Nikolić i Tadić u Užičkoj, Milošević u vili „Mir“: Vučić jedini predsednik države koji svoju adresu želi da sakrije

Foto: Nova.rs / arhiva /google maps

Dok se adresa stanovanja aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u redovima njegovih saradnika smatra najstrože čuvanom državnom tajnom, a zapravo je prilično javna iako predsednik ne živi u nekom od objekata u javnom vlasništvu, svi prethodni predsednici Srbije bili su manje tajnoviti u vezi svog mesta stanovanja, bez obzira da li su živeli u privatnim ili državnim objektima.

Zbog objavljivanja informacije o široj lokaciji stanovanja predsednika Srbije – Aleksandra Vučića, kao i objavljivanja adrese na kojoj predsednik više ne stanuje, a radi se o informacijama koje su od ranije javno dostupne, list Danas već nekoliko dana je na meti napada najviših državnih funkcionera.

Da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stanuje u privatnom stanu u naselju Belvil, odavno je poznato javnosti a potvrđeno i time što je predsednik na poslednjim izborima u aprilu ove godine glasao na biračkom mestu u ovom naselju, u čemu su svi mediji pisali.

Između privatne garsonjere i državnih vila: Gde stanuje predsednik Srbije?

I sam predsednik je o nekretninama u svom vlasništvu govorio dok je bio na funkciji premijera, u intervjuu za Krik 2016. godine, što se našlo kao informacija i u Krikovoj bazi imovine političara iz 2017. godine.

Ipak, čini se da je javnim funkcionerima – prvenstveno ministru policije Aleksandru Vulinu, premijerki Srbije Ani Brnabić, najviše zasmetalo to što je Danas objavio jednu od prethodnih adresa stanovanja predsednika države – vezanu za stan koji je Vučić dobio 1998. godine od države, dok je bio ministar informisanja, o čemu su takođe postojale javno dostupne informacije, zabeležene i u Službenom glasniku.

O tome gde stanuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, list Danas je pisao u kontekstu nemogućnosti institucija da uruče predsedniku sudski poziv za potrebe privatne tužbe koju je protiv njega podneo lekar Rade Panić, a pod obrazloženjem da se predsednik preselio sa adrese koju su naveli i sudski organi.

Tim povodom postavljeno je i pitanje da li će se predsednik u drugom mandatu eventualno preseliti u neku od rezidencija u vlasništvu države namenjenih za stanovanje najviših funkcionera, kao što su to činili mnogi predsednici pre njega.

Adresa vile u Užičkoj ulici postala je po svemu specifična i mnogo puta navođena u medijma jer je Tomislav Nikolić ostao da živi u njoj i posle isteka mandata

Prethodni predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom svog petogodišnjeg mandata dobio je na korišćenje državnu vilu u Užičkoj ulici (broj 23), od ranije navođenu u javnosti i označenu kao „predsednička rezidencija“.

Dok je Nikolić objavljao funkciju predsednika, pisalo se i o njegovoj adresi stanovanja, odnosno o vili koja je javna svojina, čije se održavanje plaća iz budžeta, te u tom smislu postoji i interes javnosti za ovaj objekat.

Adresa te vile Užičkoj ulici postala je po svemu specifična i mnogo puta navođena u medijma jer je Nikolić jedini predsednik koji je u državnoj rezidenciji ostao da živi i posle isteka njegovog mandata, i to na osnovu posebne uredbe koju je Vlada kasnije donela, kako bi omogućila legalan boravak Nikolića u njoj.

Nikolić ostaje u državnoj vili

Zadržavanje prava na stanovanje u objektu namenjenom javnim funkcionerima nije palo na pamet Borisu Tadiću, koji je vršio tu funkciju pre Nikolića.

Pre Nikolića, i Tadić je koristio vilu u Užičkoj 23, ali za potrebe stranih prijema, ne i kao ličnu adresu.

Zajednično im je pak da je i Tadićevo prebivalište tokom predsedničkog mandata bilo poznato najširoj javnosti, te se tako znalo da Tadić živi u državnoj vili u Lackovićevoj ulici na Dedinju. Ova rezidencija kasnije je vraćena naslednicima porodice kojoj je oduzeta pre rata.

Za razliku od Tadića i Nikolića koji su koristili državne vile, Vojislav Koštunica, koji je bio predsednik Savezne Republike Jugoslavije posle Miloševića, a zatim i premijer Srbije tokom Tadićevog prvog predsedničkog mandata – Koštunica nije koristio javne objekte za stanovanje.

Kao i Vučić danas, Koštunica je izabrao da živi u privatnom stanu tokom svog predsedničkog mandata, ali za razliku od današnjeg šefa države, svoju adresu nije krio

Kao i Vučić danas, Koštunica je izabrao da živi u privatnom stanu tokom svog predsedničkog mandata, ali za razliku od današnjeg šefa države, Koštunica svoju adresu nije krio. Zapravo, najšira javnost bila je upućena gde predsednik živi, ko su mu komšije, novinari su ga neretko čekali ispred kuće, pravili reportaže i iako im je ulaz u sam objekat bio zabranjen.

Nedugo nakon što je Koštunica izabran za predsednika i njegov mandat povrđen posle petooktobarskih promena, „Glas javnosti“ pravio je reportažu ispred kuće tadašnjeg predsednika Jugoslavije u Gospodar Jevremovoj ulici. Ne samo da je tada objavljena njegova adresa, već se pisalo o tačnoj poziciji zgrade, spisku stanara na interfonu, spratu na kome živi predsednik i drugim detaljima iz njegove rezidencije.

 Za Slobodana Miloševića, gotovo je postao sinonim život u raskošnim držanim vila na Dedinju – prvo u Užičkoj 15, a zatim u vili „Mir“

Za javnost je tada bilo posebno zanimljivo i ilustrativno to što Koštunica ne želi da živi u državnom objektu, jer ga je to razlikovalo od njegovog prethodnika Slobodana Miloševića, za čije ime je gotovo postao sinonim život u raskošnim držanim vila na Dedinju – prvo u Užičkoj 15, a zatim u vili „Mir“, koje su bile i važni toponimi za ključna dešavanja u njegovoj političkoj karijeri.

U vilu „Mir“ Milošević se preselio 1999. godine tokom NATO bombardovanja nakon što je pogođena vila u Užičkoj 15 u kojoj je Milošević prethodno živeo. Tada je vila „Mir“ postala i nezaobilazna tačka na ruti protesta protiv njegove vladavine, a kasnije i mesto gde je uhapšen i posle pritvora u Centralnom zatvoru sproveden u Hag.

Pešić: Svi znaju ko živi u Dauning stritu

I u svetu je opšte poznato gde žive predsednici i premijeri, kako ukazuje sociološkinja Vesna Pešić za Danas.

„Svi znaju gde su predsedničke palate. Svi znaju šta znači Dauning strit 10 i ko tu stanuje. Samo mi ne znamo da li Vučić spava u Bokeljki, ili u Jajincima ili u Belvilu. A to da ima stan u Belvilu znamo zato što se on toliko puta hvalio sa tom svojom malom garsonjerom od 30 kvadrata, tako da ne razumem šta sada hoće ni on, a Brnabić i Vulina bolje je i ne komentarisati“, navela je Pešić.

Akademik Dušan Teodorović prokomentarisao je na Tviteru da je „velika sramota i kukavičluk da predsednik države krije od svojih građana adresu stanovanja“.

Vulin: Policija ozbiljno shvata pisanje tabloida Danas o adresi na kojoj žive predsednikova deca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs