Pratimo 302. dan ruske invazije na Ukrajinu

Politika & Kriminal
              Uživo. U Donjecku ranjen bivši zamjenik ruskog premijera; američki kongresnici skandirali 'Slava Ukrajini'

FOTO: AFP

Danas je 302. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Volodimir Zelenski stigao u SAD
  • Zelenski se sastao s predsjednikom Bidenom. Nakon sastanka u Bijeloj kući Zelenski je održao govor u Kongresu
  • Putin održao govor pred ministrom obrane i vojnim zapovjednicima, kaže da “NATO koristi sve što ima protiv Rusije”
  • Medvedev se jučer sastao sa Xijem u Kini

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putovanje Zelenskog u SAD pripremalo se mjesecima

  • Ideja o posjetu Vladimira Zelenskog Washingtonu pripremala se neko vrijeme prije nego što je iznenadni posjet otkriven samo nekoliko sati prije dolaska ukrajinskog predsjednika. Tijekom listopadskog summita u Zagrebu, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi razgovarala je sa svojom kolegicom u ukrajinskom parlamentu o izgledima da se gospodin Zelenski obrati američkom Kongresu.

Dužnosnici Bidenove administracije na sličan su način mjesecima razgovarali s Ukrajinom o posjetu Zelenskog Bijeloj kući. Biden je očito ponovio poziv Zelenskom u telefonskom razgovoru 11. prosinca, a Zelenski je rekao Bidenu da je pravi trenutak.

Olena Zelenska: ‘Ukrajina se bori za pravo na postojanje’

  • Prva dama Ukrajine Olena Zelenska rekla je da borba u Ukrajini, koja je ušla u deset mjesec ratovanja, nadilazi granice i ima veze sa samim pravom nacije na postojanje. “Vi ste prvi shvatili: ono za što se Ukrajina bori nema granica, jer to je pravo na postojanje”, rekla je Zelenska kasno tijekom internetskog sastanka sa prvim damama iz raznih zemalja, prema priopćenju ukrajinskog predsjedništva.

Tijekom internetskog sastanka na kojem su sudjelovale prve dame Francuske, Latvije, Litve, Islanda, Sjeverne Makedonije, Belgije, Srbije, Bermuda i Estonije, Zelenska je zahvalila drugim prvim damama na njihovoj podršci i pomoći Ukrajini u ranim fazama rat s Rusijom. “Mislim da je sve ovo postalo moguće jer imamo zajedničke vrijednosti, a najveća od njih je ljudski život i njegovo spasenje – sloboda i njena zaštita”, rekla je Zelenska.

Britanci: ‘Bjeloruska vojska je vjerojatno preuzela značajnu, ali diskretnu ulogu’

  • Bjelorusija je vjerojatno “preuzela značajnu, ali diskretniju ulogu u obuci tisuća” ruskih rezervista, prema izvješću britanskog Ministarstva obrane (MoD). U svom dnevnom izvješću, Ministarstvo obrane je reklo da bi ovaj potez mogao biti “pokušaj da se djelomično nadoknadi nedostatak ruskih vojnih instruktora”, pri čemu su mnogi već raspoređeni u Ukrajini ili su ubijeni u borbi.

Dodaje se da, iako dvije zemlje imaju dugu povijest vojne suradnje, obuka mobiliziranog ruskog osoblja od strane Bjelorusa “predstavlja zamjenu uloga”. “Rusija je bjeloruske snage tradicionalno smatrala inferiornim u odnosu na ruske snage i njihovo zapošljavanje kao instruktora pokazatelj je prenapregnutosti unutar ruskog vojnog sustava”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ukrajina tvrdi da je ubijeno više od 100.000 ruskih vojnika

  • Ubijeno je više od 100.000 ruskih vojnika, tvrde ukrajinske oružane snage. U najnovijim informacijama o ruskim gubicima, ukrajinska vojska je rekla da je od početka rata 100.400 vojnika “eliminirano”. Također je uništeno ukupno 3003 tenkova, 1978 topničkih sustava i 283 zrakoplova. U tvitu, ukrajinsko ministarstvo obrane istaknulo je “nevjerojatnu slučajnost” u odnosu na brojku, tvrdeći da je u posljednjih 10 mjeseci Rusija odlikovala 100.000 vojnika.

Macron: ‘Europa bi trebala ograničiti ovisnost o SAD-u u pogledu sigurnosti’

  • Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Europu da smanji svoje oslanjanje na SAD i razvije vlastite obrambene sposobnosti. Jača Europa, rekao je Macron, omogućit će kontinentu da postane autonomniji unutar saveza, djelujući “unutar NATO-a, s NATO-om, ali također neće ovisiti o NATO-u”, citirao je Wall Street Journal riječi predsjednika.

“Savez nije nešto o čemu bih se trebalo ovisiti. To je nešto što bih trebao odabrati, nešto s čim se radi.. Moramo ponovno razmisliti o našoj strateškoj autonomiji”, rekao je Macron.

SAD će Ukrajini poslati dodatnu humanitarnu pomoć – 374 milijuna dolara

  • Predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države, preko Američke agencije za međunarodni razvoj osigurati više od 374 milijuna dolara dodatne humanitarne pomoći za Ukrajinu.

“Dodatna pomoć dolazi u ključnom trenutku jer su kontinuirani ruski napadi na civilne objekte i kritičnu infrastrukturu ostavili mnoge bez pristupa sigurnom skloništu, hrani, čistoj vodi i sanitarnim uvjetima te drugim osnovnim uslugama tijekom oštre zime”, priopćili su iz Agencije.

Sjedinjene Države su najveći donator humanitarne pomoći za Ukrajinu. Od početka Putinove invazije na Ukrajinu, američka vlada je osigurala više od 1,9 milijardi dolara humanitarne pomoći za podršku ljudima u Ukrajini i onima koji bježe u susjedne zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svaki mjesec Ukrajina će dobivati oružje

  • Sljedeće godine Ukrajina će dobivati oružje svakog mjeseca te već o tome postoje sporazumi. Ukrajina će dobiti oružje od Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Slovačke, Češke, Rumunjske i drugih partnerskih zemalja, izjavio je ministar obrane Oleksij Reznikov.

U Kongresu skandirali ‘Slava Ukrajini’

  • Nakon sinoćnjeg povijesnog govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u američkom Kongresu, uslijedio je pljesak koji je trajao više minuta. Kamera je zabilježila trenutak u kojem je netko uzviknuo “Slava Ukrajini” – pozdrav koji Ukrajinci učestalo koriste od početka ruske invazije. Ukrajinski predsjednik u tom je trenutku pognuo glavu te je bilo primjetno da se bori s emocijama. No brzo se pribrao i odgovorio: “Slava herojima.”

Zelenskij Kongresu: Vaša pomoć nije milostinja nego ulaganje u demokraciju

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenskij na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

Zelenskij je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije. “Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića”, rekao je.

Rusi: U ukrajinskom napadu u Donjecku ranjen bivši zamjenik premijera Rusije

  • Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije. „Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila skupina vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen“, objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS.

Ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je ozlijeđeno. „Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter“, dodao je Rogozinov pomoćnik.

Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, ozlijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Reuters. Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do srpnja ove godine.

Amerika šalje Ukrajini dosad najmoćnije oružje – protuzračne Patriote

  • Slanje protuzračnog Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o obrambenim sustavima, rekao je američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. “Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sustav”, rekao je Biden u Bijeloj kući, na konferenciji s ukrajinskim čelnikom koji je u službenom posjetu Washingtonu.

“Voljeli bi da ga se ne treba koristiti”, dodao je Biden o naprednom sustavu protuzračne obrane, pozvavši Ruse da “zaustave napade”. Zelenski je kazao kako je sustav Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog zračnog štita od ruskih napada. “To je jedini način da terorističku državu lišimo njenog glavnog instrumenta terora – sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski i Biden održali su pressicu

  • Volodimira Zelenskija dočekao je u srijedu na trijemu Bijele kuće američki kolega Joe Biden, u prigodi prvog putovanja ukrajinskog predsjednika izvan zemlje od početka rata.

Zelenskij se u žućkastosmeđem puloveru fotografirao u društvu Jill i Joea Bidena koji ga je zagrlio. Dvojica čelnika će razgovarati u četiri oka, nakon čega će održati zajedničku tiskovnu konferenciju. Sjedinjene Države se zauzimaju za “pravedan mir” u Ukrajini, rekao je Biden Zelenskiju. Ukrajinci “i dalje oduševljavaju svijet”, dodao je.

Biden je obećao Zelenskiju nastavak jačanja ukrajinskih obrambenih kapaciteta. Zelenskij je po dolasku u SAD nešto ranije poručio da Ukrajina sljedeće godine vraća svoju zastavu na čitav teritorij. Naglasio je i da je u Washington stigao kako bi zahvalio SAD-u na pomoći u ratu protiv Rusije te kako bi razgovarao o jačanju ukrajinskih obrambenih sposobnosti. “Sljedeće godine, moramo vratiti ukrajinsku zastavu i slobodu na čitav teritorij, svim ljudima”, napisao je na Telegramu uz svoju fotografiju na američkom tlu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr