Ovaj lanac malverzacija organizirali su inače Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić

Ana Karamarko priznala utaju poreza. Dobila uvjetnu kaznu

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko, priznala je na sudu optužbe o sudjelovanju u lancu zlouporaba ovlasti i utajama poreza, u aferi Flajš. S USKOK-om se nagodila na kaznu od 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, te novčanu kaznu od 50.000 kuna.

U međuvremenu je već namirila 160 tisuća kuna štete koje je napravila državnom proračunu, a mora platiti i 30 tisuća kuna sudskih troškova. Nagodbu je postigla uoči sjednice optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je danas razmatralo optužnicu protiv više od 30 optuženih u ovoj aferi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pogodovanje i friziranje dokumentacije

Prema USKOK-u ovaj lanac malverzacija, organizirali su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić. Oni su, tvrdi USKOK, kontrolirali desetak fiktivnih tvrtki čiji su direktori bili njihovi pouzdanici. Te su tvrtke, navodi dalje USKOK, bile paravan za izvlačenje novca iz poduzeća čiji su vlasnici željeli izbjeći plaćanje poreza.

Većinu optužbi priznao Pavković je sam i priznao. Objasnio je istražiteljima da je kao nekadašnji vlasnik knjigovodstvenog servisa znao pogodovati klijentima i frizirati knjigovodstvenu dokumentaciju.

“Kao knjigovođa sam na neki način došao na loš glas zato sam želio cijelo poslovanje prebaciti na novu firmu kako me ne bi više s tim povezivali. To sam i napravio, a Kolobarić, koji mi je rođak, mi je u tome pomogao”, izjavio je pred istražiteljima Pavković.

Pomagačima šest mjeseci uvjetnog zatvora

Fiktivne tvrtke pod njegovom kontrolom navodno su slale fakture za razne poslove i nepostojeće usluge, a novac koji bi im vlasnici pravih tvrtki uplaćivali podizali bi i vraćali u gotovini, pritom zadržavajući proviziju.

Dio optuženika dizao je i PDV iskazan u fiktivnim poslovnim transakcijama, a neki su optuženi i za pranje novca. Organizatori skupine su, kako tvrdi USKOK, od travnja do lipnja 2018. dio nezakonite zarade od preko tri milijuna kuna plasirali u daljnje legalne financijske tijekove u Hrvatskoj. Otkriveno je da su kupili poslovne prostore na elitnoj lokaciji u Zagrebu, u Strojarskoj cesti 22.

Danas su se s Uskokom još nagodili Dinko Jagić, koji je pomagao Ani Karamarko, te Meliha Ivić, knjigovotkinja koja je također povezana s ovim slučajem. I oni su dobili blage uvjetne kazne – šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Nagodbu postigao i odvjetnik Bujas

Krivnju je priznao i nekadašnji šef zagrebačkih dimnjačara Nenad Zrinski koji je osuđen na godina dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od četiri godine. U iduće tri godine Zrinski mora namiriti i nešto više od 500 tisuća štete državi te platiti 150 tisuća kuna novčane kazne i 10 tisuća kuna sudskih troškova.

Nagodbu je postigao i odvjetnik Tomislav Bujas koji je također dobio šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine. I njemu je izrečena novčana kazna, i to u iznosu od 40 tisuća kuna te mora podmiriti 10 tisuća kuna sudskih troškova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr