Izbor nove vlade uprkos upozorenjima može se odraziti na položaj Crne Gore u NATO-u, na mogućnost pristupa fondovima EU, na podršku SAD-a, kaže Vesko Garčević. Ne želimo konfrontacije s međunarodnom zajednicom, ali ni pretvaranje države u eksperimentalnu laboratoriju protektoratskog tipa, poručuje Miodrag Lekić

Nit između protektorata i zatvaranja vrata

Foto: Shutterstock

Crna Gora želi saradnju s međunarodnom zajednicom, ali i da ona poštuje demokratski princip volje građana. Međutim, iako bi Zapad prihvatio vladu izabranu po spornim izmjenama Zakonu o predsjedniku, zauzeo bi tvrd stav prema njoj i sveo međusobne kontakte na minimum.

To su, između ostalog, ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući indirektne najave da neke države Zapada neće priznati potencijalnu novu izvršnu vlast ako bude formirana po izmijenjenom zakonu.

Tu mogućnost prošle sedmice je, tokom posjete Podgorici, nagovijestio specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan (ZB) Gabrijel Eskobar, rekavši da ne vidi kako bi SAD mogle da rade s vladom koja bi bila konstituisana na taj način. “Moji sastanci ovdje pokazali su da će biti ozbiljnih pitanja njenog legitimiteta unutar Crne Gore i u međunarodnoj zajednici”, rekao je, pozivajući parlament, mimo uobičajenog diplomatskog jezika, da ne pokušava da formira novi kabinet.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i bivši diplomata Vesko Garčević, kazao je “Vijestima” da će SAD, kao i Brisel, prihvatiti eventualni izbor vlade, jer je to odluka koju donosi Crna Gora.

Source link: www.vijesti.me