Među ostalim, u uputama se navodi da ruske trupe ‘nastoje spasiti živote civila i vojnika’

Kremlj se priprema za veliki poraz, medijima šalju upute kako izvještavati o padu ključnog grada

FOTO: AFP

Administracija Vladimira Putina pripremila je upute za izvještavanje u ruskim propagandnim medijima u slučaju da će ruske trupe morati napustiti Herson. Neovisni ruski portal Meduza u posjedu je dva takva dokumenta, a jedan od vodiča s uputama navodi kako je fronta u Hersonu “najteža za rusku vojsku u trenutnoj fazi specijalne vojne operacije”.

Također, ruski propagandisti će morati objasniti da je Ukrajincima od “vitalne važnosti” da pokažu borbenu sposobnost kako bi od Zapada mogli zatražiti još vojne pomoći, piše Meduza.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U uputama stoji i kako je Kijev spreman poslati “desetke tisuća svojih i tuđih vojnika u smrt radi novih financijskih sredstava i zaliha oružja”, dok ruske trupe “nastoje spasiti živote civila i vojnika”.

‘Riskirali bi masovno krvoproliće’

Kao drugi razlog mogućeg ruskog povlačenja iz Hersona propagandni vodič preporučuje navođenje činjenice da su Ukrajina i zemlje NATO-a” bacile sve svoje snage” upravo na ovaj dio fronte – i da bi ostanak i borba riskirali “masovno krvoproliće”.

Putinovim propagandistima rečeno je i da naglase kako bi urbane borbe u Hersonu bile “nepraktične” jer je takav način ratovanja “uvijek najteži i najrazorniji” te da bi ukrajinska vojska mogla ” jednostavno sravniti Herson sa zemljom”.

Dva izvora bliska Kremlju za Meduzu su rekla da ruske vlasti gubitak Hersona smatraju “nepoželjnom”, ali “izglednom” opcijom.

Source link: www.telegram.hr