Kažu da iz Sindikata strojovođa Hrvatske ne govore istinu

Sindikat prometnika vlakova: 'Prisiljeni smo reagirati na niz neistina i zlonamjernih insinuacija'

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske izvijestili su kako su prisiljeni reagirati priopćenjem zbog, kako kažu, niza neistina i zlonamjernih insinuacija o prometniku vlakova koji je kobne noći otpremio putnički vlak br. 2506 iz kolodvora Okučani.

Izrazili su duboku sućut obiteljima poginulih u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila 9. rujna kod mjesta Raić te žaljenje što su u ovim trenucima prisiljeni reagirati na niz neistina i zlonamjernih insinuacija, a koje su, kako kažu, vrhunac doživjele na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizirao Sindikat strojovođa Hrvatske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Neosporna je činjenica da je vlak za prijevoz putnika broj 2506 otpremljen iz kolodvora Okučani na propisan i sigurnosno nedvojben način. To potvrđuje pisani nalog (čiju su fotografiju priložili) čije je preuzimanje svojim potpisom, a samim tim i razumijevanje propisanog mu postupanja vožnje, potvrdio poginuli strojovođa”, napisali su u priopćenju.

Nadaju se žurnom okončanju istrage

Ustvrdili su i kako je neosporno da slika komandnog stola kojim prometnik vlakova upravlja prometom vlakova pokazuje stanje signalizacije, upravo onako kako je navedeno u pisanom nalogu. “Nije zabilježen slučaj da se komandni stol sam od sebe popravio i vratio iz neispravnog u ispravno stanje, tako da fotografija svjedoči o stanju uređaja za reguliranje prometa koju je prometnik vlakova vidio u trenutku otpreme vlaka broj 2506.

Za svako odstupanje signalno sigurnosnog uređaja i samih signala od redovitog i ispravnog stanja jasno je propisano postupanje svih sudionika koji neposredno sudjeluju u odvijanju željezničkog prometa i ono uvijek ide u smjeru održavanja neophodne razine sigurnosti. Problem nastaje kada bilo tko ne poštuje jasno utvrđena pravila.

Tko u ovom slučaju nije poštovao sigurnosna pravila utvrdit će istraga, za koju se iskreno nadamo da će biti žurno okončana”, napisali su iz Sindikata prometnika vlakova.

‘Niz nedokazivih insinuacija’

To, kažu, prije svega zaslužuju poginuli sudionici ove tragedije, njihove obitelji i hrvatska javnost. To zaslužuju i oni koji su sudjelovali u ovoj nesreći “radeći svoj posao potpuno odgovorno i ispravno”.

“Korištenje ove tragedije za obračune s neistomišljenicima, iznošenje čitavog niza nedokazivih insinuacija optužujući redom sve i svakoga je nešto što u ovakvim trenucima nije i nikada neće donijeti ništa dobro”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić.

Source link: www.telegram.hr