Turska i dalje očekuje ‘konkretne’ poteze, uključujući izručenje nekih osumnjičenika koje Ankara smatra teroristima’

Erdogan: 'Turska još nije spremna pustiti Švedsku u NATO. Vjerujem da će me dragi prijatelji razumjeti'

FOTO: Screenshot/Youtube

Unatoč „pozitivnim koracima“ prema ispunjenju turskih zahtjeva za solidarnošću u borbi protiv terorizma, Ankara još uvijek nije spremna prihvatiti Švedsku u NATO savez, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Njegova vlada još uvijek mora umiriti zabrinutu tursku javnost da je solidarnost u NATO-u osigurana ususret izborima iduće godine“, rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Ankari.

Članak se nastavlja ispod oglasa

„Vjerujem da će me moj dragi prijatelj Kristersson razumjeti u ovom trenutku“, rekao je Erdogan, dodavši da Turska i dalje očekuje „konkretne“ poteze Švedske, uključujući izručenje nekih osumnjičenika koje Ankara smatra „teroristima“.

Turska od Švedske traži izručenja

Erdogan je među osumnjičenicima čije izručenje traži imenovao bivšeg glavnog urednika sada ugašenih novina povezanih sa skupinom islamskog političkog vođe, Fethullaha Gülena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Turska tu skupinu klasificira kao terorističku.

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO savez, a kao razlog navodi njihovu pretpostavljenu potporu za skupine poput zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK), koju Europska unija i SAD drže terorističkom organizacijom. Turska podržava politiku otvorenih vrata NATO saveza i nada se da će planirani sastanak triju zemalja u Stockholmu kasnije ovog mjeseca proizvesti „pozitivniji ishod“, dodao je Erdogan.

Odgovorili mu iz Stockholma

Stockholm „razumije da postajanje saveznikom NATO-a uključuje dužnosti prema drugim članicama, uključujući Tursku“, rekao je Kristersson.

„Ponudio sam načine na koje bi Švedska mogla pomoći Turskoj u borbi protiv terorizma… U potpunosti ćemo implementirati trilateralni memorandum“, dodao je, referirajući se na dogovor postignut između Turske, Švedske i Finske krajem lipnja.

Osim Mađarske, Turska je jedina članica Saveza koja dosad nije ratificirala ulazak dviju država u članstvo NATO-a.

Source link: www.telegram.hr