Poskupljuje sve, od zubala i proteza do troškova bolnice. Gospođa Bubaš ima neobično objašnjenje

Svi bez dopunskog liječenje će plaćati duplo. Beroševa državna tajnica, ozbiljno: 'Pacijenti rast troškova neće doživjeti'

FOTO: HRT screenshot

“Pacijenti neće doživjeti porast troškova. Sve promjene koje zovemo reforma služe rješavanju ključnih nefunkcionalnosti sustava kako bismo s pacijentom u središtu stvarali bolje zdravstvo i bolje zdravlje za one kojima to treba, koji su u bolesti, ali i za one koji nisu u bolesti da bi im kvaliteta života i zdravlje trajalo čim dulje”. Riječi su to državne tajnice u Ministarstvu zdravstva Marije Bubaš, koja je u četvrtak navečer gostovala u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na temu reforme zdravstva čiji su detalji osvanuli nešto ranije istoga dana.

Ovakvim je istupom gospođa Bubaš pomalo vratolomno, čini se, pokušala prikriti suštinu predložene reforme, a to je da će, u osnovi, svi koji ne uplaćuju dopunsko zdravstveno osiguranje liječenje plaćati duplo više nego što ih košta sada.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Niz poskupljenja

Kao što smo izvijestili, u zakonskim izmjenama upućenima u e-savjetovanje, Ministarstvo zdravstva predlaže povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri tisuće kuna, a povećavaju se i iznosi participacije za razne bolničke usluge pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Uz ostalo, za pacijente bez dopunskog zdravstvenog osiguranja raste i participacija za specijalističku zdravstvenu zaštitu s 25 na 33 kune, za specijalističku dijagnostiku s 50 kuna na 67 kuna, kao i za troškove bolničkog liječenja sa sto na 134 kune.

Ortopedska pomagala i drugi medicinski proizvodi utvrđeni listom ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda s 50 kuna skočili bi također na 67 kuna. Dentalna pomagala za osobe od 18 do 65 godina više neće biti 1000 kuna već 1333 kune, a za one starije od 65 godina cijena će se podići s 500 na 670 kuna.

Viša dobna granica

Predloženim izmjenama povećava se i dobna granica osiguranika koji imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret HZZO-a sa 65 na 70 godina, uz uvjet navršenih 15 godina mirovinskog staža. Najavljene su i strože kazne lažnih bolovanja.

Ministarstvo pojašnjava da očekuje da će te promjene, uz ostalo, pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava, a državna tajnica Bubaš u Otvorenom je građanima poručila da bi bilo dobro da pročitaju što se sve predlaže.

“Poanta e-savjetovanja je da se prikupi što više komentara i da se zajednički odluči o tome želimo li to ili ne. Smatram da su promjene potrebne, ali neće se promjene događati nauštrb nego na korist pacijenata”, izjavila je.

Source link: www.telegram.hr