Vučić tvrdi da je Zagreb odbio pomoći, jer ‘ubojstvo srpske djece za njih nije šteta’

Vučić o odbijenici iz Zagreba oko poziva za suđenje hrvatskim pilotima: 'Očito im nisu bitna ubijena srpska djeca'

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa odbilo je danas molbu Ministarstva pravde Srbije da pomogne s uručivanjem poziva za suđenje na Višem sudu u Beogradu hrvatskim pilotima optuženima za raketiranje izbjegličke kolone u BiH tijekom Oluje. Odbijenicu iz Zagreba za provladin Pink TV iz New Yorka, gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a, komentirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Očigledno im nisu bitna ubijena srpska djeca”, konstatirao je Vučić i nastavio: “To je postupanje po optužnici, pravomoćnoj, pravovaljanoj”, ustvrdio je Vučić pa nastavio: “Suđenje se nije moglo održati pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nisu zainteresirani za djecu, jer su to srpska djeca pa njihovo ubojstvo za njih nije šteta i razumljivo je da se za taj zločin mora suditi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su djeca, djeca, bez obzira na nacionalnost”, rekao je.

‘Kad netko ubije djecu, tražimo da netko odgovara’

Vučić je zatim ustvrdio kako “sva djeca imaju okice, rukice, nogice”. “Kada ih netko ubije, tražimo da netko odgovara”, kazao je predsjednik Srbije, pa zaključio: “Međutim, to je valjda ta demokratska demokracija, pravo i pravda.”

Suđenje hrvatskim pilotima u Beogradu počinje 14. listopada, a Sud čeka na službeni odgovor na pozive prije nego što odluči hoće li se pripadnicima HRZ-a suditi u odsustvu. Službeni Zagreb više je puta, od podizanja optužnice protiv pilota, konstatirao kako se radi o politički montiranoj optužnici i provokaciji.

“Dosadašnji tijek postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati, jer se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak”, naglasili su danas iz ministarstva pravosuđa odbivši zamolnicu iz Srbije.

Source link: www.telegram.hr