Jedini izvorni „radikal“ u novoj vladi i glavni kritičar Danasa: Aleksandar Martinović novi ministar državne uprave

Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Dugogodišnji član Srpske radikalne stranke, a potom i najvatreniji poslanik SNS Aleksandar Martinović u novoj Vladi Srbije naći će se na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Političku karijeru započeo je u gradskom odboru SRS u Rumi, ali je za samo nekoliko godina dogurao do potpredsednika SRS.

Za poslanika je prvi put izabran 2007. na listi SRS i kada je 2008. dobar deo radikala prešao u SNS, Martinović je tvrdio da nije kukavica pa da i on ide u SNS, „već da je lojalan Šešelju, koji iz tamnice brani Srbiju“.

Lojalnost je prestala kada ga je kao predsedničkog kandidata SRS 2012, u samom toku izborne kampanje, Šešelj zamenio svojom suprugom Jadrankom. Radikali tada nisu prešli cenzus.

„Nije krenulo SRS-u nizbrdo zbog mene, već zato što je neko ubedio Šešelja da njegova supruga Jadranka može da dobije više glasova nego ja na predsedničkim izborima.“

Uprkos zaklinjanju da neće u SNS, jula 2012. potpisao je pristupnicu.

Funkcije Martinovića naravno nisu zaobišle.

Vučić objavio sastav nove Vlade: Ovo su novi ministri (SPISAK)

Poslanik je, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, predaje na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

Obavljao je funkcije predsednika UO Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike, sa kojih se povukao maja 2014. godine.

 

„Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni?“ – rekao je tim povodom.

 

Kada ga je Vučić primio u svoje redove, javno je priznao da je grdno grešio kada je tvrdio da je njegova sadašnja SNS mafijaški klan koji finansiraju kriminalci. Prelaskom iz SRS u SNS ipak nije prestao da traga za neprijateljima, stranim plaćenicima i izdajicama.

Nalazio ih je svuda, u nezavisnim medijima, poput Danasa, za koji je tvrdio da je Gebelsova tvorevina, ali i u opoziciji.

Podsetimo, nakon što je na naslovnoj strani Danasa novembra 2018. godine osvanula karikatura na kojoj Adolf Hitler i šef njegove nacističke propagande Jozef Gebels u naručju drže njega i poslanika SNS Vladimira Orlića, Martinović je izjavio da je medijska haranga koju sprovodi naš list „nezapamćena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

Osim ovoga, poslanik Martinović je često koristio priliku da za skupštinskom govornicom govori pogrdno o Danasu.

Šta su sve predstavnici vlasti govorili o Danasu?

 

Sa istom lakoćom kao što je svojevremeno optuživao naprednjake, tako danas kompletnu opoziciju proglašava lopovima i kriminalcima koje vezuje „mržnja prema predsedniku“.

Dva puta je do sada štrajkovao glađu protiv opozicije. Poslednji put pre dve godine zbog brutalnog prebijanja Marjana Rističevića ispred Skupštine Srbije.

 

Pre toga je povukao isti potez, zajedno sa kompletnom vladajućom koalicijom i to zbog nagoveštaja da bi opozicija možda mogla da stupi u štrajk glađu. Tada je objasnio da neće dozvoliti da se parlament pretvori u „poprište primitivizma, nasilja i povampirenog fašizma“.

Doduše taj štrajk je ugašen pre nego što je i počeo, na nagovor predsednika Aleksandra Vučića, na koga je svojevremeno dok mu je učitelj bio lider radikala Vojislav Šešelj, Martinović bacao najgore kletve, nazivajući ga najpogrdnijim imenima.

Prošle godine više organizacija civilnog društva zatražilo je smenu šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije posle izjave u parlamentu da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“.

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon prošle godine je osudila na svom tviter nalogu njegove nastupe u parlamentu.

Viola fon Kramon osudila ponašanje Martinovića u skupštini kao neprihvatljivo

„Martinović je koristio užasne reči ponovo i napao je civilno društvo u Srbiji. To je neprihvatljivo“, napisala je Fon Kramon i dodala da prijateljski podseća na član osam nedavno usvojenog kodeska ponašanja poslanika.

 

Rođen je 1976. u Slavonskom Brodu. Oženjen je i živi u Rumi.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu, uprkos tome što je, kako su pisali mediji, pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs