Šta je zajedničko za vreme Miloševića, Tadića i Vučića: Dve teme koje su redovno zastupljene u javnosti

Foto: EPA/Robert Rajtić, Koca Sulejmanović, Martin Divišek

Dve teme su gotovo pa redovne prisutne u javnosti kada god Srbija ima snažnog predsednika Slobodana Miloševića, Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, konstatovao je izvršni direktor Cesid Bojan Klačar na Tviteru.

„Dve teme su gotovo pa redovne prisutne u javnosti kada god Srbija ima snažnog predsednika (Milošević, Tadić, Vučić), što je uvek bilo praćeno i time da su ujedno bili i predsednici stranke (SPS, DS, SNS). Prva je, da li mogu obe funkcije, a druga, ovlašćenja i način izbora“, napisao je Klačar.

Kako je objasnio dok god nema drugačije odluke Ustavnog suda, teško je govoriti da je nemoguće.

„Prvo, dok god nema drugačije odluke Ustavnog suda, teško je govoriti da je nemoguće. Jednom se Ustavni sud odredio da je nenadležan (2010), dok je tokom 90-ih prema rečima eks predsednika S. Vučetića dao mišljenje da su funkcije spojive jer stranačka funkcija nije javna u smislu Ustava. Druga, direktnim izborom, postojanjem izvršnih ovlašćenja i odgovornošću vlade pred parlamentom Srbije je polu-predsednčki sistem i ta tenzija/devijacija relativno malih ovlašćenja i direktne legitimacije će uvek postojati u kombinaciji sa liderstvom u najjačoj stranci“, napisao je on.

Kako je zaključio, oba pitanja su rešiva samo kroz sadržajniju reformu političkog sistema.

Vlada je izabrana, čeka se ostavka predsednika: Hoće li Vučić ispuniti obećanje i otići sa čela naprednjaka?

„Oba pitanja su rešiva samo kroz sadržajniju reformu političkog sistema, ako se zajednica (ikada) dogovori oko nje. I relativno su lako rešiva kada zajednica odluči šta želi na kraju puta: čist parlamentarni ili čist polu-predsednički sistem“, napisao je Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs