U povorci sudjeluje i niz diplomata

Video. Počeo Pride u Beogradu, homofobi bacali baklje i suzavac na policiju, veći broj uhićenih

FOTO: N1 Srbija

Danas se u Beogradu održava šetnja u okviru Europridea, a još od podneva su počeli prvi incidenti s protivnicima povorke. Dvojica prosvjednika su privedena jer su bocama gađala automobile, psovali novinare i raspravljali s policijom. Srpska policija je javila da je do 15 sati privedena 31 osoba.

Na Europrideu su i predstavnici nekoliko ambasada i povjerenica Europske komisije za ravnopravnost. Ta odluka je donesena nakon što su predstavnici međunarodne zajednice dobili sigurnosne garancije, javlja N1 Srbija. Izvjestitelj EU parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, rekao je da će prepreke i problemi s kojima se suočio Europride biti dio sljedećeg izvještaja o Srbiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, srpska policija je prije par dana objavila da su zabranjene i šetnja sudionika Europridea i ona koja joj se protivi.

Bacali baklje na policiju

Grupa navijača bez klupskog znakovlja pokušala se probiti ka Slaviji. Dok ih je policija blokirala, dio navijača je skrenuo u obližnje dvorište i gađao policiju topovskim udarima, petardama i bakljama. Nekoliko ljudi je uhićeno, javlja N1. Nova.rs javlja da su bačeni suzavac i dimne bombe.

Protivnici Europridea su se okupili ispred Hrama Svetog Save gdje su prijetili novinaru televizije N1 i privremeno mu oduzeli mobitel. To je drugi napad na ekipu N1, ranije danas je na njihovog snimatelja bivši monah bacio bocu vode.

Četvero protivnika Pridea uspjelo je proći policijski kordon i pljunuli su i gazili LGBT zastavu. Nova.rs javlja da je i njihova novinarka pogođena bocom. Šetnja je počela u 17:30, otvorila ju je kuma Pridea Sajsi MC.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U povorci brojni diplomati

Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu Goran Miletić izjavio je kako je odobrenje dano za povorku, ali novim putom od Ustavnog suda do Tašmajdana gdje će se održati koncert, a ne od Narodne skupštine do Kalemegdana što je bila ruta koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Pretplatite se na Telegram i podržite beskompromisno novinarstvo koje politički moćnici pokušavaju ušutkati. Već od 39 kuna mjesečno za sve naše autore, istrage, vijesti i analize.

Source link: www.telegram.hr