„Kosovo je Evropa“: Ukrajinski poslanik u Savetu Evrope zatražio priznanje Kosova

foto: Printscreen/YouTube/Aleksey Goncharenko

„Trenutno dvanaest zemalja Saveta Evrope ne priznaje Kosovo. Sada se vama obraćam – molim vas priznajte ovu zemlju kao nezavisnu“, kazao je na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope predstavnik Ukrajine u ovom telu. Poslanik Aleksej Gončarenko postao je poznat široj srpskoj i kosovskoj javnosti nakon što je avgusta meseca podneo zahtev parlamentu svoje zemlje za priznanje Kosova.

Zapadni Balkan bi trebalo da bude deo „slobodnog sveta“ kazao je juče ovaj poslanik u Strazburu, gde se od 10. do 14. oktobra održava jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Gončarenko je poručio i da bi trebalo da bude učinjeno sve kako bi pomogli da se ovo ostvari, jer će u suprotnom doći do velikih problema na Zapadnom Balkanu i da je već jasno kako bi stvari mogle da se odvijaju, smatra ovaj poslanik.

„Želim da vas podsetim da drugi igrači u svetu – autokrate pokušavaju da utiču na ovaj region, da iskoriste Zapadni Balkan kako bi bilo više prolivene krvi i haosa u svetu“, rekao je ukrajinski poslanik.

On je optužio Rusiju da pokušava da destabilizuje situaciju u Bosni i Hercegovini, te još jednom podcrtao da bi Evropa trebalo da uradi sve što može kako bi zemlje na Zapadnom Balkanu bile snažnije, perspektivnije i deo „slobodnog sveta“.

Takođe, ovaj poslanik je pročio da bi Kosovo trebalo da bude priznato od strane svih zemalja Saveta Evrope i ove zemlje je pozvao da to i učine.

„Trenutno dvanaest zemalja Saveta Evrope ne priznaje Kosovo. Sada se vama obraćam – molim vas priznate ovu zemlju kao nezavisnu jer su se borili za svoju budućnost, za svoju nezavisnost. Trebalo bi da sede ovde sa nama, trebalo bi da budu deo Saveta Evrope“, kazao je.

Time bi, smatra, „svi bili jači“, a ujedno Kosovo „cvetalo“.

Savet Evrope usvojio rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Podsetio je i da je u avgustu podneo ukrajinskom parlamentu predlog zakona o priznavanju nezavnisnosti Kosova.

„Svi bi to trebalo da učinimo i da zajedno krenemo napred“, naznačio je ovaj poslanik.

Svoj govor završio je na albanskom, rekavši „Kosovo je Evropa“.

KoSSev: U Ukrajini postoji podrška za priznanje, ali ne i zvanične spremnosti

Gončarenko je u međuvremenu kazao za KTV da u Ukrajini postoji podrška za ideju o priznanju Kosova, da se o tome razgovara, ali i da ne postoji spremnost da se to i zvanično učini. Sa druge strane, kazao je da ne postoji podrška ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

„Sa svima sa kojima razgovaram u Ukrajini, svi razumeju činjenicu da je Kosovo već nezavisno i da zaslužuje nezavisnost za borbu naroda Kosova. I takođe Kosovo podržava Ukrajinu, za razliku od, na primer, srpske pozicije, koja ima apsolutno dvosmislen stav. Dakle, generalno, vidim da ljudi podržavaju ideju priznanja, ali se bojim da zvanično nisu spremni da urade tako nešto“, kazao je Gončarenko.

Ovaj poslanik je takođe avgusta meseca u intervjuu za KTV pozvao poslanike svoje zemlje da u narednom periodu glasaju za priznanje Kosova. Sa druge strane, optužio je Srbiju da se ponaša kao „Putinov trojanski konj usred Evrope“.

Kosovska predstavnica prvi put na debati u PS SE: Stefan Jovanović se usprotivio članstvu Kosova

Na jučerašnjem zasedanju u Strazburu govorio je i poslanik Narodne stranke u Parlamentu Srbije Stefan Jovanović. On je poručio da su Srbi na Kosovu danas najugroženija etnička grupa u Evropi. Savet Evrope je pozvao da ne dozvole članstvo Kosovu u ovom telu upravo zbog, kako tvrdi, narušavanja ljudskih prava, te toga što je Kosovo izvršilo secesiju.

U Strazburu je boravila i delegacija sa Kosova koja je po prvi put dobila pravo da aktivno učestvuje u debatama u ovom telu. Saranda Bogujevci iz vladajućeg Samoopredeljenja je u svom obraćanju poručila da su Kosovo i, kako je kazala, ostale države Zapadnog Balkana deo Evrope, izrazivši očekivanje da će Kosovo uskoro postati članica i Saveta Evrope, kao i Evropske unije u budućnosti. U središte svog obraćanja stavila je i Ukrajinu.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE) ujedno je juče usvojila rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kojom se poziva da se procesu proširenja EU da novi podsticaj, a od Zapadnog Balkana traži da se odmah pozabavi ključnim izazovima sa kojima se suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs