Danas je 194. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji

Uživo. Očekuje se naglo povećanje cijena plina u Europi, Ukrajina: Ruske trupe na jugu odbijaju se boriti 

FOTO: AFP

Danas je 194. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Očekuje se naglo povećanje cijena plina u Europi
  • Kremlj okrivio europske političare za zatvaranje Sjevernog toka 1
  • Ukrajina: Ruske trupe na jugu odbijaju se boriti
  • Ukrajina tvrdi da je oslobodila selo u Hersonskoj oblasti

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se naglo povećanje cijena plina u Europi

  • Procjenjuje se da će cijene plina u Europi danas naglo porasti nakon što je rusi Gazprom najavio da zatvara plinovod Sjeverni tok 1 do daljnjega, zbog, kako tvrde, problema s održavanjem, piše Guardian. Cijene plina su skočile otkako je ruska invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija Moskvi, na koje je Rusija odgovorila smanjenjem izvoza u Europu.

Cijene su prošlog tjedna počele padati zbog određenog optimizma da bi Europa mogla prebroditi nadolazeće zimske mjesece bez prekida opskrbe kućanstava i industrije. Međutim, zatvaranje Sjevernog toka ponovno je usmjerilo tržišta na probleme i čini se da će cijene ponovno porasti.

Kremlj je okrivio europske političare za zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1, rekavši da su njihove ekonomske sankcije Rusiji spriječile Gazpromovo održavanje plinovoda, javlja Reuters. “Ako Europljani apsolutno apsurdno donesu odluku da odbiju servisirati svoju opremu, odnosno opremu koja pripada Gazpromu, ali koju su ugovorom dužni servisirati, to nije krivnja Gazproma”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina: Ruske trupe na jugu Ukrajine odbijaju se boriti

  • Ruske trupe na jugu Ukrajine odbijaju se boriti, tvrdi ukrajinsko operativno zapovjedništvo ‘Jug’. U novom izvješću navode kako je 217. ruska pukovnija odbila obavljati svoje dužnosti zbog “nedostatka potpore i loših uvjeta, uključujući nedostatak vode”, prenosi Kyiv Independent.

Ukrajina tvrdi da je oslobodila selo u Hersonskoj oblasti

  • Ukrajinske oružane snage su, po informacijama iz Kijeva, u nedjelju oslobodile selo Visokopiliju u Hersonskoj oblasti. Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, Kirilo Timošenko, objavio je u nedjelju na Telegramu fotografiju podizanja zastave. No, izvješća o oslobađanju tog naselja na sjeveru te regije bila su objavljena i u lipnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na vojnom sastanku da se ukrajinske zastave sve češće vraćaju onamo kamo pripadaju. “I nema mjesta za okupatore u našoj zemlji”, rekao je u nedjelju, po njegovu uredu. Nije otkrio pojedinosti. Ukrajinske postrojbe su po medijima jučer oslobodile i selo Ozerne u Donjecku. Ta informacija nije provjerena iz neovisnih izvora.

Ukrajina je potkraj kolovoza započela ofenzivu u cilju oslobađanja Hersonske oblasti koju su Rusi osvojili nedugo nakon početka invazije 24. veljače. Rusko ministarstvo obrane niječe ukrajinske uspjehe.

Source link: www.telegram.hr