Pratimo 166. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Pentagon objavio ruske gubitke, general upozorava da bi Putin mogao upotrijebiti malo nuklearno oružje

FOTO: AFP

Danas je 166. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Zelenski odustaje od pregovora ako Rusi održe referendume
  • Traje bitka za Donbas, Rusi pojačavaju napade
  • Guterres: Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubilački
  • Još dva broda sa žitom krenula iz Ukrajine
  • Rusi tvrde da su uništili 19 raketa američkih Himarsa
  • Zaporižje spremno za referendum o pripajanju Rusiji?
  • Britanski general: ‘Rusija bi mogla koristiti malo nuklearno oružje’

Pentagon: ‘Rusija pretrpjela oko 80.000 umrlih i ranjenih vojnika’

  • Rusija je od početka invazije na Ukrajinu pretrpjela između 70.000 i 80.000 gubitaka, ustvrdio je državni tajnik u američkom ministarstvu obrane Colin Kahl. Kazao je da pod tu brojku računaju i umrle i ranjene vojnike. “Mislim da sa sigurnošću možemo reći da su Rusi pretrpjeli od 70.000 do 80.000 gubitaka u manje od šest mjeseci. Ta brojka može biti malo manje, malo više, ali mislim da je otprilike točna”, kazao je Kahl.

Smatra da je “nevjerojatno” da su ruske snage pretrpjele tolike gubitke, a da pritom nisu “ostvarili niti jedan od Putinovih ciljeva”. “Ukrajinski moral i volja za borbom su neupitni i puno veći od prosječne volje za borbom na ruskoj strani. Mislim da to Ukrajincima daje malu prednost”, poručio je Kahl.

Ukrajina, Rusija, UN i Turska dogovorili procedure oko izvoza žitarica

  • Ukrajina, Rusija, Ujedinjeni narodi i Turska dogovorili su se oko dugoočekivanih procedura za izvoz žitarica i gnojiva preko Crnog mora, doznaje Reuters, koji je na uvid dobio dokument s tim procedurama. Brodovi koji će prevoziti ukrajinsko žito bit će zaštićeni “tampon zonom” – s radijusom od 10 nautičkih milja. UN i Turska prošli su mjesec bili posrednici za uspostavljanje dogovora između Kijeva i Moskve nakon što je UN upozorio da bi ruska blokada izvoza iz ukrajinskih luka uzrokuje prehrambenu krizu. Od tada je više brodova koji su čekali na prekid ruske blokade Crnog mora uspješno su isplovili.

Provođenje dogovora nadgleda Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu u kojem su turski, ruski i ukrajinski vojni dužnosnici te predstavnici UN-a. Prema procedurama JCC će ruskoj, ukrajinskoj i turskoj vojsci davati informacije o planiranim putanjama brodova kroz pomorski koridor kako ne bi došlo do incidenta. “Potpisnici neće napadati trgovačke brodove ili druga civilna plovila te luke uključene u ovu inicijativu”, stoji u sporazumu o procedurama.

Dok će se brod kretati koridorom bit će zaštićen “tampon zonom” s radijusom od 10 nautičkih milja. “Niti jedan vojni brod, zrakoplov ili dron neće se smjeti približiti toj zoni oko trgovačkog broda koji prolazi koridorom, isključujući ukrajinsko teritorijalno more”, stoji u dokumentu. Reutersu je jedan izvor iz industrije za osiguranje rekao da te procedure predstavljaju “umirujući skup pravila”. “Pitanje je hoće li se sve strane pridržavati toga”, kazao je.

Stručnjak umiruje: ‘Mogućnost oštećenja reaktora u Zaporižju je mala’

  • Stručnjak s Londonskog sveučilišta, Mark Wenman, za BBC je ustvrdio da su reaktori u nuklearnoj elektrani Zaporižje “moderni i čvrsti”, za razliku od reaktora u Černobilu gdje je došlo do nuklearne nesreće 1986. “Ne vjerujem da postoji velika mogućnost da dođe do proboja zgrade čak i da slučajno bude pogođena reaktora, a još je manja mogućnost da reaktor bude oštećen… To znači da je radioaktivni materijal dobro zaštićen”, umiruje Wenman. “Iako je zabrinjavajuće, i svaki sukob oko nuklearnog postrojenja je nezakonito prema međunarodnom zakonu, mogućnost ozbiljnog curenja radijacije je jako mala”, naglasio je.

SAD šalje 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini

  • SAD će Ukrajini dati dodatnih 4,5 milijardi dolara čime je ukupna novčana pomoć koju je Washington dao Kijevu dosegla 8,5 milijardi. Novi paket financijske pomoći uključuje i milijardu dolara za oružje, streljivo za dalekodometno oružje Himarsa (njih 16 koliko ih su dali Ukrajini) te oklopna vozila za medicinski prijevoz. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izvijestila je da će novac pomoći ukrajinskoj vladi da održava infrastrukturu poput škola i bolnica te da dostave humanitarne zalihe. Navode i da su osigurali da se novac iskoristi za ono za što je namijenjen.

Svjetska banka procjenjuje da će zbog rata 55 posto Ukrajinaca živjeti u siromaštvu do kraja 2023. Na početku ove godine u siromaštvu je živjelo 2,5 posto Ukrajinaca.

Umirovljeni britanski general: ‘Rusija bi mogla koristiti jako malo nuklearno oružje’

  • Umirovljeni general Richard Barrons, bivši zapovjednik britanske vojske, za BBC je ustvrdio da će Rusija 11. rujna “službeno anektirati” sve dijelove istočne regije Donbasa koje će tada moći, odnosno koji će tada biti pod njihovom kontrolom. Konstatirao je da će Ukrajina trebati “našu volju, naš novac, našu industriju i naše zalihe” da vrati okupirani teritorij.

Ako će Ukrajina biti uspješna, onda bi mogla ući u teritorij koji će “Rusija proglasiti ruskim”. Barrons smatra da bi zbog toga Moskva mogla “posegnuti za malim nuklearnim oružjem”. Bivši britanski vojni zapovjednik navodi da bi se radilo o “jako malom” nuklearnom naoružanju koje bi bilo opasno u radijus od oko 3,2 kilometra, a koje ne bi “isprovociralo nuklearni holokaust kroz nekontroliranu eskalaciju”.

Ukrajina: ‘Spriječili smo ruski plan da ubiju ministra obrane i druge’

  • Ukrajina tvrdi da je uhitila dvije osobe iz ruskih obavještajnih službi koje su planirale ubiti ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova i čelnika vojno obavještajne agencije te istaknutog ukrajinskog aktivista. Ukrajinska sigurnosna služba SBU ustvrdila je kako su spriječili plan ruskog GRU-a – vojno obavještajne agencije – da, koristeći grupu za sabotaže, izvrši tri ubojstva. Reuters navodi da nisu mogli nezavisno potvrditi te navode, a Moskva nije odgovorila na njihove upite. Jedan od osumnjičenih je iz Luhanska, koji je pod kontrolom proruskih separatista, a drugi iz Kijeva. Navodno im je obećano 150.000 dolara za svako ubojstvo.

Ukrajina: ‘Rakete su pale 10-20 metara od skladišta nuklearnog goriva’

  • Petro Kotin, čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju Energoatom, ustvrdio je da je jedan udar raketa u blizini nuklearne elektrane u nedjelju, za koje se Kijev i Moskva međusobno optužuju, pogodio blizu skladišta za prerađeno gorivo. “To je jako opasno, jer su rakete pogodile 10 do 20 metara, ali da su pogodile spremnike s prerađenim gorivom onda bi došlo do curenja radijacije”, kazao je Kotin na ukrajinskoj televiziji.

Kotin je rekao da bi nesreća s curenjem radijacije bila ograničena na područje oko elektrane i obližnji teritorij da je pogođen jedan spremnik. “Da su pogođena dva ili tri spremnika obuhvaćeno područje bi bilo veće”, naglasio je. Ustvrdio je i da je u raketiranju došlo do oštećenja te da je Zaporižje spojeno s ukrajinskim energetskim sustavom samo po jednoj vezi. “Ako su sve linije oštećene elektrana će preći u takozvani ‘black out’ sustav funkcioniranja, što znači da će postati potpuno bez energije i to će biti opasna situacija za sigurno čuvanje goriva u reaktorima”, kazao je.

Zaharova optužuje Ukrajinu da je ‘zatočila Europu’ zbog nuklearke Zaporižje

  • Rusija i Ukrajina nastavljaju se međusobno optuživati oko raketiranja nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pritom oštećena. Zbog situacije Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) želi poslati tim da provjeri sigurnost elektrane. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ustvrdila je da je Ukrajina “zatočila” Europu.

“Čelnici UN-a i IAEA-e stalno ne žele direktno imenovati tko predstavlja prijetnju. Pokazuju da nisu voljni uperiti prst u Kijev… Zatočili su cijelu Europe i ne bore se kako bi spriječili da elektrana bude zapaljena u korist svojih nacističkih idola”, konstatirala je Zaharova, prenosi Reuters.

Blinken: ‘Ako dopustimo Rusiji da zauzme ukrajinski teritorij bit će sezona lova’

  • Američki šef diplomacije Antony Blinken, tijekom posjeta Južnoj Africi, ustvrdio je da će, ako se Rusiji dopusti da zauzme teritorij Ukrajine bez protivljenja, biti otvorena “sezona lova” diljem svijeta. “Ako dopustimo velikoj zemlji da maltretira manju, da pokrene invaziju i zauzme njihov teritorij, onda će biti sezona lova ne samo u Europi nego diljem svijeta”, konstatirao je Blinken, prenosi Reuters. Glavni američki diplomat naglasio je da SAD smatra kako je važno usprotiviti se Rusiji jer njezina agresija prema Ukrajini prijeti temeljnim principima međunarodnog sustava.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor pak je kazala kako nitko u Južnoj Africi ne podržava rat u Ukrajini, ali da se temelji međunarodnog zakona ne primjenjuje svugdje isto. “Trebali bi jednako biti zabrinuti oko onoga što se događa palestinskom narodu kao što smo za ono što se događa Ukrajincima”, rekla je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski vojnik dobio 10 godina zatvora jer je tenkom pogodio višekatnicu

  • Ukrajinski sud je ruskog vojnika proglasio krivim za kršenje zakona i pravila rata nakon što je iz tenka pogodio višekatnu stambenu zgradu te su ga osudili na 10 godina zatvora, izvijestio je dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Reuters javlja da je ruski vojnik Mihajl Kulikov, koji je zarobljen, pogodio stambenu zgradu 26. veljače dva dana nakon početka ruske invazije. Kulikov je priznao krivnju, a tražio je blažu kaznu tvrdeći da je slijedio zapovijedi, kazali su iz ukrajinskog tužiteljstva naglasivši da pogođena zgrada nije bila vojna meta ili da su je koristili u vojne svrhe.

Ukrajina traži da UN pošalje međunarodnu misiju u nuklearku Zaporižje

  • Ukrajinski veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA-i) Jevgenij Tsimbaljuk zatražio je slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu Zaporižje ovog mjeseca. Tvrdi da ruske snage žele izazvati prekid opskrbe energijom u južnoj Ukrajini granatiranjem postrojenja. “Iskoristit ćemo sve moguće diplomatske kanale da uvjerimo IAEA-u i UN da provedu tu misiju… Potrebna nam je hitno, što je prije moguće, rekao bih do kraja ovog mjeseca”, kazao je Tsimbaljuk.

Zaporižje spremno za referendum o pripajanju Rusiji?

  • Ruska vlast u Zaporižju je potpisala dekret koji će omogućiti referendum o pripajanju Rusiji, javlja RIA. Na potpisivanju dekreta je bilo oko 700 uzvanika a sv se odvilo u Melitopolju. “Po načelu slobode izbora, uzimajući kao glavnu vrijednost mišljenje svakog stanovnika, proglašavamo namjeru održavanja referenduma o ulasku Zaporižje u Rusku Federaciju. Jedan smo narod i trebamo biti zajedno”, rekao je Rogov.

U ruskom naoružanju pronađeno više od 450 stranih komponenti

  • Više od 450 inozemnih komponenti pronađeno je u ruskom naoružanju u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva u godinama prije invazije ključnu tehnologiju nabavila od američkih, europskih i azijskih tvrtki, objavio je u ponedjeljak britanski obrambeni think tank Royal United Services (RUSI). Ukrajinske snage od početka napada na bojištu dolaze u posjed ruskog naoružanja, ispravnog ili djelomično oštećenog. Nakon što je rastavljeno ukupno 27 vrsta naoružanja, od krstarećih raketa do protuzračne obrane, pokazalo se da ono pretežno ovisi o zapadnim komponentama.

To je dosad najdetaljniji prikaz ovisnosti ruske vojske o zapadnim komponentama za napad na Ukrajinu. Oko dvije trećine komponenti proizvedeno je u američkim tvrtkama. Gotovo četvrtinu svih pronađenih komponenti proizvode američki Analog Devices i Texas Instruments. Dijelovi stižu i iz Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske i Nizozemske. „Rusko naoružanje koje kritično ovisi o zapadnoj elektronici dovelo je do smrti tisuća Ukrajinaca”, rekao je Jack Waitling, stručnjak za kopneno ratovanje u RUSI-ju.

Ruska središnja banka je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz “neprijateljskih” zemalja

Ruska središnja banka u ponedjeljak je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz “neprijateljskih” zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz “prijateljskih” zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi. Moskovska burza priopćila je u petak da će omogućiti klijentima iz prijateljskih zemalja, ili onih koje nisu sankcionirale Rusiju zbog rata u Ukrajini, da počnu trgovati nakon gotovo pola godine pauze. No, kasnije je rečeno da će se to odnositi samo na tržište derivata, a ne glavno tržište dionica te nije rečeno kada će širi pristup biti dozvoljen.

Rusi tvrde da su uništili 19 raketa američkih Himarsa

  • Rusi tvrde da su njihove snage uništile 19 raketa iz američkih raketnih sustava Himarsa. Tvrde da su to napravili na istoku i jugu Ukrajine. Tvrde i da su uništili nekoliko Himarsa kod Kramatorska. Reuters napominje da ovo nije uspio provjeriti neovisno.

Kremlj kaže da nema osnove za sastanak Putina i Zelenskog

  • Iz Kremlja su danas poručili da nema osnove za sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika. Glasnogovornik Peskov rekao je novinarima da bi se oni mogli naći tek nakon što svoj dio zadatka s obje strane odrade pregovarači. Pregovori između ove dvije zemlje se odugovlače mjesecima, a svaka od njih za to krivi onu drugu.

Šef Energoatoma poziva na stvaranje zone bez naoružanja oko Zaporižja

  • Šef ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju, Energoatoma, pozvao je jutros da se oko nuklearne elektrane Zaporižja napravi zona bez vojske i naoružanja te da na teren dođe ekipa mirotvoraca koja će ju čuvati. Energoatom u isto vrijeme optužuje Rusiju da je minirala Zaporižju.

Nuklearna elektrana u Zaporižju radi normalno?

  • Ruska administracija koja upravlja okupiranom elektranom u Zaporižju tvrdi da ona radi normalno. “Imamo informacije od vojske i predstavnika ruskog Rosatoma koji su stigli i nadgledaju sve. Rečeno nam je da sve funkcionira normalno”, kazao je šef administracije Jevgenij Balicki.

Ukrajina: ‘Napali smo baze ruskih tupa i dva mosta’

  • Ukrajinski dužnosnici tvrde da je njihova vojska preko noći napala baze ruskih trupa i dva ključna mosta preko Dnjepra. Sve se odvilo na jugu zemlje gdje je ruska vojska okupirala zapadnu obalu te rijeke. Uz most Antonivski sada je pogođen u Kahovski most.

Medvedev: ‘Rusija provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i postiže mir’

  • Jedan od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina rekao je da će Rusija postići svoje ciljeve u sukobu u Ukrajini pod vlastitim uvjetima te upozorio da Zapad ima dugoročni plan da uništi Rusiju. “Rusija provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i postiže mir pod svojim uvjetima”, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji obnaša dužnost potpredsjednika ruskog vijeća sigurnosti, u intervjuu za TASS. Medvedev je rat u Gruziji 2008., proširenje NATO-a i rat u Ukrajini opisao kao dio pokušaja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da unište Rusiju. “Cilj je isti: uništiti Rusiju”, rekao je Medvedev, prenosi list.

Britanci: Rusi po Donbasu postavljaju mine

  • Britansko ministarstvo obrane u novoj procjeni javlja da Rusi najvjerojatnije postavljaju protupješačke mine kako bi zaštitili svoje obrambene crte na Donbasu. Upozoravaju da one mog ozlijediti kako vojnike tako i civile. U Donjecku i Kramatorsku je Rusija vrlo vjerojatno pokušala postaviti protupješačke mine poznate pod nazivom “leptir mine” (PFM1) koje su jako kontroverzno oružje. Korištene su u ratu između Sovjeta i Afganistanaca i navodno su namamile hrpu djece koja su ih zamijenila za igračke. Britanci procjenjuju da je vrlo vjerojatno da su mine iz sovjetskog vremena te da su sada jako nepouzdane i nepredvidive.

Gradonačelnik Melitopolja: ‘Zračna obrana ne može protiv Himarsa’

  • Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, objavio je na aplikaciji Telegram kakvo je stanje u gradu. On je otamo izgnan, piše Guardian. “Himarsi su danas ciljali okupatorske snage na industrijskim lokacijama u više distrikta. Prošlog tjedna su okupatori poslali nove snage u zračnu obranu od Melitopolja od Hersona. Danas smo bili najefikasniji i pokazali da zračna obrana neprijatelja ne može protiv Himarsa. Slabljenje njihove zračne obrane stvara preduvjete za uspješnu protuofenzivu u smjeru Melitopolja”, objavio je.

Još dva broda sa žitom kreću iz Ukrajine

  • Još dva broda sa žitom s krenula iz luka u Crnom moru javlja Reuters. Brod Sacura nosi 11.000 tona soje u Italiju. Brod Arizona nosi 48.458 tona kukuruza u Tursku.

Direktor IAEA zabrinut zbog granatiranja Zaporižje

  • Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire. Pogon u Zaporižji ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari. Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za “nuklearni terorizam”. Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Guterres: Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubilački

  • Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više desetljeća te pozvao nuklearne države da se obvežu da neće prve upotrijebiti oružje. Svaki napad na nuklearno postrojenje je “samoubilački”, rekao je Guterres, odgovarajući na izvješća o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporižje u Ukrajini, najveće europske nuklearne elektrane. Guterres je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi u znak sjećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u svijetu.

Traje bitka za Donbas, Rusi pojačavaju napade

  • Rusi pokušavaju dobiti potpunu kontrolu nad istokom, odnosno regijom Donbas u Ukrajini. Reuters sada javlja da su stoga pojačali napade na sjeveru i sjeverozapadu. Počeli su napadati ukrajinske pozicije uz mjesta Piski i Avdivku te granatiraju druge lokacije u toj regiji javlja ukrajinska vojska. Osim toga, na jugu Ukrajine skupljaju vojsku i rade rovove kako bi spriječili protuofenzivu na Herson.

Zelenski odustaje od pregovora ako Rusi održe referendume

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje. Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume. U svojem večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji. “Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše”, rekao je. “Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati”.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije. Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr