Podijeli : 0

OGLAS

Biden šalje “božićni poklon” Ukrajincima Vijesti Autor:Faruk Međedović21. dec 202223:00 Podijeli :

Biden šalje “božićni poklon” Ukrajincima

Izvor: N1

Američki predsjednik Joe Biden je nakon sastanaka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je prvi put napustio zemlju od početka ruske agresije, poručio kako su on i američki narod inspirisani onim što su uradili Ukrajina i njen vođa.

Biden je naveo kako je važno da iz prve ruke američki narod i cijeli svijet čuje o ukrajinskoj borbi i da se nastave (SAD i Ukrajina) držati zajedno.

“Prošlo je 300 dana od ruske invazije koja je bila neprovocirana. Ukrajinski narod 300 dana pokazuje Rusima i svijetu koliko su odlučni, njihov snažan stav protiv agresije, protiv imperijalističkih apetita autokrata koji nisu uspjeli. Ostali su sami, ali vi niste. Nikada nećete ostati sami, američki narod nije oklijevao da vas podrži. Donijel smo odluku da vam se pruži podrška zato što razumijemo vašu borbu, da je ona nešto šire. Ako se ne suprostavimo napadima na demokratiju, suverenitet i teritorijalni integritet onda bi se suočili sa još težim posljedicama”, kazao je američki predsjednik.

Biden je podsjetio kako su se SAD pobrinule da Ukrajina bude spremna za ruske napade.

“Osiguravali smo oružje i mnogo toga, nismo to radili sami. Od samog početka rata imali smo partner kako bi uveli sankcije Rusije bez presedana. Dali smo milijarde dolata budžetske podrške kako bi ukrajinska vlada mogla osigurati osnovne usluge svome narodu”, kazao je lider SAD-a.

Biden je na kraju obraćanja javnosti kazao kako su Sjedinjene Američke Države odlučili poslati raketni sistem “Patriot” Ukrrajini iako je Rusija upozorila SAD da to ne rade.

Source link: ba.n1info.com