Jedna od solucija je da se uz podršku DPS-a formira izvršna vlast koja bi radila na pripremi izbora i čiji bi mandatar bio lider BS-a. Paralelno Nova nudi razgovore staroj parlamentarnoj većini, u kojima bi se riješilo i pitanje smjene Đurović i pominje Andriju Mandića kao prvog čovjeka nove vlade

Kopija manjinske vlade sa Ibrahimovićem

Foto: Luka Zekovic

Za rješavanje političke krize nastale nakon pada Vlade Dritana Abazovića trenutno se razmatraju dvije opcije, a jedna je da se uz manjinsku podršku Demokratske partije socijalista (DPS) formira izvršna vlast koja bi radila na pripremi izbora i čiji bi mandatar bio lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Iz BS-a za «Vijesti» kažu da je ta mogućnost na nivou ideja i spekulacija, ali ističu da je bilo razgovora o prevazilaženju krize, da je državi potrebna stabilna Vlada zbog teške jeseni koja predstoji i da bi se o mogućnosti ulaska u priču oko izvršne vlasti upustil kada vide platformu za to.

Druga opcija je da “stara parlamentarna većina” formira novu vladu i za nju se zalaže Demokratski front, čiji su se zvaničnici trudili i da na dan rušenja Abazovićeve Vlade to spriječe i izdejstvuju rekonstrukciju. Od toga nisu odustali, pa se u tom kontekstu razmatra i politička sudbina predsjednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija), potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u DF-u. Za petak 2. septembar zakazana je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je inicijativa za njenu smjenu.

Jedan od sagovornika Vijesti rekao je da DF pokušava da organizuje parlamentarnu većinu iz avgusta 2020. godine, kada je srušena trodecenijska vlast DPS-a.

Source link: www.vijesti.me