Pratimo 285. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Od danas na snazi ograničenje cijena ruske nafte. Institut za rat: 'Ukrajina će zimu iskoristiti za novi udar na Ruse'

FOTO: AFP

Danas je 285. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo stupili na snagu
  • Institut za rat: Ukrajina neće stati s protuofenzivom ni preko zime
  • Kličko: Stanje s opskrbom električnom energijom i dalje teško

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Danas virtualni sastanak ruskog i kineskog premijera

  • Ruski premijer Mihail Mišustin i njegov kineski kolega Li Keqiang trebali bi danas održati virtualni sastanak, javlja ruska agencija TASS. Očekuje se da će razgovarati o rusko-kineskom sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj suradnji u investicijskom, industrijskom, poljoprivrednom, prometnom i humanitarnom području. Posebna pozornost bit će posvećena velikim zajedničkim projektima u različitim područjima te produbljivanju trgovinsko-gospodarskih veza u uvjetima stalnih geopolitičkih napetosti, dodaje agencija. Inače, kineski premijer će se uskoro umiroviti pa je ovo vjerojatno njihov oproštajni susret.

Zelenski: ‘Moramo izdržati ovu zimu’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, uoči nadolazeće hladne sezone, apelirao je na ustrajnost i otpornost Ukrajinaca. “Neprijatelj se silno nada da će iskoristiti zimu protiv nas: učiniti zimsku hladnoću i teškoće dijelom svog terora”, rekao je u svojoj dnevnoj videoporuci u nedjelju navečer. “Moramo učiniti sve što možemo da preživimo ovu zimu, koliko god oštra bila.” Izdržati ovu zimu, rekao je, znači izdržati sve.

Rusija ima prednost u raketama i topništvu, istaknuo je ukrajinski predsjednik. “Ali mi imamo nešto što okupator nema i neće imati: mi štitimo svoj dom i to nam daje najveću moguću motivaciju”, naglasio je Zelenski. Ukrajinski narod se bori za slobodu i brani istinu, kaže. “Da bismo preživjeli zimu, moramo biti otporniji i ujedinjeniji nego ikad”, dodao je.

Kličko: Stanje s opskrbom električnom energijom i dalje teško

  • Gradovi diljem Ukrajine danas će nastaviti s planiranim prekidima opskrbe strujom. Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, obećao je da će biti “što je moguće manje odstupanja”. Poručio je da je “stanje u energetskom sustavu i dalje teško” te da postoji “daljnja potreba za uštedom”.

Institut za rat: Ukrajina neće stati s protuofenzivom ni preko zime

  • Institut za proučavanje rata u novom izvješću navodi kako će vremenski uvjeti ove zime vjerojatno diktirati okvir u kojem Ukrajina može voditi manevarski rat i nastaviti niz operativnih uspjeha, uz minimalne stanke, koje bi povećale rizike da Ukrajina izgubi inicijativu. Dodaje se i kako američki dužnosnici pogrešno identificiraju proljeće kao optimalnu priliku za Ukrajince da povedu više protuofenziva, unatoč suprotnim izjavama ukrajinskih dužnosnika.

Glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga izjavio je jučer da smrznuto tlo omogućuje napredovanje teškim vozilima na kotačima i gusjenicama te da ukrajinske snage pripremaju upravo takva vozila za zimske operacije.

Na snagu stupaju ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo

  • Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu, oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija, stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki. Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravateljske tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters. No, Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da “radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište”. Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta što bi dovelo do velikog skoka cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Source link: www.telegram.hr