Uzbudljiva priča koju možemo nazvati: jednom na proračunu, zauvijek na proračunu

Ovaj bračni par pokazuje koliko se isplati biti u HDZ-u, priča o njihovom životu na proračunu totalna je senzacija

FOTO: PIXSELL

Općina Lovas, u Vukovarsko-srijemskoj županiji na krajnjem istoku Hrvatske, možda je jedina u Hrvatskoj u kojoj vlast, odnosno funkcija općinskog načelnika, kruži unutar iste obitelji, supružnika, oboje članova HDZ-a. Ta neobična priča mogla bi se nazvati: jednom na proračunu, uvijek na proračunu.

Željko Cirba (58) primao je plaću načelnika Općine Lovas od 4. siječnja 1994. do 31. listopada 2005., a njegova supruga Tanja Cirba (49), plaću načelnice prima od 23. svibnja 2013. do danas. Njih dvoje, dakle, na čelu Općine Lovas – do sada – ukupno su proveli više od 21 godinu.

Prije dužnosti načelnice bila je pročelnica

Iz imovinske kartice koju je Tanja Cirba poslala Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa (podatke je ispunila kao Tanja Paša, kako se tada prezivala), vidljivo je da je i prije izbora za načelnicu, plaću također primala iz proračuna u Općini Lovas.

Radila je, kako stoji u njenoj imovinskoj kartici, kao novinarka i kao pročelnica. Iz njenog životopisa objavljenog na mrežnim stanicama Načelnik.hr stoji kako je ”prije stupanja na dužnost načelnice dugi niz godina radila kao pročelnica jedinstvenog upravnog odjela” u Općini Lovas.

Na mrežnim stranicama općine, pak, moguće je pronaći digitalna izdanja Lovaskog lista (od 54 broja do danas), općinskog glasila iz kojeg je vidljivo kako je Željko Cirba – stoji u impresumu – predsjednik redakcijskog odbora, a Tanja Paša (danas Cirba) članica uredništva. Ona je bila potpisana i kao ”novinar suradnik”.

U općinskom glasniku bila novinar-suradnik

U vrijeme dok je Tanja Paša (danas Cirba) bila članica redakcijskog odbora i ”novinar suradnik”, osobito je zanimljiv broj 79. Lovaskog lista iz svibnja 2013. na čijoj je naslovnici uz njenu fotografiju sa skupinom stranačkih kolega, koči slogan ”Idemo zajedno”, a potom i ”Tanja Paša kandidatkinja za načelnicu Općine Lovas”. Njen sadašnji suprug, Željko Cirba i tada je, kao i danas, u impresumu općinskog glasila potpisan kao ”predsjednik redakcijskog odbora”.

I još jedna zanimljivost iz tog broja, tiskanog pred lokalne izbore 2013., novcem poreznih obveznika: na dvije stranice Lovaskog lista objavljen je izborni program kandidatkinje za općinsku načelnicu pod naslovom ”Tanja Paša: Boljitak naših mjesta, zadovoljstvo građana i zajedništvo moj su cilj”.

Prilog je ilustriran s dvije fotografije; na jednoj je, uz zastavicu HDZ-a na stolu, kandidatkinja za općinsku načelnicu Tanja Paša i njen sadašnji suprug Željko Cirba. S obzirom da pod slikom ne piše, nepoznato je u kojem se svojstvu njen sadašnji suprug ondje zatekao, osim ako se nije želio naglasiti kontinuitet vlasti.

Dobila je i veliki intervju na dvije stranice

U sljedećem, 80. broju Lovaskog lista saznajemo da je Tanja Paša izabrana za općinsku načelnicu, no i dalje u tom listu ona je ”novinar suradnik” i član redakcijskog odbora na čijem je čelu, rekli smo, njen današnji suprug Željko Cirba (u to vrijeme, baš kao i danas, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a).

I mada je avanzirala, ona i dalje vrijedno piše za Lovaski list, u kojem je, u tom, 80. broju i veliki intervju s njom na dvije stranice i njena optimistična poruka: ”I dalje možemo naprijed zajedništvom i sinkroniziranim radom”. A tu je i čestitka novoizabranoj općinskoj načelnici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

”Siguran sam da će ekipa na čelu s načelnicom gđom Tanjom Paša i njenim timom i dalje uspješno provoditi projekte na području Lovasa i Opatovca, a na dobrobit svih građana”, napisao je Željko Cirba u svojstvu zamjenika župana i predsjednika općinskog odbora HDZ-a.

Samu sebe reklamirala u tekstovima

Općinskoj načelnici nimalo neće smetati što je uz profesionalno obnašanje dužnosti i dalje članica uredništva i ”novinar suradnik” općinskog glasila, kao što joj neće smetati ni što u tom listu, gotovo u svakom broju, izlazi i 15-ak njenih fotografija. I tako sve do posljednjeg, 105. broja.

Općinska načelnica marljivo piše za list čiji je nakladnik Općina Lovas, a njen suprug, Željko Cirba ”predsjednik redakcijskog odbora”. Do promjene u impresumu općinskog glasila, tiskanog u boji, na finom papiru, ipak dolazi: u broju od rujna 2015., Tanja Paša, naime, postaje Tanja Cirba.

U broju 104. (rujan prošle godine) načelnica Cirba u općinskom je glasilu potpisala čak 26 tekstova, a zanimljivo je da u nekima od njih spominje samu sebe. Tako u tekstu kojeg potpisuje T. Cirba saznajemo da su se prigodom početka nove školske godine prvašićima ”pozdravom dobrodošlice obratili ravnatelj Marko Brajković i općinska načelnica Tanja Cirba”, a u tekstu, također potpisanom s T. Cirba, o otvorenju dječjeg igrališta, stoji kako su, pored ostalih uzvanika, ”igralište otvorili općinska načelnica Tanja Cirba”. I tako, iz teksta u tekst, iz broja u broj.

A on je postao zamjenik HDZ-ovog župana

Ali, vratimo se Željku Cirbi i poanti ove priče – jednom na proračunu, uvijek na proračunu. Nakon što je 31. listopada 2005. prestao primati plaću u Općini Lovas, Željko Cirba otišao je na rad u Vukovarsku-srijemsku županiju, kao zamjenik dugovječnog HDZ-ovog župana Bože Galića.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ondje će proračunsku plaću primati sljedećih 12 godina, sve do 9. prosinca 2017. A njegova plaća, saznajemo iz imovinske kartice Tanje Cirba, nije bila mala; oko 13.000 kuna neto.

Iz Vukovarsko-srijemske županije na Telegramov upit odgovorili su kako je Cirba još punih šest mjeseci nakon isteka mandata zamjenika župana, od 9. lipnja do 8. prosinca 2017., koristio pravo na primanje cijele plaće koja je u bruto iznosu bila 20.228 kuna, odnosno za pola godine 121.368 kuna proračunskog novca.

Radio u tvrtki u kojoj je šefica ureda njegova supruga

U to vrijeme, njegova supruga, u Općini Lovas, također je mjesečno primala proračunskih 10.932,92 bruto. Ukupno su, dakle, njihove bruto plaće porezne obveznike mjesečno stajale više od 31.000 kuna. A onda se, nakon polugodišnje stanke, Željko Cirba ponovno zaposlio.

Sljedećeg dana nakon što mu je isteklo šest mjeseci pune plaće bez rada, 9. prosinca 2017. posao je našao u Uredu za međunarodnu suradnju TINTL u Tovarniku, pograničnom mjestu nekih osam kilometara udaljenom od Lovasa. Prema podacima koje ima Telegram ondje je radio kratko – od 9. prosinca 2017. do 28. veljače 2018.

Mjesečna bruto plaća bila je 22.857,64 kune, prilično veća od one s koje je došao. Ured za međunarodnu suradnju Tintl, pogađate, osnovala je Vukovarsko-srijemska županija. Djeluje na području Srijema gdje se pet jedinica lokalne samouprave dogovorilo o financiranju zajedničkog ureda za razvoj ruralnog područja. Među njima, dakako, bila je i Općina Lovas. Načelnica Općine Lovas predsjednica je Skupštine Ureda za međunarodnu suradnju TINTL.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo vratio se na poznatu adresu Županije

Na službenim stranicama jedne od osnivača, Općine Tompojevci, 15. rujna 2017. obznanjeno je osnivanje Razvojne agenciju TINTL. U ime Općine Lovas, svoj potpis na osnivanje te ustanove stavila je i Tanja Cirba, općinska načelnica. Valja, dakle, razlikovati ured od agencije, što baš i nije jednostavno.

Na istoj su adresi u Tovarniku, a na čelu udruge kao i na čelu agencije ista je osoba, Mladen Markešić. U udruzi je predsjednik, a agenciji ravnatelj. Djelatnost udruge i agencije, pojasnio je za Telegram Markešić, vrlo je slična.

Već 1. ožujka 2018. Željko Cirba, napustit će TINTL u Tovarniku i vratit će se na poznatu adresu, u Glagoljaškoj 27 u Vinkovcima, gdje je smještena jedna od dvije zgrade Vukovarsko-srijemske županije (druga je u Vukovaru i obje imaju ured župana) u kojoj je radio od 1. studenoga 2005. do 24. lipnja 2011.

Kći su zaposlili u Plinari istočne Slavonije

Zapošljava se u tvrtki Agro-klaster, čiji je osnivač, treba li to uopće reći, Vukovarsko-srijemska županija te pet općina, među kojima i Općina Lovas gdje je načelnica Tanja Cirba. Željko Cirba u županijskoj tvrtki Agro-klaster, registriranoj za poslovnu podršku projektima poljoprivredno-prehrambenog sektora, od prvog dana do danas, obnaša dužnost zamjenika direktora.

Značajan dio prihoda Agro-klaster ostvaruje od potpora jedinica regionalne i lokalne samouprave te prihoda od financiranja EU projekata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Priča o obitelji Cirba i životu na proračunu tu međutim ne završava: kći Željka Cirbe zapošljava se u Plinari istočne Slavonije, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija u kojoj je tata Cirba, kao što smo vidjeli, radio više od 12 godina, što kao član županijskog poglavarstva, što kao zamjenik vukovarsko-srijemskog župana.

Source link: www.telegram.hr