Uprava policije provjerava kako su informacije Direktorata za lične isprave dospjele u javnost, nadzor pokrenula i Agencija za zaštitu ličnih podataka. Krsmanović i Cerović do juče nijesu znali da su njihovi lični podaci i fotografije završili na Facebooku

Podaci o građanima na društvenim mrežama

Izbori u Šavniku i dalje u centru pažnje: Policija pokušava da održi red, Foto: Svetlana Mandić

Uprava policije (UP) i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) provjeravaju kako su na društvene mreže dospjeli lični podaci dvojice partijskih aktivista iz Šavnika, objavljeni nakon drugog pokušaja glasanja u toj opštini, gdje nikako da se okončaju lokalni izbori od 23. oktobra.

Informacije koje, prema navodima više sagovornika “Vijesti”, najvjerovatnije potiču iz baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) objavljene su za nosioce liste Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije na lokalnim izborima Gavrila Cerovića i liste pokreta Evropa sad i Demokrata Novice Krsmanovića. One su 4. novembra bile dostupne na više profila na Fejsbuku, a u međuvremenu su sa nekih obrisane.

MUP se još nije oglasio tim povodom, potvrđujući ili negirajući vjerodostojnost objavljenih podataka, objašnjenjem kako je došlo do zloupotrebe i da li se ona istražuje — iako su “Vijesti” uputile pitanja još 4. novembra.

Cerović i Krsmanović juče su, tvrde, od novinara “Vijesti” saznali šta se desilo, potvrdivši vjerodostojnost podataka koji su nezakonito šerovani na mrežama. Nisu podnosili nikakve prijave jer nisu, kako su rekli, ni znali da su njihovi lični podaci postali javno dostupni.

Source link: www.vijesti.me