„Nekoliko je razloga zašto se duže čeka na vladu“: Bojan Klačar o sastavu izvršne vlasti i „tajmingu“ za njen izbor

Foto: BETAPHOTO SLOBODAN MILJEVIC

Vrlo je nezahvalno prognozirati kada će biti formirana vlada, ali se čini realnim da će to biti ili do kraja meseca septembra ili početkom oktobra. Ako se održi reč i imena ministara objave do 25. septembra, kako je najavio Miloš Vučević kao potpredsednik Srpske napredne stranke, onda ima dovoljno vremena da se vlada formira i do kraja septembra – kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), u odgovoru na pitanje kada će biti formirana nova vlada Srbije.

Kako dodaje i smatra potrebnim za isticanje, procedura kaže da se kad kandidat za predsednika vlade iznosi svoj program i predlaže sastav Vlade na sednici Narodne skupštine, o kandidatu za predsednika Vlade, iznetom programu i kandidatima za članove Vlade otvara pretres.

– Odmah po završetku pretresa, predsednik Narodne skupštine zakazuje dan za glasanje o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade što znači da vremena za formiranje vlade ima do kraja septembra.

Pre izbora Vlade, poslanici prvo mogu, ali nisu obavezni da usvoje izmene Zakona o vladi i Zakona o ministarstvima a za očekivati je, napominje, da će i tu biti promena.

*Kako komentarišete to što čak šest meseci posle izbora Srbija nema izvršnu vlast?

– Nekoliko je razloga zašto se duže čeka na vladu. Prvi razlog je što je izborni proces trajao dugo zbog ponavljanja glasanja u Bujanovcu. Drugi je što SNS kao stranka „voli“ da rasteže proces formiranja izvršne vlasti od 2016. godine, kako zbog koalicija, tako i zbog dokazivanja autoriteta (samo je vlada 2014. godine brzo formirana od dolaska SNS na vlast). Treći razlog je što globalna kriza kojoj svedočimo otvara puno izazova i problema, pa verovatno ni proces dolaska do ministara nije jednostavan.

Pola vlade činiće isti ljudi: Provereni kadrovi plus oni koje želi Rusija

*Hoće li to biti vlada balansa ili vlada „presecanja“ i obrta u odnosu na Rusiju?

– Vlada će zadržati glavni kurs i biće oročena, ali zbog globalne krize treba očekivati da će biti određenih promena i adaptacija u najviše pogođenim oblastima, poput energetike i spoljne politike. Ovo je prva SNS vlada koja se formira u trenutku velike globalne, ekonomske i političke krize. Ova vlada neće menjati najvažniju trajektoriju (koja je nastala i pre SNS) a to je politika balansa ili zadržavanje strateškog interesa o članstvu u EU, ali uz diversifikovanu saradnju sa SAD, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom.

*Ima li Rusija uticaja na sastav buduće vlade jači od EU ili je obrnut slučaj?

– Nije realno da će oročena vlada biti ona vlada koja će da preseca ili preko noći donese radikalne odluke a jedna od njih je radikalan otklon od Rusije. Taj otklon će, iako ga bude, biti postepen i pažljiv jer niko ne sme ići u kontru sa dominantnim mišljenjem javnog mnjenja, posebno ne u ovakvom kontekstu na Kosovu.

*Hoće li izbor ministara biti pokazatelj budućeg opredeljenja?

– Treba očekivati i promene u Zakonu o vladi i Zakonu o ministarstvima i značajne promene u članovima vlade. Te promene će biti posledica nezadovoljstva radom pojedinih ministara, ali i drugim delom, biće posledica drugačijih očekivanja. Iz imena ministara se neće moći govoriti o tome da li je neka zemlja imala veći uticaj ili ne jer sam stava da će odabir ministara biti takav da odrazi politiku balansa prema međunarodnim akterima. Očekujem intenzivniju saradnju sa zapadnim partnerima i EU i intenziviranje briselskog dijaloga, ali ne očekujem radikalne rezove jer rezovi nisu mogući bez radikalnih promena u stavovima javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs