Podignuta je optužnica protiv 75-godišnjeg Seada Tabakovića, između ostalog i zbog prevare s čuvenim ljetnikovcem Werner na Tuškancu

Moćni zagrebački odvjetnik optužen za gotovo filmsku prevaru. Dame su mu slijepo vjerovale, ostale bez milijuna

FOTO: Vjekoslav Skledar

Zagrebačko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg odvjetnika Seada Tabakovića zbog više kaznenih djela. Među njima su zlouporaba povjerenja, prijevara i krivotvorenje isprave kojima je, sumnja se, od svojih opunomoćenica nezakonito stekao dobit veću do 21 milijuna kuna i 62 tisuće eura.

Okrivljenog odvjetnika terete da je od studenog 2012. do listopada 2018. prevario tada 62-godišnju klijenticu, odnosno da je poduzeo niz pravnih radnji bez da je ona to znala, a to što je radio nije bilo ni u njezinom interesu. Domogao se tako, tvrdi se, velebne vile u njezinom vlasništvu. Konkretno, prema sumnjama općinskog državnog odvjetništva, uvjerio ju je da s njim sklopi predugovor, a kasnije i ugovor o kupoprodaji nekretnine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U tom je ugovoru navodno neistinito naveo kako joj je isplatio kaparu i kupoprodajnu cijenu, premda to nije učinio. Potom je zatražio uknjižbu prava vlasništva na nekretnini. Tako ju je oštetio za oko 20,7 milijuna kuna, te ju ograničio u raspolaganju nekretninom, tvrdi tužiteljstvo.

Prevario više osoba, tražio pozajmice i uplate avansa

Tužiteljstvo smatra da to nije jedina klijentica koju je odvjetnik prevario. Terete ga da je od prosinca 2016. do srpnja 2017. zatražio od jedne druge oštećenice (1958.) žurnu pozajmicu i neistinito predočio da će novac vratiti. Uvjerio ju je da mu preda sav ušteđeni novac, nakon čega mu je ona doista i dala 40.000 eura. Neslužbeno doznajemo da se radilo o njegovoj spremačici, koja je na kraju ostala bez golemog novca. Prema optužnici, tu istu ženu je ranije prevarom oštetio za iznos od 8300 eura.

Osim toga, odvjetnika se tereti da je između listopada 2009. do veljače 2016. varao i treću klijenticu, tvrdeći joj da će u njezino ime, te ime još jedne osobe sklopiti nagodbu u parničnim sporovima. Od njih je zatražio isplatu avansa u iznosu od 14.000 eura, nakon čega ih je nastavio uvjeravati da je sklapanje nagodbe u tijeku, iako nije poduzeo ništa kako bi do nje došlo.

Telegram o svemu pisao još 2020.

Telegram je o slučaju odvjetnika Tabakovića pisao još u listopadu 2020., kada je proces protiv njega prvi put pokrenut. U pitanju je bila upravo sporna prodaja vile koja je sada obuhvaćena optužnicom. Riječ je o ljetnikovcu Werner na Tuškancu za kojeg je Tabaković lagao da je njegov i tako uspio prevariti potencijalnog ulagača, inače čovjeka koji je slovio za jednoj od najjačih kamatara s početka 1990-ih, za više od milijun kuna.

U ljetnikovac se tada trebala useliti 70-godišnja Gabrijela Kamnatnik. Nakon što se 2008. iz Kanade vratila u Hrvatsku odlučila je zatražiti i povrat obiteljske imovine. Osim vile na Tuškancu vraćeni su joj i stanovi i poslovni prostori u Praškoj 6, znamenitom Marićevom prolazu, po kojem je obitelj Marić bila i najpoznatija. Neko vrijeme, kada je stigla u Zagreb, živjela je u hotelu Dubrovnik, a zatim u dva stana uređena antiknim namještajem.

Međutim, unatoč takvom, u ono vrijeme lagodnom životu, teško da je napravila 10-ak milijuna kuna dugovanja koliko su iznenada iznosila potraživanja koja su, njoj nepoznati ljudi, pokušavali naplatiti iz njezine imovine. Prije svega zanimala ih je vila na Tuškancu. “Na tim potvrdama je moj potpis, no ja ih nikada nisam potpisala”, tvrdila je gospođa Kamnatnik, uvjerena da su ju izigrali odvjetnici koji su se pojavljivali tijekom svih ovih godina. Svi su tvrdili da joj žele pomoći. Na kraju je, iako bogata kao nasljednica, završila u staračkom domu bez sredstava za dostojan život.

Prijavio ga je i jedan kamatar

Jedan od odvjetnika s kojima je surađivala bio je upravo Sead Tabaković. Dugogodišnji zagrebački odvjetnik trebao joj je pomoći pronaći kupca za vilu na Tuškancu. No, gospođa Kamnatnik tvrdila je da ju je i on prevario.

U listopadu 2020. na Općinski kazneni sud u Zagrebu stigla je nova optužnica protiv odvjetnika Tabakovića. Podnio ju je potencijalni ulagač Safet Šarić, poznatiji pod nadimkom Šargo. Riječ je o čovjeku koji je početkom 1990-tih slovio kao jedan od agrebačkih kamatara, koji se tijekom 2018. upleo u priču s ljetnikovcem Werner.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U optužnici je stajalo da je Tabaković navodno iskoristio pravne zavrzlame i dugotrajne sudske sporove oko vlasništva nad ljetnikovcem da odglumi poslovnog čovjeka koji je stvarni vlasnik te vile na Tuškancu. Kontaktirao je Šarića i, tvrdi se u optužnici, ponudio mu unosnu proviziju ako mu pronađe kupca za ljetnikovac. Radilo se navodno o čak 200 tisuća eura, što je Šarić, inače poznat kao ljubitelj luksuznih vozila i skupih nekretnina i prihvatio, pisalo je u optužnici.

Uzeo 150.000 eura za navodnu sanaciju

Kad su se počeli dogovarati i sastajati, Tabaković je, dalje se navodi u optužnici, Šarića u jednom trenutku tražio dodatnu pomoć, točnije pozajmicu. U optužnici se tvrdi kako mu je govorio da mora obnoviti ljetnikovac na čijoj su prodaji trebali zaraditi. Uvjeravao ga je navodno da nekretnini treba sanacija i da mu je za to potrebno 150 tisuća eura. Šargo je taj iznos na kraju Tabakoviću i posudio, stoji u optužnici.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo Šariću je cijela priča postala malo sumnjiva. Ništa se nije događalo pa je rekao Tabakoviću da mu konačno vrati posuđeni novac. Ovaj to, međutim, nije učinio. Umjesto 150 tisuća eura, stoji u optužnici, dao je Šariću tri bjanko zadužnice. Tužiteljstvo tvrdi da je Tabaković pri tome bio svjestan da su mu računi u blokadi i da se Šarić neće moći naplatiti tim zadužnicama.

Source link: www.telegram.hr