OGLAS

Lagumdžija: I neki bošnjački političari žele podjelu BiH Vijesti Autor:Faruk Međedović07. sep 202221:58

Lagumdžija: I neki bošnjački političari žele podjelu BiH

Izvor: Zlatko Lagumdžija (N1)

Zlatko Lagumdžija, bivši šef bh. diplomatije, kazao je za N1 da i među bošnjačkim političarima postoje oni koji su za podjelu Bosne i Hercegovine dodavši da se ipak radi o malom broju ljudi.

U Izrael nije otišao niko od bh. reprezentacije, ali jeste Dodik i Čović. Nakon toga se desio stav izraelskog ambasadora koji je podržao sporne promjene Izbornog zakona?

Oni su očigledno odlučili da iskoriste anesteziju u kojoj se nalazi bh. diplomatija. Mi moramo postaviti pitanje sebi što nismo ništa uradili na tom planu. Banalna stvar – odlaskom Zvizdića sa mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, tada se zbog internih razloga čovjek broj 2 u Ambasadi BiH u Vašingtonu, Bošnjak, vratio u zemlju. Dodik je tamo poslao ambasadora, a mi od tada u Vašingtonu nismo imali nijednog karijernog diplomatu visokog ranga Bošnjaka. Tri godine za vrijeme Bidenove vlasti u Vašington ne šaljemo diplomatu.

Zašto je to tako? Jel oni to ne rade zato što ne znaju ili to svjesno (ne)rade?

BiH svjesno ruše Dodik i Čović i politike Zagreba i Beograda koje su presuđene u Haagu. Dodik je veći Putin od Putina, i po gabaritima. Imate Čovića koji u Berlinu ne može naći sagovornika i u toj situaciji bh. politički faktor se pretvorio u treću stranu u sukobu. Zbog čega? Zbog nesposobnosti i zbog toga što među Bošnjacima postoji određeni broj, ne veliki, ljudi koji bi bili spremni podijeliti zemlju, ali da nisu oni krivi. U SDA i nekim drugim strankama imate takve ljude. Ne smiju to svome biračkom tijelu da kažu jer među Bošnjacima ne postoji spremnost da se dijeli ova zemlja. Oni bi bili sretni da uzmu svoje parče livada što bi bilo pogubno. I to je razlog zašto hodam privatno po svijetu.

Pitate li američke dužnosnike zašto se stvari vraćaju na Vašingtonski sporazum?

Mislim da je to pogrešan put. Oni to rade po jednostavnom modelu da Bošnjake i Hrvate treba spojiti na način kako su to riješiti devedesetih, a onda će RS. Ja sam im rekao da je to pogrešno.

Šta očekujete da će se desiti nakon izbora, neki novi dogovor o BiH?

Nisu naša četvorica braće Dalton naša sudbina. Želimo cijelom svijetu kazata nemojte to raditi jer ćete napraviti destabilizaciju Balkana i onda će se to i vama desiti.

Može li Denis Bećirović pobijediti Bakira Izetbegovića?

Između tri mjesta u borbi za Predsjedništvo će biti nikada manja razlika u pobjedi. Za sva tri mjesta ta razlika neće biti veća od 20.000 glasova.

Poruka za kraj?

Jako je važno ko će biti u Parlamentu BiH i ko će u entitetskim parlamentima sklopiti većinu da pregovara sa međunarodnom zajednicom o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo praviti. Naša budućnost je Evropska unija i NATO. Nama trebaju pregovori pod okriljem EU i SAD-a.

Source link: ba.n1info.com