Kurti: Postoji francusko-nemačka inicijativa, ali ništa nije konačno

EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da postoji francusko-nemačka inicijativa koja želi da da više ovlašćenja specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslavu Lajčaku, ali kako je kazao, „ne postoji ništa konačno“.

„Ne postoji ništa konačno, a kamoli odlučujuće da se može reći da je ovo francusko-nemački predlog u vezi sa dijalogom Kosovo – Srbija“, kazao je Kurti u Gnjilanu.

On je rekao da je na sastanku 18. avgusta u Briselu izneo opšti okvir za dijalog.

„Predložio sam opšti okvir dijaloga, postoji francusko-nemačka inicijativa koja želi da da još više ovlašćenja Lajčaku, kao i kontinuiranu američku podršku“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne može se kazati da je to francusko-nemački predlog.

„Razgovara se o različitim modelima, ali nema ničeg definitivnog, a još manje odlučujućeg, da bi se moglo reći da je ovo francusko-nemački predlog, pa stoga razgovarajte o tome i dajte komentare“, rekao je Kurti.

Vučićevo obraćanje naciji u sedam delova: O čemu je sve govorio predsednik?

Kazao je i da „kruži više različitih ideja u Berlinu, Briselu, Vašingtonu, ali i Londonu, Rimu, Parizu, Beogradu i Prištini“.

„Potpuno sam posvećen transparentnosti procesa, ali tu je i poverljivost razgovora uporedo sa transparentnošću… a sve ideje sa kojima nas često ispituju zvaničnici i diplomate ne mogu se staviti pred javno mnjenje“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, nešto mora biti prihvaćeno da bi bilo objavljeno.

„Dakle, nešto mora da se učvrsti (prihvati) da bi bilo objavljeno, sve dok nije tako, nije korektno da to objavim. Nakon utvrđivanja dolazi objavljivanje“, rekao je on.

Kurti je, povodom ekonomskih kretanja, o kojima je juče govorio, istakao da su dostignuća nesporna i da su na njih uticale i neke odluke Vlade.

On je povodom kritika opozicije na te teme, rekao da „opozicija napada i kritikuje jer je to njihova dužnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs