Bivša pomoćnica zamjenika državnog sekretara odbrane SAD za “Vijesti” govori o energetskoj situaciji u Evropi, invaziji Rusije na Ukrajinu, utiscima o Crnoj Gori…

INTERVJU Kagan za "Vijesti": Promjena evropskog pejzaža će biti generacijska

Debra Kagan, Foto: TLN

Premijer Dritan Abazović mi je ulio nadu da će Crna Gora ostati na euroatlantskom putu i učiniti dodatne napore za razvoj institucija, oslobođenih unutrašnjih i vanjskih uticaja, kazala je bivša pomoćnica zamjenika državnog sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država Debra Kagan.

Kagan, koja je bila učesnica konferencije Transatlantske liderske mreže u Vašingtonu u intervjuu za “Vijesti” ocjenjuje i da je izgubljena šansa da Rusija u doglednoj budućnosti postane partner ili članica NATO-a nakon invazije na Ukrajinu i da će promjena evropskog pejzaža biti generacijska.

Iz publike ste bili aktivni na važnom panelu o neliberalnim demokratijama u Evropi. Koji su Vaši zaključci?

Često zaboravljamo na krhkost novih demokratija. Često postoje žene i muškarci koji kao zapeti čekaju da iskoriste podjele, ljutnju, ekonomske probleme, da potkrijepe vlastiti značaj i svoje prečesto skrivene želje da postanu autokratski vladari. Ovi ljudi su malo ili nimalo zabrinuti za probleme sa kojima se suočavaju njihova društva, ali rade efikasan posao pretvarajući se da to čine kako bi mogli preuzeti moć i dijeliti usluge vrlo malom broju. Oni padaju na očajnike koji vjeruju da su ih njihovi takozvani demokratski lideri zaboravili. Uloga slobodnih i nezavisnih medija, smatram, nije da napadnu one građane koji iz očaja podržavaju uspon ovih sebičnih autokrata, što štampa u Sjedinjenim Državama čini prečesto, već da se fokusiraju na same autokrate i kako svojim povratkom na totalitarnu vlast vode svoja društva u propast.

Source link: www.vijesti.me