Pratimo 266. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Poljsku vjerojatno pogodio ukrajinski projektil. Rusija: 'Netko pokušava izazvati rat između nas i NATO saveza'.

Danas je 266. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pogodio Poljsku je ukrajinski
  • Čelnici G20 izdali zajedničku deklaraciju, zahtijevaju bezuvjetno povlačenje Rusije
  • Lavrov napustio summit G20 dan prije završetka
  • Turski predsjednik Erdogan poziva na dijalog
  • Medvedev: ‘Zapad se približava još jednom svjetskom ratu’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Na jugu Rusije eksplodiralo skladište goriva

  • Skladište goriva eksplodiralo je u srijedu na jugu Rusije, duboko unutar ruskog teritorija u Orelskoj oblasti, nakon napada koji je vjerojatno izveden dronom. Nitko nije stradao, priopćile su mjesne vlasti.

Zračna uzbuna u Ukrajini

  • Dopisnik FT-a iz Ukrajine, Christopher Miller, na Twitteru je objavio da su diljem Ukrajine na snazi sirene za zračnu uzbunu.

Bivši poljski diplomat: NATO je daleko od aktiviranja članka 5

  • NATO je još “daleko” od aktiviranja članka 5, smatra bivši poljski diplomat Robert Pszczel. Članak 5 nalaže svim članicama NATO-a da stanu u obranu svoje saveznice u slučaju da bude napadnuta. “Mislim da smo prilično daleko od članka 5 jer bi to podrazumijevalo unaprijed smišljen napad”, rekao je. Istaknuo je kako je poljski predsjednik rekao da se nada kako je u pitanju izolirani incident. Rekao je i da “nikome nije u interesu eskalacija”, ali da istovremeno ovo “ovako više ne može ići”.

Kina poziva na suzdržanost

  • Kina se oglasila o padu projektila na Poljsku. Sve strane “trebale bi ostati mirne i biti suzdržane” u trenutačnim okolnostima, kazao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Medvedev: ‘Zapad se približava još jednom svjetskom ratu’

  • Pad projektila na istok Poljske u kojem su poginule dvije osobe komentirao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Bliski saveznik Vladimira Putina i jedan od najradikalnijih ruskih nacionalista na Twitteru je objavio kako eksplozija na poljskom teritoriju znači da se Zapad približava još jednom svjetskom ratu. “Incident s ukrajinskim navodnim ‘raketnim udarom’ na poljsku farmu dokazuje samo jedno: vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svjetskom ratu”, objavio je Medvedev.

Rusija: ‘Netko pokušava izazavti rat između nas i NATO saveza’

  • Ruska misija pri Ujedinjenim narodima u srijedu je ponovila ranija poricanja Moskve o umiješanosti u smrtonosnu eksploziju u Poljskoj i ustvrdila – ne nudeći dokaze za tu tvrdnu – da je incident bio pokušaj izravnog uvlačenja NATO-a u rat u Ukrajini. Dvije su osobe poginule u utorak kada je, kako su poljske vlasti izjavile, “projektil ruske proizvodnje” pao blizu sela Przewodow, oko 6,5 kilometra zapadno od ukrajinske granice, otprilike u isto vrijeme kada su ruske snage pokrenule najveći val raketnih napada na ukrajinske gradove u više od mjesec dana.

“Činjenice pokazuju da Rusija nije imala ništa s projektilima koji su pogodili poljski teritorij”, objavio je na Telegramu prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski. “Incident u Poljskoj je pokušaj izazivanja izravnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije.”

Institut za rat: Rusi nezadovoljstvo sve više pokazuju na društvenim mrežama

  • Rusi se sve više okreću različitim platformama na društvenim mrežama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo problemima mobilizacije, što Institut za rat ocjenjuje kao “fenomen koji ima sastojke za pokretanje organiziranih online pokreta” u Rusiji. Šesnaest antiratnih skupina u Rusiji pokrenulo je peticiju tražeći od ruskog predsjednika Vladimira Putina da demobilizira sve mobilizirane ruske muškarce. Do sada su prikupili 38.000 potpisa, dodaje Insitut.

Lavrov napustio summit G20 dan prije završetka

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovao je jučer s Balija u Rusiju, dan prije završetka summita G20, javljaju ruski državni mediji. Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je njegov program na summitu završio “kako se očekivalo”,

Čelnici G20 izdali zajedničku deklaraciju

  • Čelnici G20 izdali su zajedničku deklaraciju, ali za sada nije jasno koliko je zemalja članica podržalo njen sadržaj. U deklaraciji stoji da je “većina članica oštro osudila rat u Ukrajini”, zahtijevajući “potpuno i bezuvjetno povlačenje” Rusije s teritorija svog susjeda.

Erdogan: ‘Ozbiljno shvaćam rusko poricanje oko projektila u Poljskoj’

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da ozbiljno shvaća rusko poricanje umiješanosti u napad, dodajući da se vjerojatno radi o tehničkoj pogrešci. Dodao je da se mir može uspostaviti samo kroz dijalog.

Šef CIA-a sastaje se sa Zelenskim

  • Direktor CIA-e Bill Burns nalazi se u glavnom gradu Ukrajine gdje će se sastati predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim obavještajnim kolegama, prema američkom dužnosniku. Burns se nedavno u Turskoj sastao s kolegom iz ruske obavještajne službe, Sergejem Nariškinom.

Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pogodio Poljsku je ukrajinski’

  • Nižu se reakcije na dvije eksplozije koje su odjeknule jučer u Poljskoj, u mjestu nedaleko granice s Ukrajinom, a okolnosti pada projektila još se utvrđuju.Prva otkrića sugeriraju da su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil, prenose strani mediji. Kako su tri američka dužnosnika rekla novinskoj agenciji Associated Press, Ukrajinci su se pokušavali obraniti od ruske paljbe usmjerene na njihovu električnu infrastrukturu.

Source link: www.telegram.hr