Ognjen Radonjić: Pokazalo se da je lakše reći, nego stvarno pobediti „pedera u sebi“

Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas povodom otvaranja Sajma vina da projekat “Otvoreni Balkan” vidi kao zamazivanje stvarnosti “našeg blokiranog pristupa Evropskoj uniji”.

Međunarodni sajam vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a lideri iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski otvorili su ovu manofestaciju, uz prisustvo je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je “da je danas veliki dan i da su tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje”.

– Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno“, poručio je Vučić i ponovo pozvao zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo “Otvorenog Balkana”.

„Dritane, još mogu da stojim“: Vučić na Sajmu vina – zagrljaj sa Đokovićem, obilazak sa liderima Balkana i „barbaresko“ sa Danilom

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je “Otvoreni Balkan“ projekat mira i jedinstva u miru za budućnost.

– Da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za mlade u regionu – rekao je Rama u Beogradu.

Dodao je se nada da će mladi u ove tri države voleti taj put više od zatvorenih koloseka iz prošlosti.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da projekat “Otvoreni Balkan” vidi kao zamazivanje stvarnosti “našeg blokiranog pristupa Evropskoj uniji”.

Kako dodaje, projekat u kojem su tri države, Srbija, Albanija i Severna Makedonija i koji se odnosi na olakšavanje trgovinskih tokova, pristupa tržištu rada, i međusobnom prizanju diploma je samo pokazatelj neuspešnosti ovih zemalja na evropskom putu.

Ognjen Radonjić napominje da bi sve pozitivne efekte „Otvorenog Balkana“ tri države imale u Evropskoj uniji i daleko šire od toga, jer se taj projekat ne bavi gorućim pitanjima kao što su demokratija, vladavina prava, sloboda medija, regionalni organizovani kriminal…

– Dakle, ono što je zajedničko ovim zemljama su problemi koji ih sprečavaju da napreduju u pregovorima sa Evropskom unijom – od nedostatka vladavine prava, do korupcije i kriminala. Imam utisak i da sama EU nema jasan stav o ovom projektu jer nije jasno naznačena odgovornost članica u sprovođenju projekta, odnosno šta se dešava kada neka zemlja ne ispuni obaveze preuzete potpisivanjem ovog projekta, a i nije jasno šta se dobija ovim projektom koji je samo delić obaveza koje kandidati treba da ispune prilikom pristupanja EU – ističe sagovornik Danasa.

I to su naši kontrasti, dodaje on, kojim se svakodnevno zatrpavaju građani – na unutrašnjem planu se građani plaše ratom sa Kosovom, ove tenzije se koriste za pokušaj zabrane Prajda čime se diskriminiše jedna, inače marginalizovana društvena grupa, i sve u cilju podilaženja ekstremističkom biračkom telu i sakrivanja pod tepih korupcije, kriminala i, naravno, raspada energetskog sistema.

Ognjen Radonjić: Pokazalo se da je lakše reći, nego stvarno pobediti „pedera u sebi“

Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS

– Pokazalo se da je lakše reći, nego stvarno pobediti „pedera u sebi“. Dakle, sa jedne strane je vlast potpirila ekstremističke grupacije da otvoreno ugrožavaju prava LGBT populacije, dok se istovremeno u današnjem događaju “Otvorenog Balkana” šalju poruke regionalnog mira, jedinstva i sloge. Očigledno nespojivo, ali očigledno je i da to pije vodu kod razluđenog naroda. Opet, Vladu i posle pet meseci od završetka izbora nemamo, Skupština ne radi, proputinovska opozicija preti pitanjima od Rusije, Kosova do Prajda, dok prozapadna opozicija dezorijentisano baulja. U tom galimatijasu, predsednik, kao i do sada, donosi odluke bez Vlade i Skupštine, manipuliše agresijom sa jedne i strahovima sa druge strane – ističe Radonjić.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je „Otvoreni Balkan“ privredna inicijativa i da pokazuje šta znači integracija, kao i praktična politika otvorenih vrata i dobrosusedskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs