OGLAS

Svečano otvorena, iako već radi: UKC RS dobio Kliniku za kardiohirurgiju Vijesti Autor:Mladen Vujinović11. sep 202213:25

Svečano otvorena, iako već radi: UKC RS dobio Kliniku za kardiohirurgiju

Izvor: N1

U Banjaluci je svečano otvorena Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Ovaj događaj ni po čemu ne bi bio neobičan da nije riječ o otvaranju klinike koja već radi i to od 6. juna ove godine.

Od tada je na klinici koja je koštala 19.495.332,37 KM operisano više od 40 pacijenata. Radi se o prostoru površine oko 1.500 kvadrata.

Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale, te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata.

“Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Intenzivna njega broji 10 kreveta, a Odjeljenje 13 kreveta. Obavljeni su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Njemačke, Slovenije i Austrije koji dolaze u našu ustanovu kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Paralelno, naši ljekari odlaze na šestogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate”, saopšteno je ranije iz UKC Republike Srpske odakle su istakli da su ranije obavljene operacije na ovoj klinici rađene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica.

Svečano otvorena, iako već radi: UKC RS dobio Kliniku za kardiohirurgiju

Izvor : N1

Direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić u obraćanju pred okupljenima na svečanosti požalio se na kritičare njegovog rada, ali je istakao da će i oni biti liječeni na UKC. Najveću štetu, koju ne može da oprosti, kaže, nanijela je afera kiseonik. Zaključio je kako je u isto vrijeme sa gradnjom Klinike za kardiohirurgiju počela gradnja fontane u parku Mladen Stojanović, ali da je kardiohorurgija prije završena. Đajić je tako aludirao na repliku nekadašnje fontane iz Parka Petar Kočić koju je u utorak svečano otvorio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković.

Na događaju koji se odvija u jeku izborne kampanje Đajić je posebno zahvalio predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, bez kojih kaže UKC ne bi bio kakav jeste.

Posebna zahvalnost upućena je rukovodstvu Srbije, a ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar obratio se na skupu koji je istakao da se Klinike za kardiohirurgiju ne bi postidila ni jedna evropska prijestolnica.

“Ponosan sam što Republika Sroska može da finansira i adekvatno prati sve potrebe građana”, naveo je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao da je sagrađena bolnica u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, da se uskoro počinje graditi bolnica u Trebinju, da se proširuju kapaciteti u Zvorniku, Gradišci i drugim sredinama.

“Ono što radimo u zdravstvu nije nas spriječilo da gradimo puteve, autoputeve, vrtiće i zato sam rekla da sam kao predsjednik ponosna na ovo što smo uradili”, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahvalio je zdravstvenim radnicima za novi život koji su mu podarili nakon infekcije virusom korona. Posebno se zahvalio direktoru UKC Vladi Đajiću, “koji je često bio uporan, ali i dosadan”.

Svečano otvorena, iako već radi: UKC RS dobio Kliniku za kardiohirurgiju

Izvor : N1

Inače Milorad Dodik i Željka Cvijanović kandidati su SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, odnosno člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S druge strane, Vlado Đajić nosilac je liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Događaju nije prisustvovao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković, inače nosilac liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Source link: ba.n1info.com