‘Možda smo pregrubi prema ruskim turistima’, kažu u Kijevu

Ukrajinska vojska zahvaljuje ovom gospodinu: 'Nastavite s godišnjim na Krimu i dajte nam još fotki. Otkrivaju sve'

FOTO: Ukrajinsko ministarstvo obrane

Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, popularna je turistička destinacija za Ruse, a unatoč invaziji na Ukrajinu turisti i ove godine masovno posjećuju poluotok. Neki od njih su, pak, hvaleći se na društvenim mrežama s fotografijama uz ruske raketne sustave i protuzračnu obranu odali lokacije tog oružja, koje bi trebale biti tajne.

Ukrajinsko ministarstvo obrane zahvalilo je ruskim turistima na slikama s godišnjeg. Na Twitteru su podijelili fotografiju jednog preplanulog gospodina u kupaćima koji je pozirao uz najmanje dva ruska protuzračna S-400 sustava.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Možda smo pregrubi prema ruskim turistima… Ponekad mogu biti od velike pomoći. Kao ovaj čovjek koji slika položaje ruske protuzračne obrane u blizini Jevpatorije, na okupiranom Krimu. Hvala vam i nastavite s dobrim radom”, šaljivo je objavilo ukrajinsko ministarstvo.

Na fotografijama utvrđene geolokacije oružja

Ruski turist fotografije je navodno objavio na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, a nakon što se proširila mrežama, korisnici su otkrili da slike sadrže točne geolokacije raketnih sustava.

Posljednjih tjedana došlo je do više napada na ruske pozicije na Krimu na što je Rusija odgovorila postavljanjem dodatnih protuzračnih sustava. Objave ruskih turista pomažu Ukrajincima utvrditi njihove lokacije, pa je tako nedavno jedna Ruskinja na Instagramu objavila sliku ruskog sustava s geolokacijom i porukom “pod zaštitom”. Fotografiju je kasnije izbrisala.

Nakon eksplozije u ruskoj zračnoj bazi ranije ovog mjeseca, za koju Moskva tvrdi da nije bio napad, a Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost, ruski turisti masovno su počeli napuštati Krim stvorivši gužve na Krimskom mostu. Ukrajinsko ministarstvo obrane i tada se našalilo s ruskim turistima. Objavili su video jedne Ruskinje, koja plače jer mora napustiti regiju, uz poruku: “Ako ne žele neugodno vruće ljeto, savjetujemo našim ruskim gostima da ne posjećuju ukrajinski Krim.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr