Ili će nam Vučić biti gospodar ili nas neće biti: Vesna Rakić Vodinelić o tvrdnjama da je planiran atentat na predsednika

foto FoNet Zoran Mrđa

„Da li su pretnje atentatom na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, konkretne ili apstraktne ne mogu da zaključim, ali da posledice informacija o njima i izostanak pravosudnog ishoda truju političku i opštu društvenu atmosferu, izvesno je“, kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

U zajedničkoj akciji BIA, SBPOK, beogradske policije, SAJ, Žandarmerije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz saradnju sa EUROPOL-om, u ranim jutarnjim časovima uhapšeno je 17 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe tzv. „Vračarci“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da nije upoznat sa svim detaljima hapšenja.

U velikoj akciji BIA, MUP i TOK uhapšeno 17 saradnika kavačkog klana zbog najtežih zločina

„Ne znam sve detalje. Znam da imaju, ne samo kroz svedočenje nekog od zaštićenih, a okrivljenih, već mislim da je to kombinovano sa onim što je dobijeno kao jasni i nedvosmisleni dokazi preko Skaj aplikacije“, rekao je.

Kako je rekao, ti ljudi se vezuju uglavnom za pripreme ubistava i poslove sa narkoticima.

„Reč je o ubicama koji su sladostrasno želeli, neki moju, a neki i smrt moje dece. I neke druge ljude su stavljali na listu. Nije moja bezbednost ugrožena, ugrožena je bezbednost našeg naroda na Kosovu“, naglasio je Vučić.

Vesna Rakić Vodinelić podseća da je prvi put javno objavljeno da se priprema atentat na Vučića još 2016. godine, kad je navodno pronađeno oružje u Jajincima.

Zašto nema sudskog epiloga u jednom od najozbiljnijih navodnih pokušaja atentata na Vučića?

– Ne znam koliko puta je do sad objavljivano, uglavnom preko visokih funkcionera SNS, kako se priprema ili je jedva sprečen atentat na predsednika Republike. Uglavnom su to bila obaveštenja bez konkretnih činjenica. Sve to je oživelo onu poznatu poslovicu o dečaku i vuku. Ne znam kao ni ostali, koliko je pretnja uhapšenih „Vračaraca“ bila ozbiljna i da li je još uvek ozbiljna. Još manje znam koliko su pouzdane naše tajne službe i podaci do kojih one dolaze, a ostavljaju neubedljiv utisak. Međutim, ono što je posledica jeste da je SNS, naročito najviši funkcioneri, doveo do toga da je vršenje vlasti shvaćeno kao pitanje života ili smrti – kaže naša sagovornica.

Ta tenzija, napominje ona, svesno se održava: ili će nam Vučić biti gospodar ili nas neće biti.

Vučić o planiranom atentatu: Neću nikada nositi pancir u svojoj zemlji, znamo ko je trebalo da ga izvrši

– Ono što je u ovom trenutku najozbiljnije jeste mogućnost provociranja incidenta koji će proširiti i obim i pritisak autokratije. Da li su pretnje atentatom konkretne ili apstraktne ne mogu da zaključim, ali da posledice informacija o njima i izostanak pravosudnog ishoda truju političku i opštu društvenu atmosferu, izvesno je – smatra Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, sve ovo povezano je sa najnovijim razvojem događaja na Kosovu u meri u kojoj utiče na stvaranje atmosfere neizvesnosti, očekivanja incidenata i pojačanja represije.

– Teško je razgraničiti realnost pokušaja atentata od fikcija koje je ova vlast do sada proizvodila o ovoj temi. Do sad je fikcija bila izuzetno uspešna. Zato je naš stvarni život tužan, sraman i bedan – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs