Korać: Građani su žrtve činjenice da ne postoje slobodni mediji ili ih ima veoma malo

Foto: Printscreen/N1

Član Skupštine slobodne Srbije Božidar Prelević, povodom 10 godina SNS i Aleksandra Vučića na vlasti, kaže da misli da su građani zadovoljni, ali ističe da „mi živimo zlatno doba užasa Srbije, na naše oči se rastače obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, institucije, nemam osećaj da postoji kritična masa grđana kojoj se to ne sviđa i to me užasava“.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać se ne slaže da su građani zadovoljni, već su žrtve činjenice da ne postoje slobodni mediji ili ih ima veoma malo. „Suština je da je politika SNS da neprekidno iznosi propagandu umesto politike, Vučić iznosi stvari koje su skoro uvek netačne. On sam nosi tu propagandu, on je centralna ličnost ove vlasti. On stalno preti ratom. Neprekidno zatrpava ljude informacijama koje on lično kontroliše“, ukazuje Korać.

Bivši član Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović kaže da je SNS „bukvalno mafijaška organizacija kakva nije do sada viđena, drži pravosuđe, izvršnu, zakonodavnu vlast, ostvarili su skoro apsolutnu kontrolu nad medijima“.

Dodaje i da kada se radi o njenom osnivanju, osnovnu ulogu i podršku joj je dala Demokratska stranka, prevashodno Miodrag Miki Rakić i Boris Tadić.

„Ako bih opisao SNS rekao bih da se na jednom mestu skupilo više mafija da bi razgranali biznis, nevolja je što mi sa druge strane nismo uspeli da napravimo jednu civilizovanu alternativu koja će obuhvatiti minimum demokratskih principa na kojima ova zemlja treba da funkcioniše“, poručuje Prelević u specijalnoj emisiji DecenijAVlasti na TV N1.

On dodaje da je Vučić odličan tehnolog vlasti, „tačno je da se koristi nezakonitim sredstvima, ali tehnološki jako dobro koncipira tu javnost“.

Korać navodi da uopšte nije zadovoljan vlašću i smatra da se Srbija kadrovski i politički vratila tamo gde je stao Milošević, „s tom razlikom što više ne može da vodi ratove“.

Prelević se sa tim ne slaže, i smatra da je sadašnja situacija mnogo komplikovanija nego u Miloševićevo vreme.

„Crkva je poslednjih godina Miloševićeve vlasti bila protiv njega, sada je za Vučića. Međunarodna zajednica je bila protiv Miloševića – sada je za Vučića. U borbi protiv Miloševića mi smo imali više saveznika, više medija, međunarodnu zajednicu, crkvu, studente, univerzitet – ništa od toga sada nemamo. Ako ova zemlja ne postigne nekakav dogovor među glavnim akterima, mi ćemo za tri godine biti Meksiko“, upozorava Prelević.

Šarović: Vučiću legitimitet dale nekadašnje perjanice DS

Šarović kaže da je SNS kada je nastajala imala ogromnu medijsku podršku, i to upravo zahvaljujući tadašnjem režimu, odnosno Demokratskoj stranci, prevashodno Mikiju Rakiću i Borisu Tadiću.

Kao dokaz podrške tadašnje vlasti SNS navodi da je 2014. Tadić bio spreman da uđe u vladu sa SNS, „i on je na konferenciji za medije u prostorijama SNS rekao da postoji apsolutna saglasnost između njega i Vučića, jedino što mu je smetalo je što nije hteo da u istoj vladi sedi sa (liderom SPS Ivicom) Dačićem“.

Dodaje i da Vučić „apsolutno nije bio gadljiv da bilo koga od ranijih političkih protivnika kupi, i zato je moćan njegov režim“.

Poručuje i da Vučić i SNS nemaju nikakvu ideologiju, kao i da SNS nije politička stranka u pravom smislu te reči.

„Jedini cilj je da budu na vlasti, Vučića ne zanima šta je dobro za narod, njega samo marketinški zanima kako će šta da izgleda. Spreman je da preda bilo koji nacionalni interes, neka otme ko šta hoće, a da on, njegovi kumovi, prijatelji nastave da haraju Srbijom“, beskompromisan je Šarović.

Kaže i da ne treba kriviti građane, jer su mediji „skroz neslobodni“.

„Građani biraju između onoga što im se nudi. Kad uđete u prodavnicu birate između tri vrste mleka, možda tamo u magacinu ima još boljih mleka, možda ima mnogo više vrsta, ali vi to ne znate“, ukazuje on.

Korać: Afere način funkcionisanja vlasti, a ne incident

Korać smatra da jedino što sve to može da promeni je društveni pritisak i jedinstvo opozicije.

„Nijedan režim ovog tipa ne odriče se rado vlasti ako nije na to uslovljen. Zapad je isključivo koncentrisan na odnose Beograda i Prištine i vide Vučića kao jedinog pregovarača. Ostala njihova pdorška je upitna, prekinuti su pregovori sa EU“, podseća Korać.

Upitan da prokomentariše toliki broj afera u koje je umešana ova vlast, Korać kaže da „vam svaka afera pokaže mehanizam funkcionisanja ove vlasti“.

Obrazac svake afere, dodaje, je „sprega vlasti i kriminalaca, pokrivanje medijsko i avanzovanje ljudi koji su poslušni, ćute i ne otkrivaju šta se stvarno desilo“.

Navodi da je kruna toga „monstruozna Belivuk afera, gde je direktno policija podržavala navijačke grupe“.

„Došli smo do tačke da su afere postale način funkcionisanja ove vlasti, a ne incident“, ocenjuje Korać.

Prelević: Pravosuđe pod baražnom vatrom vlasti

Prelević podseća da je prva velika afera koja je odjeknula u medijima bila Savamala, „ali ako bih ja poređao afere SNS, ona meni ne bi bila ni u prvih 20“.

„Meni je poplava u Obrenovcu prvi pokazatelj da oni nisu normalni, oni su tamo pobili ljude zato što su glupi“, navodi Prelević i podseća da je da su ljudi, njih 40, mrtvi utvrdila sudska medicina na Bežanijskoj kosi, „a tamo nema sudske medicine“.

Šarović ukazuje da je očigledno da je Vučić u državi preuzeo ulogu svih institucija.

„On pokazuje da je apsolutni gazda i da u bilo kom trenutku može da se promeni situacija za bilo koga“, navodi on i dodaje da je „kriminalna grupa Belivuka u stvari kriminalna grupa Vučića“.

Prelević rezignirano kaže da su tužilaštvo i pravosuđe, kao i deo policije „pod baražnom vatrom ove vlasti, tamo su veliki pritisci“.

„Oni žele da mafiju ili te neformalne centre sile i moći koriste kao svoju pretorijansku gardu“, ocenjuje.

„Ovde se radi o faktički monopolu i jednom talentu da izagravate zakon i da se podsmevate sopstvenim građanima, pretvarajući zemlju u prah“, dodaje.

Šarović kaže da se ova vlast ni ne trudi da prikrije ono što radi, „žele da pokažu dominaciju i zaplaše svakoga ko bi mogao da im se suprotstavi“.

Na pitanje da li ga je iko iz Tužilaštva zvao, pošto je u predizbornoj kampanji ukazao na mnoge afere vlasti, da proveri njegove navode, on kaže da nije, ali da to nije ni očekivao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs