Prosječna maksimalna temperatura iznosila je 31,16 stupnjeva Celzijevih

Meteorolozi: Portugal je doživio najtopliji srpanj u gotovo stotinu godina

FOTO: AFP

Portugal, koji je pogođen iznimnom sušom na cijelom svojem teritoriju, doživio je “najtopliji srpanj u zadnje 92 godine”, objavio je u petak nacionalni meteorološki institut u mjesečnom klimatskom biltenu.

Riječ je o “najtoplijem” mjesecu od početka prikupljanja podataka, po Portugalskom institutu za more i atmosferu. Prosječna maksimalna temperatura iznosila je 31,16 stupnjeva Celzijevih, po IPMA-u.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Institut ističe da je u tom razdoblju zabilježena rekordna temperatura za srpanj od 47 stupnjeva. Ta temperatura izmjerena je 14. srpnja u Pinhau na sjeveru zemlje.

Brojni šumski požari

Kad je riječ o padalinama, srpanj je “četvrti najsuši mjesec od 2000.”. Količina kiše koja je pala odgovara “jedva 22 posto prosjeka”, po institutu. Suša se također pogoršala. Potkraj srpnja, 55 posto teritorija bilo je pogođeno “teškom sušom”, a 45 posto “ekstremnom”.

Toplinski val u srpnju uzrokovao je velike šumske požare. Po znanstvenicima, česti toplinski valovi nedvosmisleni su dokaz zagrijavanja planeta zbog ljudskog djelovanja i bit će sve češći, dulji i jači. Zima je ove godine u Portugalu bila četvrta najtoplija i peta najsuša od 1931. godine.

Source link: www.telegram.hr