Podijeli : 0

OGLAS

Željka Cvijanović ne prisustvuje obilježavanju godišnjice OS BiH Vijesti Autor:Azur Delić01. dec 202218:41 Podijeli :

Željka Cvijanović ne prisustvuje obilježavanju godišnjice OS BiH

Izvor: N1

Željka Cvijanović, članica predsjedništva iz reda srpskog naroda ne prisustvuje obilježavanju 17. godišnjice Oružanih snaga BiH u Domu OS BiH. Umjesto Cvijanovićke prisutan je njen savjetnik za odbranu Dragan Vuković. Denis Bećirović, član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda kao i Željko Komšić, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda prisutni su na Akademiji povodom 17. godišnjice OS BiH.

Neslaganja su pokazana i tokom dana pa je na navode Sifeta Podžić, ministra odbrane BiH o mogućnosti raspisivanja referenduma na teritoriji cijele BiH o putu BiH u NATO, reagovao je premijer Republike Srpske Radovan Višković istakavši da se takav referendum ne može provesti na teritoriji entiteta RS.

S druge strane iz Oružanih snaga ističu da je najvažnija modernizacija OS BiH te poboljšanje statusa pripadnika OS BiH.

“Tokom 17 godina OS BiH su prepoznate kao kohezivni faktor. Tražimo dodatna sredstva koja bi bila iskorištena za modernizaciju,” istakao je general pukovnik Senad Mašović u svom obraćanju.

U međuvremenu Vijeće EU odobrilo je 10 miliona eura za OS BiH, a podršku od 17 miliona najavile su Sjedinjene Američke države, kao i 23 miliona za nabavku helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH.

Source link: ba.n1info.com