Pratimo 260. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Zelenski: 'Oslobodili smo 41 mjesto na jugu'. Ukrajinski mediji: 'Rusi raznijeli TV postaju u Hersonu'

FOTO: AFP

Danas je 260. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Američki general: poginulo je 100.000 vojnika s jedne i druge strane
  • Zelenski svom narodu: ‘Budite oprezni s ruskom najavom o povlačenju’
  • Podoljak: ‘Nema znakova da Rusi napuštaju Herson’
  • Institut za proučavanje ratova: ‘Najava ruskog povlačenja nije zamka’
  • Putin ne dolazi na summit G20 na Baliju
  • Ukrajinci oslobodili još jedan grad na jugu
  • Zelenski: Oslobodili smo 41 mjesto na jugu Ukrajine

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Rusi raznijeli TV postaju u Hersonu?

  • Lokalni ukrajinski mediji javljaju da su Rusi dok su se povlačili iz Hersona raznijeli lokalnu TV postaju. Oštetili su osim toga i infrastrukturu za grijanje i struju. Navodno je toranj za emitiranje TV signala ostao netaknut. Zamjenica ministra obrane Hanna Malyar je rekla da Rusi uništavaju i infrastrukturu za komunikaciju. Javila je da pljačkaju muzeje, uklanjaju rutere za internet i da zlostavljaju ljude. “To je beznadan nazadni civilizacijski hod”, rekla je.

Zelenski: Oslobodili smo 41 mjesto na jugu Ukrajine

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski večeras je poručio da je oslobođeno 41 mjesto na jugu Ukrajine. Kazao je i da je poginuo neodređen broj vojnika. “Danas imamo dobre vijesti s juga. No, iako smo sretni, moramo sada i zauvijek pamtiti što ovo znači, svaki korak naših obrambenih snaga predstavlja živote koji su pali za slobodu Ukrajine”, rekao je. Ranije danas je javljeno da je samo danas oslobođeno 12 mjesta.

Ukrajina još ne vidi velike znakove ruskog povlačenja

  • Bijela kuća je ranije danas javila da vidi znakove ruskog povlačenja iz Hersona. No, Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je da njegova zemlja još ne vidi dokaze velikog pokreta vojnika iz Hersona. Skyju je rekao da su zato skeptični oko najava iz Moskve.

Ukrajinci prosvjeduju zbog postavljanja ruske opere u La Scali

  • Ukrajinski diplomat pisao je ravnatelju slavne milanske operne kuće La Scale i lokalnim političarima prosvjedujući protiv odluke da se nova sezona otvori ruskom operom “Boris Godunov”. Andrij Kartiš, ukrajinski konzul u Milanu, rekao je da se takve predstave ne bi trebale koristiti kao potpora “potencijalnim elementima propagande”, prenijela je u četvrtak talijanska agencija.

“‘Borisa Godunova’ je skladao Modest Musorgski u 19. stoljeću. Ruski bas i sopranistica Ildar Abdrazakov i Anna Denisova trebali bi otpjevati glavne uloge u produkciji koja u prosincu otvara novu sezonu u La Scali. Taj je događaj vrhunac kulturnog kalendara u Italiji”, kaže konzul.

Dominique Meyer, umjetnički direktor kazališta, rekao je da program objavljen u lipnju nema namjeru kulturno bojkotirati Rusiju. Nekoliko udruga talijanskih Ukrajinaca također je prosvjedovalo zbog postavljanja opere. Traže da se umjeto nje prikaže neka druga i da se ruska sjela ne prikazuju sve dok ne završi rat u Ukrajini. Upućeni izvor rekao je da je sada kasno mijenjati planove, jer su pripreme već daleko odmakle.

Autor knjige o Putinu: ovo su opcije koje su mu preostale

  • Rusko povlačenje iz Hersona, ako se doista i dogodi, doživljava se kao veliki udarac za Vladimira Putina. Dr. Mark Galeotti, autor knjige Putinovi ratovi: Od Čečenije do Ukrajine, kaže da to u biti označava “novu fazu u ratu”. Galeotti tvrdi da Putin “više ne pokušava dobiti rat na bojnom polju” i umjesto toga jednostavno pokušava “izbjeći da ga izgubi”. Stručnjak smatra da se ruski predsjednik sada kladi na to da će Zapad na kraju povući podršku Ukrajini zbog golemih troškova. “Plan mu je ukopati se i pustiti da se rat teče koliko god je potrebno”, kaže.

Ako to ne uspije, Galeotti smatra da je ruski čelnik “u osnovi zapeo” i da ima nekoliko drugih opcija. “Rusi su iznijeli izglede za pregovore, ali trenutno se čini da nema dodirnih točaka između dviju strana pa je ovaj razgovor besmislen. Zatim postoji izbor eskalacije, kao što je korištenje taktičkog nuklearnog oružja, ali ne vjerujem da Putin to razmatra. Drugi izbor bi bila predaja – što bi označilo kraj Putinove karijere”, ističe.

SAD kaže da vidi naznake ruskog povlačenja

  • Bijela kuća je objavila kako ima znakova da se Rusi povlače iz Hersona. Nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan, javio je da to ne znači da je rat gotov te ponovio da SAD ne pritiska Ukrajinu na pregovore s Rusima.

Glasne eksplozije u okupiranom Melitopolju

  • Počela su pristizati izvješća o glasnim eksplozijama u okupiranom Melitopolju. Ukrajinski gradonačelnik koji nije u tom gradu Ivan Fedorov, objavio je fotografiju u kojoj se vidi gusti dim iznad grada. Ovo je jedan od prvih gradova koji je pao u ruske ruke.

Španjolska će Ukrajini poslati dodatna dva sustava protuzračne obrane HAWK

  • Španjolska će Ukrajini poslati dodatna dva sustava protuzračne obrane HAWK američke proizvodnje, nakon što je prošlog tjedna poslala četiri, kako bi joj pomogla odbiti rusku invaziju i zaštititi oštećenu infrastrukturu, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles u četvrtak. Ukrajina je prošli mjesec zatražila dodatnu pomoć zemalja članica NATO saveza kako bi mogla odbiti napade raketama i bespilotnim letjelicama, kojima je Moskva gađala gradove diljem zemlje pri čemu su smrtno stradali civili i oštećena je ključna infrastruktura poput vodoopskrbe i elektrana.

Napadi su shvaćeni kao odmazda nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin eksploziju na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimskim poluotokom proglasio terorističkim napadom. “Mogu vam reći da će biti poslana dva dodatna bacača (raketa). To je odgovor na veoma specifičan zahtjev koji su nam uputili NATO i Ukrajina”, rekla je Robles novinarima u Madridu.

Osim bacača raketa zemlja-zrak, Španjolska će poslati bitnicu od šest lakih haubica i osigurati obuku za pripadnike ukrajinskog topništva, kazala je Robles, dodavši da Španjolska pomaže Ukrajini jer ona ostvaruje svoje pravo na samoobranu. Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje starije opreme HAWK iz svojih skladišta Ukrajini, reklo je dvoje američkih dužnosnika za Reuters prošli mjesec. Riječ je o raketnoj opremi za presretanje koja se temelji na tehnologiji iz razdoblja Vijetnamskog rata, no nekoliko je puta nadograđena.

Ukrajinski zapovjednik: ‘Mikolajivska regija je oslobođena’

  • Južna ukrajinska regija Mikolajiv je u potpunosti slobodna od ruske kontrole kazao je Ukrajinski zapovjednik. Roman Kostenko, koji je šef odbora za obranu i obavještajne informacije ukrajinskog parlamenta popodne je kazao da su Ukrajinci oslobodili grad Mikolajiv. On je, dodao je, bio zadnje mjesto koje su Rusi u toj regiji držali, pa je sada, kazao je, cijela regija oslobođena.

Sateliti pokazuju nove ruske rovove

  • Satelitske snimke pokazuju da Rusi rade novu liniju i kopaju rovove na istoku rijeke Dnjipro. S te bi pozicije, piše BBC, direktno mogli gađati ukrajinsku vojsku kada ona uđe u grad Herson. Britanski ministar obrane Wallace, rekao je da bi upravo to bio prirodan i očekivan potez, otići iza velike prirodne prepreke poput rijeke Dnjipro.

Britanski ministar obrane kaže da će u rusko povlačenje vjerovati kad ga vidi

  • Britanski ministar obrane Ben Wallace komentirao je rusko povlačenje iz Hersona rekavši da bi se moglo raditi o zamci. Dodao je i da će “vjerovati u to kad to vidi.” “To mora biti značajan psihološki udarac, da je jedini cilj koji su uspjeli ostvariti…da se otamo povlače”, kazao je. Dodao je: “Naravno to je Rusija pa ih još nismo vidjeli kako se povlače. Vjerovat ćemo u to kad to vidimo i mislim da trebamo biti oprezni kao što je Zelenski bio. Ima tu ruskih tikova i svega”, kazao je. Dodao je i kako se, ako se Rusi povuku iz Hersona, postavlja pitanje čemu je to sve bilo. “Čemu ti deseci tisuća smrti kada nisu uspjeli uzeti ili zadržati nijedan cilj od veljače”, pitao je.

Načelnik američkog Združenog stožera: ‘Povlačenje bi moglo trajati tjednima’

  • Načelnik američkog Združenog stožera, general Mark Milley, kazao je da bi povlačenje Rusa iz Hersona moglo potrajati tjednima. Prema njegovoj procjeni tamo je oko 20.000 do 30.000 vojnika koji se moraju povući, što će potrajati. “Neće se to dogoditi za dan ili dva, trebat će im dani, možda i tjedni da se povuku južne od te rijeke”, kazao je. Osvrnuo se i na sumnje ukrajinskih dužnosnika i nekih komentatora o tome povlači li se Rusija zaista ili je posrijedi nekakav trik. “Prvi znakovi pokazuju da se stvarni povlače”, rekao je. “Vjerujem da to rade da očuvaju vojsku i uspostave nove linije obrane južno od rijeke Dnjipro, ali to ćemo tek vidjeti”, rekao je. Dodao je i da bi Rusi to mogli iskoristiti da vojsku pripreme za proljetnu ofenzivu i dodao da je ovo ujedno i prilika za pregovore.

SAD: Rusija priprema testiranje torpeda na nuklearni pogon

  • SAD je proteklih tjedana promatrao ruske mornaričke brodove kako se pripremaju za moguće testiranje novog torpeda na nuklearni pogon, rekao je američki dužnosnik za CNN. Među plovilima koja su sudjelovala u pripremama bio je Belgorod, podmornica s krstarećim projektilima modificirana za specijalne operacije, koja može lansirati torpedo Poseidon.

Twitterom se šire snimke, Ukrajinci u Hersonskoj oblasti oduševljeno dočekali vojsku

  • Ukrajina je objavila da je zauzela mjesto Kiselivka u Hersonskoj oblasti. Njihova vojska tamo je postavila ukrajinske zastave, a sada su počele pristizati i snimke stanovnika tog mjesta koji ih oduševljeno dočekuju. Ima i snimki iz ostatka hersonske regije. Ljudi u nevjerici gledaju vojnike, grle ih, ljube i plaču.

 

Putin ne ide na G20 zbog straha od pokušaja atentata

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin neće ići na ovogodišnji summit G20 zbog “straha od pokušaja atentata”, tvrdi bivši Putinov savjetnik Sergej Markov, prenosi Sky News. On je ustvrdio da “postoji velika mogućnost pokušaja atentata od strane obavještajnih službi Sjedinjenih Država te Britanije i Ukrajine”.

CNN: Rusi kopaju rovove na sjevernom Krimu, to pokazuje nervozu

  • Satelitske snimke od prošlog tjedna pokazuju nove rovove koji se kopaju na sjevernom Krimu, nedaleko granice s ukrajinskom regijom Herson, piše CNN. Rusko kopanje rovova sugerira da su njihovi vojni zapovjednici nervozni oko ukrajinske kontraofenzive u hersonskoj regiji. Snimke su zabilježile kopanje rovova 5. studenog, dok ih svega tjedan dana ranije ondje nije bilo, dodaje CNN.

Ukrajina oslobodila još jedno selo kod Hersona

  • Guardian prenosi da su se pojavila izvješća prema kojima je Ukrajina oslobodila selo Kiselivka, 15 kilometara sjeverozapadno od grada Hersona, i nedaleko od regionalne zračne luke.

Rusija o Hersonu: Provodimo ‘manevar’ u skladu s odobrenim planom

  • Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane kratko je danas novinarima rekao da je povlačenje iz Hersona u tijeku, ali pritom nije koristio riječ “povlačenje”, već “manevar”, prenosi BBC. “Ruske jedinice provode manevar na unaprijed pripremljene položaje na lijevoj obali rijeke Dnjepar u strogom skladu s odobrenim planom”, rekao je Igor Konašenkov.

Stoltenberg: Jasno je da je Rusija pod velikim pritiskom

  • “Ono što je jasno je da je Rusija pod velikim pritiskom i njihovo povlačenje iz Hersona bi bila još jedna pobjeda za Ukrajinu”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Inače, ukrajinski dužnosnici ističu da još ne mogu potvrditi da se ruske snage uistinu povlače, kako je to jučer najavljeno iz Moskve.

Dodao je da će NATO podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”. “Podrška bez presedana koju su saveznici u NATO-u, uključujući Italiju, pružili, svakodnevno donosi promjene na bojnom polju i ostaje ključna za napredak Ukrajine”, rekao je novinarima nakon sastanka s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni

Njemačka poslala Ukrajini još vojne opreme

  • Njemačka je Ukrajini poslala još vojne opreme, uključujući izviđačke bespilotne letjelice, borbena vozila MRAP te opremu za obranu od bespilotnih letjelica. Od početka sukoba, Njemačka je Ukrajini poslala vojnu pomoć u vrijednosti od 1,5 milijardi eura, javila je ukrajinska državna televizija.

Ukrajinska vojska: Ne možemo potvrditi da se Rusi povlače, nastavljamo prema planu

  • “Još ne možemo potvrditi niti demantirati informaciju o takozvanom povlačenju ruskih okupacijskih trupa iz Hersona. Nastavljamo s ofenzivnom operacijom prema planu”, rekao je Valerij Zalužnij, ukrajinski vojni zapovjednik. Dodao je da je Ukrajina na jugu uspjela vratiti 12 naselja.

Podoljak: Rusi miniraju sve što stignu

  • Rusija želi Herson pretvoriti u “grad smrti”, objavio je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru. “Rusi miniraju sve što stignu, od stanova do kanalizacije, a artiljerijom na lijevoj obali Dnjipra planiraju pretvoriti grad u ruševinu”, dodao je.

Ukrajinci oslobodili još jedan grad na jugu

  • Ukrajinski izviđački bataljun objavio je video na platformi Telegram za koji kažu da je snimljen u gradu Snihurivka, u Mikolajivskoj oblasti. Ako je snimka autentična, radi se o prvoj službenoj potvrdi da je Ukrajina zaista oslobodila taj grad od ruske okupacije. “Danas, 10. studenog 2022. godine, naselje Snihurivka oslobodile su snage izviđačkog bataljuna. Slava Ukrajini!”, objavili su. U međuvremenu je CNN geolocirao objavljeni video. “Ponovno zauzimanje Snihurivke je značajna pobjeda za ukrajinsku vojsku u njihovom prodoru prema gradu Hersonu”, piše CNN.

Internet: Može li Putin nadživjeti ovu lubenicu?

  • Društvene mreže brzo su reagirale na vijest o ruskom povlačenju iz ukrajinskog Hersona pa je tako osvanuo i meme koji prikazuje Vladimira Putina i lubenicu, s natpisom: “Može li Putin nadživjeti ovu lubenicu”. Inače, regija Herson poznata je po uzgoju lubenica, a ova fotomontaža inspirirana je viralnim videom u kojem je britanska javnost pratila hoće li glavica salate potrajati dulje od Liz Truss.

Iran se pohvalio proizvodnjom hipersonične balističke rakete

  • Iran je proizveo prvu hipersoničnu balističku raketu, rekao je zapovjednik Amir Ali Hajizadeh, prenosi iranska novinska agencija Tasnim. Ovu vijest prenosi i ruska režimska RIA Novosti, citirajući iranskog zapovjednika: “Mislim da se desetljećima neće pronaći tehnologija koja bi se tome mogla suprotstaviti”, rekao je.

Ovo je zgrada u Kijevu nakon ruskog napada i sad

  • Ovo je stambena zgrada u Kijevu netom nakon ruskog napada i danas, a fotografiju obnovljene višekatnice na Twitteru je objavila Emina Džepar, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova. “Ukrajina neće nikad odustati. Dat ćemo baš sve od sebe da zaustavimo rusku agresiju i da joj ne dozvolim da se proširi dalje. Što više oružja dobijemo, to će više život biti spašeno, a pravda će biti zadovoljena”, poručila je.

BBC: Ruske novine ne spominju Putina u vijestima o povlačenju iz Hersona

  • Novinar BBC-a Steve Rosenberg u Moskvi je pregledalo tamošnje dnevne novine da vidi kako se izvještava o ruskom povlačenju iz Hersona. Rosenberg tvrdi da je zanimljivo kako se odluka Kremlja u medijima “distancira” od Putina, odnosno da se sav teret te odluke stavlja na ministra obrane Sergeja Šojgua i generala Surovikina.

Erdogan o ruskom povlačenju: To je pozitivan korak

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kazao je da je ruska odluka da povuče svoje snage iz Hersona – pozitivan korak.

Obavještajno izvješće: Rusko povlačenje iz Hersona trajat će nekoliko dana

  • Britansko Ministarstvo obrane u novom obavještajnom izvješću piše o najavi Rusije da se povlače iz Hersona. “Ruske snage će biti ranjive prilikom povlačenja zbog ograničenog broja lokacija na kojima mogu prijeći rijeku Dnjepar. Vjerojatno je da će povlačenje trajati nekoliko dana, pri čemu će snage koje se povlačiti vjerojatno pokrivati artiljerijskom vatrom iz utvrđenih obrambenih pozicija”, navodi se u izvještaju.

Putin ne dolazi na summit G20 na Baliju

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika. “Mogu potvrditi da će (ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno”, rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.

Institut za proučavanje ratova: ‘Najava ruskog povlačenja nije zamka’

  • Think-thank Institut za proučavanje ratova (ISW) analizirao je najavu povlačenja ruskih trupa iz ukrajinskog Hersona. Kažu da ne vjeruju da je njihovo povlačenje sa zapadne obale Dnjepra zapravo zamka koja bi trebala namamiti ukrajinske trupe u teške borbe blizu grada Hersona. To, naime, sugeriraju mnogi ukrajinski i zapadni izvori. “Cijelom ruskom kontingentu trebat će neko vrijeme da se povuče preko rijeke Dnjepar i još uvijek nije jasno hoće li ruske snage moći izvesti povlačenje u relativno dobrom stanju pod pritiskom Ukrajine.

Bitka kod Hersona nije gotova, ali ruske snage su ušle u novu fazu”, piše Institut, misleći na njihovu odluku da prioritet stave na povlačenje umjesto na potpuno zaustavljanje ukrajinske protuofenzive. A što se tiče protuofenzive, vjeruju da je ona uspješna. “Ukrajinske trupe pokretale su stalne napade na mostove preko rijeke Dnjepar i ciljale opskrbne centre i skladišta streljiva na istočnoj obali što je degradiralo sposobnost ruskih snaga da opskrbe postrojbe na zapadnoj obali”, kažu u Institutu.

Podoljak: ‘Nema znakova da Rusi napuštaju Herson’

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da Kijev ne vidi “nikakve znakove da Rusija potpuno napušta Herson”, dodavši bi te izjave o povlačenju “mogle biti dezinformacija”. Herson je glavni cilj i za Moskvu i za Kijev zbog svoje glavne riječne i morske luke – to je također ulaz na poluotok Krim koji drži Rusija.

Zelenski građanima: ‘Budite oprezni s ruskom najavom o povlačenju’

  • Zelenski je pozvao Ukrajince da “budu suzdržani” i oprezni oko ruske najave o povlačenju trupa iz ključnog južnog grada Hersona. U svom noćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik upozorio je: “neprijatelj nam ne donosi darove”. Sugerirao je da bi povlačenje Moskve iz Hersona moglo biti varka kako bi se namamilo ukrajinske snage da krenu u bitku u tom strateški važnom gradu, nakon što je Šojgu jučer potvrdio povlačenje. “Danas je mnogo veselja u medijskom prostoru i jasno je zašto. Ali moramo obuzdati emocije – uvijek tijekom rata. Morate shvatiti: nitko ne može tek tako pobjeći ako ne osjeti snagu. Neprijatelj nam ne donosi darove, ne čini ‘geste dobre volje’”, rekao je Zelenski.

Američki general: poginulo je 100.000 vojnika s jedne i druge strane. I 40 tisuća civila

  • Američki visokopoziconirani general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu. Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

14 ukrajinskih regija bez struje

  • Zelenski je sinoć kazao da su oko četiri milijuna ljudi ostala bez struje u 14 regija. Bez struje je i glavni grad Kijev. Struja je isključena kako bi se stabilizirao dotok električne energije. Ukrenergo je pak javio da se danas očekuju nestanci struje diljem cijele zemlje.

Source link: www.telegram.hr