„Predsednik je uplašen“: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da će raspisati refendum sa pitanjem „hoće li me narod?“

foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Povod za izjavu predsednika Srbije da je spreman da organizuje referendum sa pitanjem i proverom, kako je rekao, „da vidimo hoće li me narod“ sagovornici Danasa vide u strahu predsednika od rezultata izbora koji bi se odvili u fer i demokratskoj atmosferi.

Potom, u činjenici da je u nedemokratskim uslovima i društvenom uređenju, koje je sam izgradio, izazvao da ga narod obožava, odnosno da je svestan da se održava na vlasti kršenjem zakona, kontrolom medija i izbornim krađama. Takođe, ukazuju da je obim poslova koje je dužan da obavlja značajno manji od onog koji predsednik u realnosti obavlja, pa mu predlažu da se drži ustavnih ovlašćenja ili da podnese ostavku.

Naime, predsednik Srbije je žaleći se na težinu svog posla u kontekstu poslednjih društvenih previranja, pre svih, protesta poljoprivrednika, demonstracija protiv održavanja Parade ponosa u septembru, kao i sveopšte energetske krize koja sledi na zimu, rekao da će organizovati referendum da proveri, kako je rekao, da li ga narod hoće.

„Predsednik je uplašen“: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da će raspisati refendum sa pitanjem „hoće li me narod?“

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije svojim izjavama ne prestaje da obesmišljava institucije. Ovoga puta, institucije izbora i referenduma. Predsednik na tom obesmišljavanju predano radi od kada je na vlasti, celu deceniju. Predsednik Srbije neprekidno i nezaustavljvo izlazi iz svojih zakonskih okvira, što je njegov modus operandi. Takođe, evidentan je njegov strah od realnih rezultata na nekim budućim i, u javnom interesu, poželjnih slobodnih izbora – ocenjuje za Danas kulturološkinja Iva Jović.

Prema rečima Fahrudina Kladničanina iz Akademske inicijative „Forum 10“, poslednja istraživanja pokazuju da Aleksandar Vučić ima veliko poverenje kod građana, ali i da su to pokazali i poslednji izbori.

„Predsednik je uplašen“: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da će raspisati refendum sa pitanjem „hoće li me narod?“

Foto: Medija centar Beograd

– Izgradio je snažan autoritet od kako je na vlasti i sliku spasioca za sve probleme koje građani imaju. To je armija građana svih naroda i narodnosti koja u predsedniku Srbije vidi božanstvo i on zna da ga narod u postojećem društvenom sistemu čijoj izgradnji je nesumnjivo doprineo i predsednik, narod jednostavno obožava. Koliko će to trajati videćemo, ali kraj se još ne nazire – kaže naš sagovornik.

Radomir Lazović narodni poslanik Ne davimo Beograd ističe da „umesto što glumata i prenemaže se kada god nema argumente, Vučić bi trebalo da se drži ustavnih ovlašćenja ili da snosi odgovornost za njihovo kršenje“.

„Predsednik je uplašen“: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da će raspisati refendum sa pitanjem „hoće li me narod?“

Foto: Ne davimo Beograd

– Upravo zbog kršenja zakona, kontrole medija i izbornih krađa se i održava na vlasti, a čini se da će sve učiniti kako bi zadržao vlast jer zna da će u suprotnom završiti u zatvoru. Pogledajmo samo kakvu hobotnicu od režimskih medija je stvorio. Ako ni zbog čega drugog, a ogrezao je do guše u kriminalu, zbog zloupotrebe medija trebalo bi da se nadje u zatvoru – kaže Lazović za Danas.

Pravnik Mirko Medenica ističe za Danas da „ako je izjava predsednika neka vrsta vapaja sa njegove strane i odraz njegovog osećanja premorenosti i burn out-a, onda bi moj skromni savet bio da smanji obim posla, što u njegovom slučaju ne bi bio problem, u njegovom „ugovoru o radu“, obim poslova koje je dužan da obavlja je značajno manji od onog koji predsednik u realnosti obavlja“.

„Predsednik je uplašen“: Sagovornici Danasa o izjavi Vučića da će raspisati refendum sa pitanjem „hoće li me narod?“

Centar za primenjenu istoriju/ Vladimir Opsenica

– Ako ovo ne pomogne, predsednik ima na raspolaganju pravo koje mu daje član 116. Ustava, može podneti ostavku, i tu mu zakon ide na ruku, jer nema otkaznog roka, tako da je ne mora najaviti unapred. U tom smislu podržavam predsednika – zaključuje Medenica.

Vučić je gospodar Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobedio je na izborima. Ustav jasno određuje koje poslove on obavlja. Naravno, svima je jasno da je on apsolutni gospodar Srbije, sa praktično neograničenom vlašću. Ako je tako, onda on mora i da rešava probleme, a ne da se krije iza građana i poziva na nekakav referendum. Na njemu je da učini sve da se nastavi evropski put Srbije i da se stav o ruskoj agresiji na Ukrajinu harmonizuje sa stavom Evropske unije. Vučić mora da zaustavi procese klerikalizacije i talibanizacije našeg društva, koje sprovode delovi Crkve uz pomoć Moskve. Ako za to nema hrabrosti i snage, najbolje je da napusti funkciju koju obavlja – ocenjuje za Danas Aleksandar Marton, portparol LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs