Starlink bi mogao pomoći Irancima da zaobiđu režim i pristupe internetu i društvenim mrežama

CNN: Bijela kuća pregovara o dovođenju Muskovog interneta u Iran

FOTO: Twitter screenshot

Bijela kuća pregovara s milijarderom Elonom Muskom o postavljanju SpaceX-ove satelitske internetske usluge Starlink u Iranu, izvijestio je CNN u petak pozivajući se na dužnosnike upoznate s tim pitanjem. Satelitska širokopojasna usluga mogla bi pomoći Irancima da zaobiđu režimska ograničenja pristupa internetu i određenim društvenim medijima.

Islamsku Republiku zahvatili su prosvjedi nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru prošlog mjeseca. Ministarstvo financija SAD-a prošlog je mjeseca reklo da se neka oprema za satelitski internet može izvesti u Iran, sugerirajući da tvrtki možda neće trebati licenca za pružanje satelitske širokopojasne usluge u zemlji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Musk odgovorio na Blinkenov tvit

Musk je tada rekao da će aktivirati Starlink u odgovoru na tvit američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da su Sjedinjene Države poduzele akciju “kako bi unaprijedile internetsku slobodu i slobodan protok informacija” za Irance.

SpaceX i Bijela kuća nisu odgovorili na Reutersov upit.

Troškovi Starlinka u Ukrajini

Musk je u utorak rekao da Starlink nije dobio nikakva sredstva od ministarstva obrane SAD-a za omogućavanje svojih usluga Ukrajini, dodajući da tvrtka gubi oko 20 milijuna dolara mjesečno zbog neplaćene usluge i sigurnosnih mjera za obranu od kibernetičkog rata.

SpaceX ima za cilj ojačati Starlink, dok se natječe s konkurentskim tvrtkama za satelitsku komunikaciju kao što su OneWeb i Amazon koji tek treba pokrenuti Project Kuiper.

Source link: www.telegram.hr