Petković odbacio stavove Bisljimija:Proizvoljna tumačenja koja urušavaju razgovore u Briselu

Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je danas navode zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija da se, zbog registratskih tablica i ličnih karata, iz Beograda diriguje protestima građana na severu Kosova.

Petković je u saopštenju naveo da Bisljimi „svakim svojim obraćanjem iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja“ koja, kako je ocenio „direktno urušavaju razgovore u Briselu“.

Bisljimi je rekao sinoć da je primena sporazuma o registarskim tablicama i ličnim dokumentima trebalo da počne 2011. i 2018, ali da nije bilo volje kosovske strane da te odluke sprovede.

„To su odluke koje su potpisane u Briselu, ali koje je jednostrano sprovela samo Srbija“, kazao je Bisljimi, za RTK.

On je ukazao da, kada se govori o srpskoj strani, treba imati u vidu „da sve nemire koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizje u zemljama regiona, maskira pod idejom navodnog revolta lokalnih građana“.

Petar Petković: Priština krši sporazume

„Sada je svima stavljeno do znanja da nema pobuna ovdašnjih građana, već su to pobune koje inscenira i diriguje centar u Beogradu i sam Vučić“, naveo je Bisljimi.

Petković je ocenio da je „glavni prištinski pregovarač Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima“

„U kampanji dezinformacija i straha Bisljimi je sada je otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste“, naveo je on.

Naglasio je da je „prava istina da se zvanični Beograd isključivo grčevito bori za mir i stabilnost“.

„Reč je o laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje… jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo“, rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs