Sagovornici Danasa: Vlast duguje građanima objašnjenje za „podizanje migova 29“

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

„Najmanje što javnost treba da sazna je ko je koristio dronove za špijunažu naših vojnih objekata i da li je podizanje migova 29, po nalogu predsednika Srbije, kako pišu mediji, bilo jedino moguće rešenje. Ili je to bila još jedna egzibicija za domaću javnost. Previše je nepoznanica na jednom mestu i zato bi vlast Srbije, zbog mira, ali i bezbednosti građana trebalo da da šira objašnjenja „, poručuju sagovornici Danasa, ne želeći da ulaze u dublju analizu, upravo zbog nedostatka informacija.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke kaže da pre svega treba istražiti ovaj incident.

„Kako je moguće da dronovi nadleću vojne objekte u Srbiji, bez da vojska takve letelice odmah neutrališe. Bezbednost građana Srbije i odbrane zemlje ne smeju biti deo propagande. Već ovakvim stvarima treba pristupiti ozbiljno“, napominje Jovanović.

Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, obaraćemo ih ako se ponovi

Iz beogradskog Centra za bezbednost poručuju da je previšee nepoznanica da bi komentarisali takav jedan događaj. Jer kako navode, ne zna se ni ko je koristio dronove za špijunažu, ali ni da li je ta informacija samo namenjena unutrašnjoj javnosti-

Mediji: Neprijateljski dronovi nad Raškom osmatraju kasarne VS, Vučić naredio obaranje

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta, ipak, smatra da je sve to deo standardnog Vučićevog dramskog repertoara u kome uvek postoje neki događaji koje je teško proveriti, a u kojima je onda on beskompromisni junak i branilac naroda i države.

„A u principu imajući u vidu da se čitav navodni incident desio u Kopnenoj zoni bezbednosti u kojoj prema ugovoru sa NATO naša vojska ne može da reaguje, onda je bespredmetno bilo šta dalje analizirati“, ističe Parović.

Kada je reč o dronovima, on podseća da je dron sa zastavom velike Albanije leteo na utakmici u sred Beograda pred trideset hiljada gledalaca koji su mogli biti mete terorističkog napada. To, kako kaže, najbolje govori o državnoj bezbednosti .

„Imam i konkretan predlog za Vučića. Kada se već igra rata onda neka angažuje Željka Mitrovića, pa da on podigne svoje dronove i neka i on poleti u onom odelu sa mlaznicama i neka onda tako lovi razne neprijatelje. Više će biti koristi, nego što ovako sluđuju i plaše narod“, navodi Parović.

Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, obaraćemo ih ako se ponovi

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je danas da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momenalno uništene.

Večernje novosti su objavile na svoj sajtu, pozivajući se na neimenovane izvore, da se Vučić odlučio na taj korak posle incidenta, koji se desio na području iznad Merdara i u okolini Raške, kada su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije.

Vučević u garnizonu Raška: Vojska spremna da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta Vučića

 

U cilju sprečavanja daljih neprijateljskih aktivnosti podignuti su srpski „migovi 29“ u akciji praćenja i eventualnog napada na neprijateljske letelice.

Nedugo zatim, uočeni objekti napustili su vazdušni prostor centralne Srbije, a da to nisu učinili, bili bi uništeni jer je vrhovni komandant izdao naredjenje da se odmah dejstvuje protivvazduhoplovnim orudjem, navele su Večernje novosti.

Uz vest, objavljen je i snimak poletanja „migova 29“ uz natpis „Srpski ‘migovi’ kreću u akciju potrage za neprijatljskim dronom“.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas, prilikom obilaska pripadnika Vojske Srbije (VS) u garnizonu Raška, da je vojska „spremna, sposobna i obučena da izvrši svaki zadatak i svaku naredbu predsednika države i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs