RSE: Rok za ukidanje šengen viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023.

Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Rok za ukidanje šengen viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023, ali će taj datum biti definitivan, bez obzira da li će do tada profunkcionisati Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), javlja danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Češko predsedništvo Evropske unije (EU) je sastavilo novi nacrt odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo u kojem je datum primene pomeren sa 1. novembra na 1. decembar naredne godine.

„Izuzeće od viznog režima će se primenjivati samo od datuma početka rada ETIAS, ali u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra 2023.“, navodi se u najnovijem nacrtu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni i čeka na ovaj korak već deceniju, još od 2012.

Ovo pomeranje datuma kada bi vizna liberalizacija za Kosovo trebalo da stupila na snagu se, prema diplomatskim izvorima, argumentuje činjenicom da se kosovskim građanima žele zasigurno omogućiti bezvizna putovanja u Schengen zonu, ako po planu, ETIAS 1. novembra ne bude potpuno funkcionalan, naVodi RSE.

Od petka 11. novembra je počela pojednostavljena pisana procedura u skladu sa novim tekstom.

Prema toj proceduri, smatraće se da je akt usvojen na kraju roka koji odredi Predsedništvo, osim ako se tome ne protivi neka država članica. U ovom slučaju, države članice imaju rok do srede, 16. novembra, da eventualno ulože primedbe.

U slučaju da nema nikakvih primedbi, tekst se smatra usvojenim i prelazi sa ekspertskog na politički nivo. Ako se tekst usvoji, ambasadori država članica EU bi oko ovog pitanja trebali raspravljati krajem novembra.

Na kraju ovu odluku, glasanjem trebaju da odobre Evropski parlament i Savet ministara EU, gde se odluka donosi kvalifikovanom većinom To podrazumeva 55 odsto država članica koje održavaju 65 odsto celokupnog stanovništva EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs