Tajanstveni šeik zbog Fortenove dolazi u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem; Poslao je i pismo direktorima kompanije u kojem najavljuje iduće korake

Boris Kovacev/Cropix

Kao grom iz vedra neba odjeknula je sinoć vijest kako je Saif Bin Markhan Alketbi, privatni investitor iz Dubaija, kupio udjele Sberbanke u Fortenovi. I u normalnim vremenima ova kupovina izazvala bi veliko zanimanje, no u trenutku dok se Rusija nalazi pod teškim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, transakcija je izazvala potpunu pomutnju. Sberbanka i njezina imovina su pod sankcijama Europske unije, uključujući i udjele u Fortenova grupi koji su domicilirani u Nizozemskoj. Nitko Sberbanku ne može spriječiti da proda te udjele, niti hrvatska Vlada niti uprava Fortenove grupe, međutim, hoće li se ta transakcija moći provesti, odnosno hoće li šeik iz Dubaija moći upisati na svoje ime vlasnički udio — drugo je pitanje.

Kako sada stvari stoje, čini se da će to biti teško moguće.   

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj potvrdio je za 24sata da prije transakcije nisu tražene od njih nužne dozvole. Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada, ali uz dozvolu nadležnih tijela. U Hrvatskoj je to Ministarstvo financija. 

— Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje i ono se moglo provesti. Po mom tumačenju, ta imovina, odnosno udjeli Sberbanka u Fortenovi, tako i dalje ostaju zamrznuti — rekao je Čuraj.  No, državni tajnik ne zna je li možda nizozemsko nadležno tijelo dalo takvo odobrenje, a da oni o tome u Vladi nemaju saznanja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je upit kolegama u Nizozemskoj kako bi provjerili tu informaciju.

Tajanstveni šeik zbog Fortenove dolazi u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem; Poslao je i pismo direktorima kompanije u kojem najavljuje iduće korake

Večernji list  pak piše da šeik ima namjeru doći sljedeći tjedan u Hrvatsku, te da je spreman susresti se s premijerom Plenkovićem i suvlasnicima Fortenove. Stavlja im se na raspolaganje, a isto tako navodi se „da će razumjeti ako se premijer Plenković u ovom trenutku neće moći sastati s njime“. Šeik je uputio i pismo direktorima Fortenove u kojemu kaže da mu je namjera: «Dovršiti KYC proces kod Krolla koji je već u tijeku. Imenovati svoje predstavnike u Upravni odbor i aktivno sudjelovati u svim strateškim odlukama za dobrobit tvrtke i napraviti daljnja potrebna ulaganja za stvaranje značajne i trajne vrijednosti.»

Udio u Fortenovi drži kompanija u Nizozemskoj koja je u vlasništvu Sberbanka. Tvrtka se može kupiti, ali Nizozemci ne bi smjeli provesti promjenu krajnjeg vlasnika udjela u registru bez dozvola koje je propisala EU. No, izvori bliski šeiku, za Jutarnji su poručili kako se transakcija Sberbanke Rusija i arapskog investitora dogodila uz odobrenje nizozemskog suda. 

Tajanstveni šeik zbog Fortenove dolazi u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem; Poslao je i pismo direktorima kompanije u kojem najavljuje iduće korake

Jasno je da ruski oligarsi očajnički traže sve načine kako bi ublažili svoju, kao i gospodarsku i političku izolacije zemlje, kao što je i jasno da neke zemlje nisu voljne poštivati sankcije, među kojima su i Ujedinjeni Arapski Emirati. No, ako UAE želi poslovati u EU-u mora poštivati sankcije. Prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja. Na pitanje je li moguće i da je arapski investitor samo paravan, a da iza svega i dalje stoji ruski kapital, državni je tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Frano Matušić odgovorio je da je to moguće. 

O ulagaču iz Emirata koji se odjednom pojavio u priči oko Fortenove, u javno dostupnim izvorima i ne može se pronaći puno toga. Saif Bin Markhan Alketbi šef je globalne savjetodavne kompanije Flatrace iz Dubaija. Na njezinim službenim stranicama navodi se kako je tvrtka „usmjerena na uspješno vođenje klijenata kroz regulatorne, strateške i investicijske okolnosti”. Saifa Alketbija opisuju kao iskusnog ulagača na tržištu privatnog kapitala koji ima značajna ulaganja u nekoliko sektora.

Navodi se i kako je završio računarstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da mu je Sveučilište za humanističke znanosti i tehnologiju u Luganu dodijelilo počasnu diplomu doktora ekonomije i upravljanja državnom organizacijom. Od 2009. do 2015. godine bio je predstojnik ureda prestolonasljednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

To je neprovedivo!

I ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da je prodaja udjela Fortenove tajnovitom Arapinu zbog sankcija — neprovediva. Gostujući na HRT-u, na pitanje novinara je li ova prodaja kazneno djelo, ako su izbjegnute sankcije, Novotny je rekao da nije jer “Sberbank može prodati, ali je pitanje kako će kupac moći ući u posjed svojeg vlasništva“.

Tajanstveni šeik zbog Fortenove dolazi u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem; Poslao je i pismo direktorima kompanije u kojem najavljuje iduće korake

„Nitko ne može otuđiti njihove udjele u Fortenova grupi, oni nisu nacionalizirani, no u ovom trenutku su imobilizirani i Sberbank ne može raspolagati s tom imovinom dok traju sankcije”, objasnio je Novotny. Kazao je i kako ovo nije jedinstven slučaj, te da je takvih situacija bilo i bit će ih na europskom i svjetskom tržištu kapitala.

„Ovo je tipično rizična transakcija. On može platiti, ako već nije platio te udjele Sberbanci, putem nekih drugih kanala, a ne ovih koji su pod sankcijama i čekati da se ta cijela situacija s pravne strane provede. To može biti za godinu dana, za pet ili 10 godina. To je rizik”, objasnio je ekonomski analitičar.

Sberbank: «Novac smo primili još 31. listopada»

Sberbank se također oglasio o prodaji svog udjela u Fortenovi Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Banka navodi kako je cijeli posao obavljen u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima.

— Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz UAE. Sber je cjelokupni iznos za ovaj posao primio 31. listopada. Sber tako više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu, javili su iz ureda za odnose s javnošću Sberbanke.

— Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki u strogom skladu sa zakonom: to mora biti učinjeno u roku od 7 dana od trenutka transakcije, tvrde iz Sberbanke.

Source link: slobodnadalmacija.hr