstvom, reagirala je Slovenska biskupska konferencija koja je uputila priopćenje sa svog jučerašnjeg izvanrednog zasjedanja, prenosi Informativna katolička agencija IKA.

Kažu kako s velikom žalošću i zaprepaštenjem prate otkrivanja zlostavljanja, a za koja su, tvrde, doznali putem medija. Kažu i da osuđuju sva psihička, seksualna i duhovnička nasilja koja je, kako su priopćili, počinio Rupnik, kao i “teške zloporabe u sakramentu pomirenja”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Podržavamo poglavare iste Družbe u njihovom nastojanju da traže istinu i pravdu. Nikada nisu krive žrtve! Mi smo na strani žrtava. Izražavamo im svoje suosjećanje i bliskost te se obvezujemo da ćemo im pomoći. Također izražavamo potporu cijeloj crkvenoj zajednici”, kažu biskupi.

‘Nedopustiv čin i za osudu’

Tvrde i da im je žao što su toliko godina te radnje ostale prikrivene, uzrokujući patnju žrtvama i njihovim bližnjima.

“Žalimo zbog neprovođenja potrebnih mjera od strane odgovornih i zbog prikrivanja djela seksualnog i duhovničkog nasilja, kao i zbog zloporabe moći i ovlasti, ne samo u slučaju Rupnika, nego i u svim ostalim slučajevima, kako u Sloveniji tako i drugdje”, kažu.

Naglašavaju da je svaka zloporaba duhovničke moći i ovlasti za vršenje nasilja nad osobama od povjerenja “nedopustiv čin i za osudu”.

Pozvali žrtve da se jave

Uvjeravaju i da se zalažu za veću transparentnost i nultu toleranciju na fizičko, seksualno, psihičko i duhovničko nasilje te da će pažljivije pratiti što se događa u njihovim crkvenim zajednicama, kako ubuduće više ne bi bilo zloporaba ovlasti od strane odgovornih osoba u Crkvi.

Pozvali su i Rupnikove žrtve da se obrate njima ili isusovcima, redu kojem Rupnik pripada, a pozvali su i druge koji su bili žrtve ostalih unutar crkvenih zajednica. Objavili su i email adresu na koju se žrtve mogu javiti.

“Samo zajedničkim zalaganjem možemo razbiti zid šutnje koji skriva počinitelje i zaustaviti ovo zlo”, tvrde biskupi.

Prilika za pročišćenje Crkve

“Vijest o zlostavljanjima od strane oca Rupnika šokirala je javnost, ne samo slovensku, nego i svjetsku. Stoga je u određenom smislu i društvo općenito žrtva njegovih postupaka. Rupnika smo poznavali kao izvanrednog umjetnika i pronicljivog duhovnog voditelja, koji je obilježio živote mnogih ljudi i zajednica, stvorivši brojna umjetnička djela i objavivši mnoge duhovne spise”, napisali su.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na kraju su pozvali vjernike da razluče Rupnikove “nedopustive i osuda vrijedne postupke” od ostatka njegova “iznimnog duhovno-umjetničkog opusa koji je nastao u mozaicima i na drugim poljima”. On je, naime, poznat kao autor mozaika biblijskih scena u crkvama i kapelama diljem svijeta, uključujući i jednu papinsku kapelu u Vatikanu, ali i solinsku baziliku.

“Navedene činjenice veliki su ispit naše vjere i pouzdanja u Boga. Neka ova bolna otkrića budu prilika za pročišćenje i obnovu Crkve… Ne dopustimo da pobjede sile tame i laži”, poručuje Slovenska biskupska konferencija.

Zaštitio ga papa Franjo?

Podsjetimo, protiv Rupnika su prve optužbe krenule još tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, a 2020. je nakon istrage bio i ekskomuniciran, no u Vatikanu su odluku brzo preinačili jer se, kažu, pokajao. Ipak, njegovi isusovci su mu i nakon toga zadržali zabranu ispovijedanja i vođenja duhovnih vježbi. Njegov slučaj je reaktualiziran proteklog vikenda kada je u talijanskom listu Domani istupila jedna neimenovana časna sestra te je u intervjuu optužila Rupnika da joj je oduzeo nevinost i nakon toga je natjerao da o svemu šuti.

“Otac Marko počeo je polako ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju nesigurnost i krhkost”, rekla je. Ista časna sestra tvrdi da je Rupnik pitao nju i drugu časnu sestru za seks u troje, objašnjavajući joj da će tako replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga. Dodala je da su njezine pritužbe bile ignorirane, iako je Rupnik, tvrdi, zlostavljao “gotovo 20” sestara.

Nakon objavljenog intervjua, isusovački red pozvao je sve žrtve da istupe, s obećanjem da će “biti saslušane s razumijevanjem i empatijom”. Sandro Magister, vatikanski dopisnik za L’Espresso, rekao je, pak, da je papa Franjo, i sam isusovac, bio “blizak” Rupniku i da je možda odigrao ulogu u zaštiti tog slovenskog svećenika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr