Kolonama automobila planiraju blokirati Podgoricu

Politika & Kriminal
              Crnu Goru još trese kriza. Oporba najavila nove prosvjede

FOTO: Twitter Istraga.ba

Politički dijalog crnogorskih parlamentarnih stranaka koje su pokušale postići kompromis propao je u nedjelju, dan uoči održavanja sjednice skupštine na čijem dnevnom redu je izbor sudaca Ustavnog suda i ponovno glasanje o spornom zakonu o predsjedniku Crne Gore.

Nakon današnjeg sastanka Danijel Živković iz Đukanovićevog DPS-a rekao je da zastupnici njegove stranke u ponedjeljak neće podržati nijednog od četiri kandidata za suce Ustavnog suda.

DPS ne želi promijeniti stav

“DPS je predlagao da izaberemo jednog kandidata i da s funkcionalnim Ustavnom sudom idemo na izvanredne parlamentarne izbore, ali većina je imala stav da se glasa za četvoro sudaca. Mi smo rekli da ne možemo sudjelovati u tom procesu, osim ponude da izaberemo jednog kandidata, ali to je odbijeno”, rekao je Živković.

Slaven Radunović iz vladajućeg Demokratskog fronta rekao da je Demokratska partija socijalista (DPS) došla na pregovore sa stavom koji nisu željeli promijeniti, a to je izbor jednog suca i neusvajanje izmjena zakona o predsjedniku.

“Onaj tko je u ovako teškoj situaciji kao što je DPS, trebao je, ako misli dobro stranci, malo drugačije gledati na to”, rekao je Radunović istaknuvši da će vladajuća većina sutra izglasati sporne izmjene zakona o predsjedniku.

Žele mandat dati Miodragu Lekiću

U DPS-u tvrde da oni zastupnici koji u ponedjeljak glasaju za taj sporni zakon ne poštuju europske vrijednosti i ne žele Crnu Goru kao članicu EU-a.

Politička kriza je nastala kada je parlamentarna većina predvođena prosrpskim Demokratskim frontom uz potporu Ujedinjene reformske akcije premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasala izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore.

Svrha ih izmjena je prisiliti predsjednika Mila Đukanovića da mandat za sastavljanje nove vlade povjeri njihovom kandidatu Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića.

Ne mogu dobiti potrebnu većinu

Osim toga, crnogorski Ustavni sud od rujna ne može donositi odluke jer ima samo tri od ukupno sedam sudaca, nakon što je četvero po sili zakona otišlo u mirovinu.

Zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih. Prema crnogorskom ustavu, u drugom glasanju za izbor sudaca potrebna je podrška 49 zastupnika a vladajuća većina ima 41 zastupnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Visoki dužnosnici EU-a i SAD-a ranije su upozorili da su izmjene zakona o predsjedniku sporne te da se ustavne norme ne mogu mijenjati zakonima.

Sud ne može dobiti kvorum

Venecijanska komisija krajem prošlog tjedna dala je preporuku da se ne usvoji zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku Crne Gore, navodeći da se tim zakonom mijenjaju ovlasti propisane ustavom kroz “običan zakon”. U zaključcima je navela da o pitanjima ustavnosti odlučuju ustavni sudovi i da Komisija ne želi, niti ima mandat miješati se u njihovu ulogu.

“Međutim, Ustavni sud Crne Gore trenutno ne može funkcionirati zbog nedostatka kvoruma, a predstoji ponovna skupštinska rasprava o Zakonu o predsjedniku. U tom kontekstu, Venecijanska komisija je prihvatila da iznese svoje mišljenje o ustavnosti Zakona.”

Parlamentarna rasprava trebala bi početi u ponedjeljak u 11 sati za kada su i najavljeni prosvjedi pristalica oporbe koji su priopćili da će kolonama automobila blokirati Podgoricu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr