Pratimo 265. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Rusi žestoko raketirali Kijev i druge gradove, više regija ostalo bez struje, stižu dramatične snimke

Danas je 265. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Iscurio nacrt priopćenja zemalja G20 o ratu u Ukrajini
  • Zelenski iznio ukrajinske uvjete za kraj rata
  • Kremlj: Kijev nije voljan pregovarati o miru
  • Zelenski: ‘Rat treba završiti pravedno i na temelju Povelje UN-a’
  • Zelenski pozdravio kinesku izjavu o nuklearnom ratu
  • Zračna uzbuna u Mikolajivu
  • Na Baliju se sastali Lavrov i Guterres
  • Kličko: U Kijevu pogođene dvije stambene zgrade

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

CNN: Pod ruskim napadima najmanje sedam ukrajinskih gradova

  • Ruskim raketnim napadima pogođeno je najmanje sedam ukrajinskih gradova, piše CNN. To su Krivi Rih, Rivne, Sumi, Poltava, Harkiv, Kijev, dok je za Lavov još nejasno jesu li eksplozije bile od udar projektila ili protuzračne obrane.

Kuleba: Prestanite sugerirati Ukrajini da prihvati ruske ultimatume

  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentirao je nove ruske napade na više gradova. “Ruske rakete upravo sada ubijaju ljude i uništavaju infrastrukturu diljem Ukrajine. To je ono što Rusija ima za reći o pitanju mirovnih pregovora. Prestanite sugerirati Ukrajini da prihvati ruske ultimatume! Ovaj teror se može zaustaviti samo snagom našeg oružja i principa”, napisao je na Twitteru.

Nizozemski ministar u Kijevu morao ići u sklonište

  • Nizozemski ministar vanjskih poslova u posjetu je Kijevu pa se usred novih ruskih napada morao sakriti u sklonište, piše CNN. “Ako ništa drugo, ovo je golema motivacija da ostanemo rame uz rame”, kazao je Wopke Hoekstra. Inače, nova serija ruskog raketiranja ukrajinskih gradova odvija se dok na Baliju traje summit G20.

Nestalo struje u više ukrajinskih regija

  • Nekoliko ukrajinskih regija ostalo je bez struje nakon novih zračnih napada, javlja agencija AFP. Najmanje pola Kijeva je bez električne energije, tvrdi gradonačelnik Vitalij Kličko.

Eksplozije se čuju i u Lavovu i Harkivu

  • Sve je više izvješća o ruskom novom napadu na Kijev, a sada se oglasio i guverner regije Harkiv, Oleg Sinebuhov. “Okupatori napadaju Harkiv, ostanite u skloništima”, poručio je na platformi Telegram. Eksplozije se čuju i u zapadnom gradu Lavovu, rekao je tamošnji gradonačelnik te također pozvao građane da odu u skloništa.

Kličko: U Kijevu pogođene dvije stambene zgrade

  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da su pogođene dvije stambene zgrade u Pečerskiju, stambenoj četvrti sjeverno od predsjedničke administracije. “Nekoliko projektila oborila je protuzračna obrana iznad Kijeva”, dodao je Kličko.

U Kijevu se čuju eksplozije?

  • Niz eksplozija čuo se u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, prenosi The Guardian. Novinar Financial Timesa, Christopher Miller, na Twitteru je napisao da je upravo čuo dvije eksplozije i da su “zvučale kao protuzračna obrana”.

Pojavile se informacije da Ukrajinci zauzimaju naselja na istočnoj obali Dnjepra

  • Guardian javlja kako na platformi Telegram kruže glasine o tome da su ukrajinske snage ponovno zauzele naselja na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu, nakon što su potisnule ruske snage sa zapadne obale u petak. Podsjetimo, Djepar dijeli regiju Herson na dva dijela. Međutim, u jutrošnjem izvješću Glavnog stožera Ukrajine nije bilo ovih navoda, piše Guardian. No, ukrajinske vlasti često čekaju dan ili dva sa službenim potvrdama uspješne bitke ili operacije.

Reuters piše da su se danas pojavile fotografije koje pokazuju da su ruske trupe napustile grad s druge strane Dnjepra, “što sugerira da njihovo povlačenje možda ne završava na rubu vode”. Podsjetimo Rusija je rekla da povlači svoje snage preko široke rijeke na lakše obranjive položaje na suprotnoj obali. No, prema videu snimljenom u gradu Oleshki, preko srušenog mosta na Dnjepru, nije bilo znakova bilo kakve ruske prisutnosti, prenosi Reuters.

Uz to, ruski dužnosnici objavili su da je instalirana ruska uprava u ukrajinskom gradu Nova Kahovka, zbog granatiranja, otišla s tog područja te je premještena na “sigurnije mjesto” u regiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putin potpisao dekret: Rusi s dvojnim državljanstvom mogu u vojsku

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji dopušta Rusima s dvojnim državljanstvom da služe u oružanim snagama zemlje, prenose ruski mediji. Državljani s dvojnim državljanstvom ranije su bili oslobođeni služenja vojnog roka.

Lavrov: Ukrajina je postavila ‘nerealne’ uvjete za pregovore

  • Ukrajina je postavila “nerealne” uvjete za pregovore, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima na Baliju. Ustvrdio je i da Ukrajina odbija razgovarati s Moskvom, zbog čega je “teško postići dogovor”, prenosi BBC.

Lavrov na Baliju daje izjavu za novinare

  • Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov upravo na Baliju daje izjavu za novinare, u sklopu summita G20. Guardian za sada prenosi kako je Lavrov optužio Zapad da pokušava ispolitizirati tradicionalnu zajedničku poruku na kraju summita spominjući Ukrajinu. Kazao je i da je o Ukrajini razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da je hibridni rat u Ukrajini započeo Zapad, te da Ukrajina prolongira sukob.

Dodao je da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU da će ukloniti prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva na svjetska tržišta.

Zračna uzbuna u Mikolajivu

  • U gradu Mikolajivu oglašena je zračna uzbuna, izvijestio je na platformi Telegram gradonačelnik Oleksandr Sjenkevič.

Britanija će graditi pet novih ratnih brodova

  • Britanski premijer Rishi Sunak najavio je plan vrijedan 4.2 milijarde funti za izgradnju pet novih ratnih brodova, dok zemlja jača svoju sigurnost pred sve većim prijetnjama iz Moskve.

Njemačka: Planiramo obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika

  • Njemačka će u Slovačkoj uspostaviti centar za servisiranje i popravak oružja koje je isporučila Ukrajini, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht. Dodala je i da Berlin planira do lipnja obučiti oko 5000 ukrajinskih vojnika na njemačkom teritoriju u sklopu misije EU-a za obuku.

Na Baliju se sastali Lavrov i Guterres

  • Nastavljaju se bilateralni susreti u sklopu summita G20 na Baliju. Reuters javlja da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreto s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Za sada nisu poznati detalji njihova razgovora.

Britanski general: Rusija bi mogla izvesti topnički napad na Herson

  • Ruske snage mogle bi pokrenuti “masovni topnički napad” na Herson nakon povlačenja iz tog strateški važnog grada, upozorio je bivši zapovjednik britanske vojske, general Lord Richard Dannatt. Dodao je da ga brine to što će se Ukrajinci, koji su oduševljeni oslobađanjem grada, početi kretati uokolo “kao da su se stvari vratile u normalu”.

Kremlj: Kijev nije voljan pregovarati o miru

  • Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u utorak je rekao da izjava ukrajinskog predsjednika da neće biti sporazuma “Minsk 3” kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zaintersiran za mirovne pregovore s Moskvom, izvijestila je RIA Novosti.

Volodimir Zelenski je u govoru putem video veze na samitu G20 isključio treći “sporazum iz Minska”, aludirajući na dva propala dogovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve oko statusa regije Donbas. “Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka, ojača snage i potom započne novi niz terora i globalnu destabilizaciju. Neće biti Minska 3 koji bi Rusija odmah prekršila”, rekao je Zelenskij. Na pitanje da li ta izjava potvrđuje da Kijev nije voljan pregovarati s Rusijom, Peskov je odgovorio: “Apsolutno”.

Institut za rat: Rusi će vjerojatno trupe opet uputiti u Donjecku oblast

  • Institut za proučavanje rata u novom izvješću navodi da će Rusija vjerojatno ponovno poslati trupe u Donjecku oblast nakon povlačenja sa zapadne obale Dnjepra. Ponovno upućivanje trupa u ovu oblast vjerojatno će dovesti do intenziviranja operacija u blizini grada Bahmuta, Donjecka i zapadne oblasti Donjeck, dodaju.

Iscurio nacrt priopćenja zemalja G20 o ratu u Ukrajini

  • Prema dokumentu priopćenja koji je AP dobio na uvid, G20 će osuditi gospodarski učinak sukoba u Ukrajini i pozvati na produženje sporazuma s Rusijom koji istječe u subotu, a koji dopušta izvoz ukrajinskog žita. “Ove smo godine također bili svjedoci kako je rat u Ukrajini dodatno negativno utjecao na globalno gospodarstvo”, jedna je od rečenica iz opriopćenja, dok druga glasi: “većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini”. Napominju da rat “uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu.”

U nacrtu se navodi da postoje “drugačija gledišta” i da “G20 nije forum za rješavanje sigurnosnih pitanja”, ali napominju da bi sigurnosna pitanja mogla “imati značajne posljedice za globalno gospodarstvo”. Dokument, koji još moraju odobriti čelnici G20 prije nego što bude službeno objavljen na zatvaranju summita u srijedu, upozorava da “današnje doba ne smije biti ratno”. Upotrebu ili prijetnje nuklearnim oružjem nazivaju “nedopustivim”.

Zelenski iznio ukrajinske uvjete za kraj rata

  • Ukrajinski predsjednik opisao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G20 u Indoneziji put za kraj sukoba u Ukrajini. Zelenski je iznio niz uvjeta potrebnih za okončanje rata. Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu. Zelenski je zatražio međunarodnu konferenciju kako bi se “zacementirao ključni element poslijeratne sigurnosne arhitekture” i spriječilo ponavljanje “ruske agresije”. “Kada se provedu sve antiratne mjere, strane trebaju potpisati dokument kojim se potvrđuje kraj rata.” Ukrajinski uvjeti su:– Radijacijska i nuklearna sigurnost
    – Prehrambena sigurnost
    – Energetska sigurnost
    – Oslobađanje svih zatvorenika i onih koji su deportirani
    – Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i svjetskog poretka
    – Povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava
    – Vraćanje pravnog poredka
    – Anti-ekocid
    – Sprječavanje eskalacije

Zelenski: ‘Rat treba završiti pravedno i na temelju Povelje UN-a’

  • Zelenski je čelnicima na G20 rekao kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio. “Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, rekao je Zelenski. Rat treba završiti “pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava”, rekao je. Pozvao je na ponovno uspostavljanje “radijacijske sigurnosti” u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika. “Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo – i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira”, rekao je sudionicima summita.

Zelenski pozdravio kinesku izjavu o nuklearnom ratu

  • Zelenski je pozdravio je u ponedjeljak kasno navečer i ocijenio važnima izjave Sjedinjenih Država i Kine uoči sastanka skupine G20 da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja nedopustive. “To je skupina važnih država. A danas, uoči summita, već su dane važne izjave”, rekao je Zelenski u video obraćanju, govoreći o skupini G 20 kao o G 19, poručujući time da Rusiju ne smatra dijelom te skupine. “Posebno je bitno da su Sjedinjene Države i Kina zajedno naglasile da su prijetnje uporabom nuklearnog oružja neprihvatljive. Svi razumiju kome su te riječi upućene”, dodao je. U ponedjeljak su se američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinpeng složili da do nuklearnog rata nikad ne smije doći, izvijestila je Bijela kuća, te su se usprotivili prijetnji uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini.

Source link: www.telegram.hr