Anto Nobilo o pilotima koji se terete za ratni zločin u Oluji: Teško možemo prigovarati Srbima, 27 godina nismo reagovali

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju, kad 27 godina nismo reagovali, ocenio je danas zagrebački advokat Anto Nobilo, komentarišući reagovanje hrvatskih vlasti povodom potvrđivanja optužnice protiv četvorice hrvatkih pilota koji se terete za ratni zločn protiv civila na Petrovačkoj cesti tokom akcije „Oluja“.

Nobilo je rekao da se o optužnicama iz Srbije još uvek ne zna ništa, sopm događaja na koji se odnosi i ljudi koji su obuhvaćeni optužnicom.

„Ne znamo na temelju kojih dokaza je optužnica napisana, a sada, vidim, i potvrđena”, rekao je Nobilo za N1 Zagreb.

On tvrdi da Srbija, na osnovu svog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, ima nadležnost za podizanje optužnice protiv pilota, ukazujući da i Hrvatska ima isti princip jurisdikcije u svom krivičnom zkonu.

„Naša strana prigovara Srbima za tu univerzalnu jurisdikciju, ali problem je što i Hrvatska ima univerzalnu jurisdikciju u svom krivičnom zakonu. Ima je i većina evropskih zemalja. Koristi se vrlo restriktivno, u odnosu na one zemlje gde postoji diktatura, gde nema šanse da pravna država deluje, tako da možemo reći da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju. Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina nitko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice“, rekao je Nobilo.

Hrvatska policija podnosi prijavu protiv državljanina Srbije zbog objava povodom Oluje

On je podsetio da na zahteve tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji je napadnuta izbeglička kolona, „Hrvatska nije odgovarala“.

„Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju, kad 27 godina nismo reagirali”, rekao je Nobilo.

On smatra da se „celoj priči u Hrvatskoj prišlo s pogrešne strane“.

„Moramo definisati o čemu se radi, a radi se o krivično-pravnom postupku pa, ako je takav, makar imao snažne političke implikacije, moramo instrumentima krivičnog postupka tretirati taj slučaj”, objasnio je Nobilo.

On je, komentarišući poruku predsednika Sabora Gordana Jandrokovića da Zagreb optužnicu smatra „pravno neutemeljenom“ i da će povući „sve korake“ kako bi zaštitila svoje građane“, upitnom ocenio izjavu da će država pomoći pilotima.

“Ako politika kaže da će pomoći pilotima, meni je to upitno, oni mogu pomoći samo metodama krivičnog postupka. Ako ne priznate taj postupak, onda se Hrvatska ni direktno ni indirektno ne želi umešati u taj postupak i pomoći pilotima”, tvrdi Nobilo.

On je sugerisao da, „ako se može pomoći tim pilotima, ako postoje dokazi da oni nisu počinili zločin, a takvi postoje u državi, u MORH-u, oni mogu dati te dokaze“.

Milanović: Oluja je ljudska tragedija kojoj je prethodila pohlepa vlasti u Beogradu

„Neko mora otići u arhive, napraviti istragu, saslušati ljude koji su radili u vazduhoplovnim bazama, dakle – celi niz radnji koje predstavljaju klasičnu advokatsku obranu treba napraviti u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo jednostavno angažovati advokate koji će biti profesionalno plaćeni“, preporučio je zagrebački advokat hrvtaskim vlastima.

Nbilo ističe da „država može snositi taj trošak i osigurati najbolju moguću odbranu tim pilotima“.

„To je pomoć pilotima, a ove floskule ‘neka se pogledaju u ogledalo’ i ‘neka pogledaju u istoriju’ – to neće pomoći našim pilotima u tom postupku”, rekao je advokat Anto Nobilo.

Zvaničnici Srbije i Hrvatske razmenili su oštre komentare nakon što je u Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu kojom četvoricu hrvtaksih pilita tereti za ratne uločine naPterovačkoj cesti tokom „Oluje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs