Kordić kazala da Ustav ne dozvoljava da se Skupštini skrati mandat jednostranom izjavom volje predsjednika. "Izbor sudija Ustavnog suda je komplikovan proces od kojeg zavisi kako će država izgledati narednih 12 godina"

INTERVJU Kordić: Đukanović ne može raspuštati parlament kad mu se ćefne

Predsjednik države krši svoje ustavne obaveze i čak nastoji da uzurpira ovlašćenja parlamenta: Kordić, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik države Milo Đukanović ne može svojevoljno, kad mu se to sviđa, da raspusti parlament i svaki takav pokušaj, bez saglasnosti same Skupštine, konstituisao bi udar na ustavni i pravni poredak države, ocijenila je poslanica Demokratskog fronta i predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić.

Ona je u intervjuu “Vijestima” rekla da predsjednik države krši ustavne obaveze i čak nastoji da uzurpira ovlašćenja parlamenta.

”Izlaz iz ove situacije je jasan: vraćanje prije svega predsjednika Crne Gore u okvire koje Ustav propisuje i postupanje u skladu s pravnim poretkom. Ukoliko do toga ne dođe, Skupština ima obavezu da ispuni svoje ustavne obaveze i smijeni predsjednika zbog kršenja Ustava”, kazala je Kordić.

Đukanović je odbio da mandat za sastav vlade na predlog 41 poslanika da Miodragu Lekiću (Demos) i umjesto toga je podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini. Stara parlamentarna većina na to je odgovorila predlogom za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, ali konačnu odluku o tome može donijeti samo Ustavni sud, koji je trenutno bez kvoruma za rad. Đukanović je nagovijestio i da bi mogao da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, u slučaju da se odbije njegov predlog za skraćenje mandata.

Source link: www.vijesti.me