Diplomatski zvaničnik EU i predsjednik države nijesu odgovorili da li je bilo najave uskraćivanja finansijske podrške Crnoj Gori, koju je EK negirala. U slučaju da se to desi, opozicija i vlast odbacuju odgovornost za blokadu institucija koja je navodno i povod “prijetnje”

Građani bi platili partijske kalkulacije

EU najavila paket od 500 miliona eura bespovratne podrške za Zapadni Balkan: Borelj i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Partije vladajuće većine i opozicije međusobno prebacuju odgovornost za eventualno povlačenje finansijske pomoći Evropske unije Crnoj Gori za energetiku, što je navodno prošle sedmice rekao šef evropske diplomatije Žozep Borelj. Umjesto odgovora da li su njihovi politički ciljevi važniji od građana koji bi u takvom slučaju mogli biti suočeni sa visokim cijenama energenata, partijski zvaničnici prozivaju političke protivnike zbog aktuelne blokade institucija koja bi navodno mogla prouzrokovati kaznu Brisela za Podgoricu.

Međutim, da li se ona uopšte i razmatrala juče “Vijestima” nije pojašnjeno iz izvora odakle je ta informacija potekla, a nakon što je iz Evropske komisije diskretno naznačeno da ona izgleda nije ni tačna.

Visoki zvaničnik EU Žozep Borelj je u petak u Madridu razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je kao predsjednik DPS-a učestvovao na kongresu Socijalističke internacionale. Iz kabineta predsjednika Crne Gore u petak je zatim saopšteno da je Borelj kazao da EU neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ako se nastavi s blokadom institucija.

“Vijesti” iz diplomatskih izvora saznaju da Borelj na sastanku nije bio u svojstvu zvaničnika EU. On je funkcioner Socijalističke partije Španije.

Source link: www.vijesti.me