‘Želimo preuzeti odgovornost i stvoriti temelje za novu, treću republiku’

Beljak ovako objasnio zašto je vrijeme da postane premijer: 'Ja sam napadački igrač, a predugo igram u obrani'

FOTO: Screenshot N1

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak gostovao je u večerašnjem Pressingu N1 televizije gdje je govorio o kandidaturi za hrvatskog premijera te aktualnim političkim temama. Poručio je, među ostalim, da je on “napadački igrač” te da će stvoriti “treću republiku”.

“Nisam se ja sam nominirao, sam predložio, to su odluke stranačkih tijela, HSS-a, najstarije stranke. Ja predstavljam HSS. Drugo, odluka je došla upravo zbog toga jer smatramo Andreja Plenkovića bivšim premijerom. Nakon svih afera prijeđena je granica. Zadnja pljačka u Ini od milijardu kuna je kap koja je prelila čašu, a vidimo da nemilice curi i dalje svaki dan. Plenković je bivši premijer, samo on to još ne zna” rekao je i dodao da će Plenković “pasti na prvim sljedećim izborima” kad god oni budu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Ja sam napadački igrač’

Smatra da može biti dobar kandidat za premijera jer “ima dovoljno hrabrosti i želi zaraditi svoju plaću”.

“Dva mandata sam u opoziciji, ne želim da me bilo tko proziva da primam plaću za ništa, za to što galamim i kritiziram, a iz opozicije ne može se napraviti ništa. Svaki konstruktivni prijedlog vladajuća većina preglasa. Ja sam napadački igrač, a već šest-sedam godina igram u obrani. Jednostavno nemamo što čekati”, smatra.

Dodao je da “neće više podcjenjivati sebe niti HSS” te da je 12 godina bio “gradonačelnik najuspješnijeg grada u Hrvatskoj”.

‘Nemamo što čekati’

Kazao je da rejtinzi pokazuju da su jedine lijeve oporbene stranke dovoljno jake da nešto pokrenu – SDP i Možemo. U svibnju je, kaže, razgovarao sa Sandrom Benčić i Peđom Grbinom.

“Rekao sam, počnite se dogovarati, idemo zajedno u jednom, dva bloka, na vama je da odlučite, a ne da čekamo zadnji čas. Ne znam što se sad čeka. Odgovor je bio ‘čekaj da prođe ljeto pa ćemo na jesen’, a sad je došao njihov problem u Zagrebu. Nije stvar strpljenja, nemamo što čekati”, rekao je,

Dodao je da ni on ni HSS nikome više “ne namjeravaju nositi vodu”. Smatra da ima dovoljno iskustva te ističe da više ne želi biti opozicijski političar.

‘Nudit ćemo treću republiku’

“Želimo preuzeti odgovornost i stvoriti temelje za novu, treću republiku jer ovo jednostavno ne valja. Ako bilo tko dođe i nastavi ovako isto, a imali smo primjere, Račan i Milanović, vlade nisu napravile ono što su birači tražili – temeljne promjene. Nudit ćemo treću republiku. Nećemo mijenjati crijepove na temeljima koji su truli, koje su postavili Franjo Tuđman i HDZ, nego cijeli sustav. Inače će se kuća vrlo brzo srušiti. To svatko u Hrvatskoj vidi”, poručio je Beljak.

Naglasio je da “ovo nije blef” te dodao da je “svjestan da mu se 90 posto ljudi smije”. Slično su se, kaže, smijali kad se kandidirao za gradonačelnika i šefa HSS-a.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ja imam određenog životnog i političkog iskustva, idemo na izbore, pokazali smo ambiciju, imamo program, predstavit ću vladu u sjeni s kvalitetnim, prepoznatim stručnjacima, čim obavim razgovore s ljudima na koje računam. Bit će to puno prije kraja godine. Krenut ćemo s predstavljanjem konkretnih promjena. Ako birači to prepoznaju, rezultat doista može biti takav da će se mnogima zalediti osmijesi”, najavio je.

‘Nemate više kome vjerovati’

Kazao je i da HDZ nije politička stranka, nego “kriminalna hobotnica umrežena do zadnje ulice, kale u Dalmaciji i sokaka u Slavoniji”.

“Njih neće biti jednostavno pobijediti. Ove afere koje gledamo, koje više nitko ne može pratiti, lako mogu dovesti da izbori neće bit 2024., nego puno prije nego što se bilo tko nada”, smatra Beljak.

“Curi na sve strane, nemate više kome vjerovati. To sve treba temeljito mijenjati. Temelji Hrvatske, koje su napravili HDZ i Franjo Tuđman, su truli i dotrajali, treba graditi ispočetka. Može se, samo treba imati hrabrosti i krenuti raditi”, poručio je Beljak. Podsjetimo, HSS je odlučio samostalno izaći na izbore za EU parlament te na parlamentarne izbore na kojima će njihov kandidat za predsjednika Vlade biti Krešo Beljak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr