Eksploziv je ili spušten brodom uz cjevovod ili je korišten podvodni dron

Danci objavili rezultate istrage o curenju plina iz Sjevernog toka: 'Znamo što je izazvalo snažnu eksploziju'

Istraga je pokazala da su oštećenja na cjevovodima Sjevernog Toka u Baltičkom moru nastala “snažnom eksplozijom”, objavila je danas policija Kopenhagena. Istragu je provela policija Kopenhagena zajedno s danskom Sigurnosnom i obavještajnom službom.

“Još je prerano govoriti o okviru međunarodne suradnje sa Švedskom i Njemačkom. Sve ovisi o nekoliko faktora”, objavili su. Naime, dan ranije su njemački istražitelji zaključili da je sabotaža najvjerojatniji uzrok eksplozije. Isto je zaključila i Švedska.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No, Njemačka nije uspjela povezati sumnje na sabotažu s jednim izvorom. No, uopćeno se vjeruje da je za eksplozije kriva Rusija.

Objavljene i snimke

Švedski mediji su objavili i snimke cjevovoda Sjevernog toka. Na njima se vide puknuća izazvana eksplozijama. Objavio ih je portal Expressen.

Rezultati danske istrage tvrde da su napadi izvedeni podvodnim eksplozivom. Tvrde da je eksploziv bilo moguće spustiti na dugoj špagi prebačenoj u more s broda. Ona je potom postavljena uz cjevovod. Druga opcija je korištenje podvodnog drona.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr