Pratimo 278. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Rusi utvrđuju istok Hersonske oblasti; Poljska blokirala dogovor EU o ruskoj nafti

Danas je 279. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski: ‘Znamo da teroristi planiraju nove napade’
  • Rusi utvrđuju istok Hersonske oblasti

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Ukrajinske snage srušile dva ruska zrakoplova

  • Glavni stožer Ukrajine poručuje da su njihove snage proteklog dana oborile jedan ruski borbeni zrakoplov Su-25 i 1 zrakoplov Su-24. Prema Glavnom stožeru Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je također napala tri lokacije na kojima su bili koncentrirani ruska vojna oprema i osoblje, piše Kyiv Independent.

SAD bi trebao donijeti novi paket pomoći

  • Očekuje se da će Sjedinjene Države u utorak objaviti da šalju “znatnu” financijsku pomoć Ukrajini kako bi joj pomogle da se nosi sa štetom uzrokovanom ruskim napadima na njezinu energetsku infrastrukturu, rekli su visoki američki dužnosnici, prenosi Guardian.

Pomoć, o kojoj će detalje iznijeti državni tajnik Antony Blinken na današnjem sastanku NATO-a u rumunjskom glavnom gradu Bukureštu, “znatna je i nije kraj” pomaganja Ukrajini, rekao je jedan visoki dužnosnik novinarima u ponedjeljak, govoreći pod uvjetom anonimnosti i bez navođenja daljnjih pojedinosti.

Institut za rat: ruske snage kopaju rovove na istoku Hersonske oblasti

  • U novoj analizi Instituta za proučavanje rata (ISW) piše da ruske snage trenutno kopaju rovove kako bi se pripremile za potencijalan protunapad ukrajinskih vojnika u istočnom Hersonu. Satelitske snimke od 15. studenog pokazuju da se Rusi pripremaju za obranu od tenkova na područjima koji povezuju ruske snage na lijevoj obali rijeke Dnjepar s jugoistočnim rubnim krajevima Hersonske oblasti i Krima.

U Kijevu će biti postavljena božićna drvca, ali bez lampica

  • Kijev planira postaviti božićna drvca, bez lampica, po cijelom oštećenom gradu i tako iskazati prkos ruskim napadima na infrastrukturu zbog kojih dijelovi grada ostaju bez struje, rekli su dužnosnici. “Nitko neće otkazati Novu godinu i Božić, u gradu bi trebala biti prisutna atmosfera dočeka”, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za novinsku agenciju RBC-Ukrajina.

EU se nije uspio dogovoriti o granici cijena ruske nafte

  • Zemlje članice EU-a nisu se u ponedjeljak uspjele dogovoriti o ograničenju cijene ruske sirove nafte iz mora, budući da je Poljska inzistirala da gornja granica mora biti niža od one koju je predložio G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da financira invaziju na Ukrajinu, rekli su diplomati. “Nema dogovora. Pravni tekstovi su sada dogovoreni, ali Poljska još uvijek ne može pristati na cijenu”, rekao je jedan diplomat. Još nije određen novi datum pregovora, dodao je, iako bi mehanizam ograničenja cijena trebao stupiti na snagu 5. prosinca.

Source link: www.telegram.hr