Od Amerike kupuju oružje u vrijednosti od 495 milijuna dolara

Litva zbog Rusije kupuje osam moćnih raketnih sustava HIMARS

FOTO: AFP

Litva će kupiti od SAD-a osam višecijevnih bacača raketa HIMARS u vrijednosti od 495 milijuna dolara, rekli su u četvrtak dužnosnici. Litva je povećala potrošnju na obranu nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas rekao je da će sustavi HIMARS, koji bi trebali biti isporučeni 2025. i 2026., osigurati “posve nov kapacitet i silu kakve Litva nikada nije imala”. Kupnju je potvrdila i Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim HIMARS-a kupuju i ATACMS

Sustave HIMARS isporučene Ukrajini smatra se jednim od najučinkovitijih oružja u njezinu arsenalu. Litva izdvaja više od 1,6 milijardi eura za obranu što je 2,52 posto njezina BDP-a. U srpnju će biti domaćin samita NATO-a.

Litva, zemlja od 2,8 milijuna stanovnika, kupit će i dalekometne projektile ATACMS koji mogu gađati mete na udaljenosti od 300 kilometara te rakete kraćeg dometa. Latvija i Estonija također planiraju kupiti sustave HIMARS. Litavsko ministarstvo obrane naglasilo je da će to “povećati sigurnost ne samo Litve nego i cijele regije”.

Source link: www.telegram.hr